Frittata

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:09 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Frittata w żeliwnej patelni
Frittata
Frittata to proste do przygotowania włoskie danie. Można je zrobić z różnymi dodatkami, m.in. ze szpinakiem, z czosnkiem i cebulą. Sprawdź, jak zrobić frittatę!
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 15 min
478 kcal
Kcal w porcji
295 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
  • Szczypiorek - 2 łyżki (10 g)
  • Ser gouda - W kostce (80 g)
  • Mleko 2% - 2 łyżki (30 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Szpinak - 3 garście (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, praska do czosnku, miska, żeliwna patelnia, trzepaczka do jajek

Przepis na frittatę krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Szpinak opłucz, osusz i oderwij ogonki z liści.

Szczypiorek posiekaj.

Ser pokój w kostkę.

Jajka wbij do miski i dobrze je roztrzep. Następnie dodaj mleko, sól i pieprz oraz szczypiorek. Całość dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę przysmaż do zeszklenia (ok. 4-5 min). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i po 1 min dorzuć szpinak. Wymieszaj i smaż do momentu, aż szpinak zwiędnie. Dodaj jajka ze szczypiorkiem. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min. Następnie dodaj pokrojony ser.

Piekarnik nagrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół) i włóż tam patelnię.

Frittatę piecz ok. 10-15 min. Podawaj od razu.

Jak oceniasz przepis na frittatę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat frittaty

Frittata to dobry pomysł na obiad. Jeżeli nie zdecydujesz się na dodatnie ostrych przypraw, to danie możesz podać także dzieciom. Jak zrobić frittatę? Przede wszystkim trzeba zacząć od przygotowania wybranych dodatków. Do czosnku i szpinaku warto dać cebulę (tak jak w tym przepisie). Jeśli jednak z niej zrezygnujesz, to możesz zacząć od przysmażenia czosnku. Nie powinieneś robić tego zbyt długo, ponieważ czosnek bardzo szybko robi się gorzki, więc lepiej nie smażyć go dłużej niż 1 minutę.

Pamiętaj o tym, że patelnia, na której przygotowujesz to danie, nie może mieć plastikowych elementów, ponieważ frittata jest później pieczona w piekarniku. Potrzebna będzie patelnia żeliwna lub taka ze zdejmowaną rączką. Frittata w piekarniku zapieka się ok. 10-15 min, ale warto mieć na uwadze to, że każdy piekarnik piecze inaczej i często temperatura w piekarniku jest wyższa, niż ta podana na wyświetlaczu. Trzeba często sprawdzać frittatę w czasie pieczenia, aby zbyt mocno się nie zapiekła. Frittatę nie podaje się na zimno, a tylko od razu po wyjęciu z piekarnika.

Ten przepis na frittatę możesz dowolnie zmodyfikować, ponieważ można ją przygotować z różnych składników. Może być to danie wegetariańskiego z samych warzyw i jajek. Smaczna będzie zarówno frittata z wędlinami (np. z szynką gotowaną), jak i z gotowaną piersią z kurczaka. Do tego dania możesz wykorzystać produkty, które zalegają ci w lodówce.

Frittatę możesz przygotować z gotowej mieszanki mrożonych warzyw. Odpowiednim dodatkiem będzie także kukurydza. Jeżeli dodasz ser feta, to pamiętaj o tym, że jest to słony ser. Może się okazać, że solenie jajek będzie już zbędne. Frittata będzie smaczna zarówno z brokułami, jak i papryką. Możesz dodać czarne lub zielone oliwki i suszone pomidory.

Frittata to prosty przepis na obiad, który warto sobie zapisać. To danie przygotowuje się z jajek i dowolnych dodatków. Jeżeli zdecydujesz się na gotowe produkty, to wtedy frittata sprawdzi się jako danie na szybko. Frittatę możesz też przygotować w całości na patelni. Wystarczy, że przykryjesz patelnię pokrywką lub obrócisz na drugą stronę jej zawartość.

Alergeny w frittacie

Lista alergenów dla frittaty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze frittaty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kcal)
162.31
478.82
Białko (g)
9.88
29.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany (g)
3.48
10.27
Węglowodany przyswajalne (g)
2.85
8.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz (g)
12.11
35.73
Tłuszcze nasycone (g)
5.08
15.00
Tłuszcze nienasycone (g)
7.03
20.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.62
16.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
4.16
Cholesterol (mg)
184.87
545.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A (µg (mcg))
160.67
473.98
Witamina B6 (mg)
0.16
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.64
1.88
Witamina C (mg)
6.20
18.30
Witamina D (µg (mcg))
1.03
3.04
Witamina E (mg)
1.09
3.21
Retinol (µg (mcg))
98.69
291.14
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.29
0.86
Niacyna (mg)
0.18
0.54
Foliany (µg (mcg))
53.30
157.24
Beta karoten (µg (mcg))
744.02
2194.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód (mg)
185.95
548.55
Potas (mg)
191.79
565.79
Wapń (mg)
145.13
428.14
Fosfor (mg)
181.96
536.79
Magnez (mg)
22.48
66.30
Żelazo (mg)
1.28
3.77
Cynk (mg)
1.25
3.68
Miedź (mg)
0.07
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny frittaty 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frittaty

Koszt składników
45.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
5 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Szczypiorek
10 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Ser gouda
80 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Mleko 2%
30 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Szpinak
75 g
3 garście
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 75 g
Koszt składników
45.70