Frittata
- Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
- Szczypiorek - 2 łyżki (10 g)
- Ser gouda - W kostce (80 g)
- Mleko 2% - 2 łyżki (30 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Szpinak - 3 garście (75 g)
Przepis na frittatę krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Szpinak opłucz, osusz i oderwij ogonki z liści.
Szczypiorek posiekaj.
Ser pokój w kostkę.
Jajka wbij do miski i dobrze je roztrzep. Następnie dodaj mleko, sól i pieprz oraz szczypiorek. Całość dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę przysmaż do zeszklenia (ok. 4-5 min). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i po 1 min dorzuć szpinak. Wymieszaj i smaż do momentu, aż szpinak zwiędnie. Dodaj jajka ze szczypiorkiem. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min. Następnie dodaj pokrojony ser.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół) i włóż tam patelnię.
Frittatę piecz ok. 10-15 min. Podawaj od razu.
Więcej informacji na temat frittaty
Frittata to dobry pomysł na obiad. Jeżeli nie zdecydujesz się na dodatnie ostrych przypraw, to danie możesz podać także dzieciom. Jak zrobić frittatę? Przede wszystkim trzeba zacząć od przygotowania wybranych dodatków. Do czosnku i szpinaku warto dać cebulę (tak jak w tym przepisie). Jeśli jednak z niej zrezygnujesz, to możesz zacząć od przysmażenia czosnku. Nie powinieneś robić tego zbyt długo, ponieważ czosnek bardzo szybko robi się gorzki, więc lepiej nie smażyć go dłużej niż 1 minutę.
Pamiętaj o tym, że patelnia, na której przygotowujesz to danie, nie może mieć plastikowych elementów, ponieważ frittata jest później pieczona w piekarniku. Potrzebna będzie patelnia żeliwna lub taka ze zdejmowaną rączką. Frittata w piekarniku zapieka się ok. 10-15 min, ale warto mieć na uwadze to, że każdy piekarnik piecze inaczej i często temperatura w piekarniku jest wyższa, niż ta podana na wyświetlaczu. Trzeba często sprawdzać frittatę w czasie pieczenia, aby zbyt mocno się nie zapiekła. Frittatę nie podaje się na zimno, a tylko od razu po wyjęciu z piekarnika.
Ten przepis na frittatę możesz dowolnie zmodyfikować, ponieważ można ją przygotować z różnych składników. Może być to danie wegetariańskiego z samych warzyw i jajek. Smaczna będzie zarówno frittata z wędlinami (np. z szynką gotowaną), jak i z gotowaną piersią z kurczaka. Do tego dania możesz wykorzystać produkty, które zalegają ci w lodówce.
Frittatę możesz przygotować z gotowej mieszanki mrożonych warzyw. Odpowiednim dodatkiem będzie także kukurydza. Jeżeli dodasz ser feta, to pamiętaj o tym, że jest to słony ser. Może się okazać, że solenie jajek będzie już zbędne. Frittata będzie smaczna zarówno z brokułami, jak i papryką. Możesz dodać czarne lub zielone oliwki i suszone pomidory.
Frittata to prosty przepis na obiad, który warto sobie zapisać. To danie przygotowuje się z jajek i dowolnych dodatków. Jeżeli zdecydujesz się na gotowe produkty, to wtedy frittata sprawdzi się jako danie na szybko. Frittatę możesz też przygotować w całości na patelni. Wystarczy, że przykryjesz patelnię pokrywką lub obrócisz na drugą stronę jej zawartość.
Alergeny w frittacie
Lista alergenów dla frittaty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Mleko 2%
Wartości odżywcze frittaty
Energia i białka
(295g)
Węglowodany
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy
(295g)
Składniki mineralne
(295g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.