Frittata warzywna
- Jajko (5 szt.)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cukinia (150 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Mleko 2% (50 ml)
Przepis na frittatę warzywną krok po kroku
Do dużej miski wbij jajka i połącz je z mlekiem. Dodaj sól, zioła i pieprz.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę cukinię i paprykę.
Wlej na nią masę jajeczną.
Wsadź patelnię do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 15 minut.
Więcej informacji na temat frittaty warzywnej
Frittata warzywna to doskonałe danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Frittata to inaczej zapiekany omlet na bazie jaj i dodatków.
Przepis na frittatę warzywną to świetny pomysł na naprawdę sycące śniadanie, czy kolację. Smakuje naprawdę dobrze i jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Je się go w wersji na słono, będzie dobrą opcją na posiłek dla smakoszy wytrawnych dań. Jest lekkostrawny, ale wciąż bardzo pożywny. Po jego zjedzeniu jest się sytym przez długi czas. Na pewno docenią go smakosze jajek w każdej postaci. Na pewno taka propozycja przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szybkich przepisów. Najlepiej zrobić go z jajek ekologicznych, które są bardziej bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. To dobry sposób na naprawdę zdrowy i pyszny posiłek. Ten pomysł na wytrawny omlet sprawdzi się nawet dla najmłodszych domowników. Całość jest bardzo smaczna i szybka. Można podawać omlet bez dodatków lub z pysznym sosem na bazie jogurtu i koperku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frittatę warzywną, by była smaczna, a przy okazji dobra dla zdrowia, to ta z tego pysznego przepisu będzie najlepsza. Można ją zrobić zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Obie wersje są po prostu przepyszne. Całość podaje się z warzywami, dlatego oprócz dobrego smaku, charakteryzują się dużą zawartością błonnika. Najlepiej użyć swoich ulubionych warzyw, świetnie sprawdzi się papryka, pomidory, a nawet frittata z ziemniakami. Jest idealną opcją na szybkie śniadanie, dla zapracowanych, gdyż można go przygotować w kilka minut. Powstaje z niego niezwykle smaczne danie, które choć proste, wcale nie nudzi. Połączenie jajek i warzyw wspaniale ze sobą współgra i tworzy spójną całość, która wspaniale rozpieszcza kubki smakowe. Ten przepis sprawdzi się również dla osób, które ze względu na chorobę lub preferencje jadają śniadania białkowo tłuszczowe. Dla wielu osób jest to dobre wyjście ze względu na niski indeks glikemiczny i długie uczucie sytości po posiłku. Jest niezwykle efektowny i pięknie się prezentuje, zwłaszcza posypany szczypiorkiem, choć jego wykonanie jest bardzo łatwe.
Alergeny w frittacie warzywnej
Lista alergenów dla frittaty warzywnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze frittaty warzywnej
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(413g)
Węglowodany
(413g)
Tłuszcze
(413g)
Witaminy
(413g)
Składniki mineralne
(413g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.