Przepis na frittata z pomidorami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Jajka rozbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, dopraw do smaku.

Olej rzepakowy wlej i rozgrzej na patelni, wlej jajka.

Dodaj pomidorki przekrojone na pół i kawałki sera feta.

Smaż frittatę do momentu, aż jajka całkowicie się zetną.

frittata z pomidorami
Frittata z pomidorami
Koszt przygotowania dania
10.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
232 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Frittata z pomidorami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o frittatacie z pomidorami

Frittata z pomidorami to szybki i prosty sposób na obiad lub ciepły posiłek w ciągu dnia.

Wybierz swoje ulubione warzywa i zainspiruj się moim dzisiejszym przepisem. Postawiłam na wersję wegetariańską, czyli taką, która w swoim składzie nie zawiera mięsa.

Aby przygotować mój dzisiejszy przepis na frittatę z pomidorami będą potrzebne Ci podstawowe składniki, zaopatrz się w świeże pomidory, jajka, odrobinę oleju rzepakowego, ser feta.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Zatem, jak zrobić frittatę z pomidorami?

W pierwszej kolejności rozbij jajka do miski, dopraw do smaku i wlej masę jajeczną na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, a całość posyp pokruszonym serem feta.

W ciągu 15 minut powinna być dobra do spożycia. Pamiętaj, aby smażyć ją na niewielkim ogniu, możesz robić to pod przykryciem lub bez.

O farszu Twojej frittaty możesz zadecydować sam, idealnie nadadzą się też pieczarki, papryka czy nawet mięsne nadzienie w postaci drobiu, czy łososia, które będzie dodatkową porcją białka. Cały posiłek nie zawiera głównych źródeł węglowodanów, do których należy makaron, kasza czy ryż dlatego będzie to dobry pomysł na posiłek keto. Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów, przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.

Śmiało możesz podawać ją na obiad, ale będzie to też dobry pomysł na kolację czy pyszne przekąski w ciągu dnia.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na posiłek. Skoro już wiesz, jak zrobić frittatę koniecznie przygotuj ją w domu i przekonaj się, że jest najlepsza.

Wartości odżywcze frittaty z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
116.30 kcal
232.60 kcal
Białko
7.46 g
14.92 g

Węglowodany w frittatacie z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
2.32 g
4.65 g
Węglowodany przyswajalne
1.81 g
3.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.51 g
1.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.49 g
16.99 g
Tłuszcze nasycone
3.42 g
6.84 g
Tłuszcze nienasycone
5.08 g
10.15 g
Tłuszcze jednonasycone
3.52 g
7.05 g
Tłuszcze wielonasycone
1.55 g
3.11 g
Cholesterol
181.70 mg
363.40 mg

Witaminy w przepisie na frittata z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
103.40 µg (mcg)
206.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.83 mg
11.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.95 µg (mcg)
1.90 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
85.53 µg (mcg)
171.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.37 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
31.11 µg (mcg)
62.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
191.32 µg (mcg)
382.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na frittata z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
165.62 mg
331.23 mg
Potas
170.72 mg
341.45 mg
Wapń
72.43 mg
144.85 mg
Fosfor
131.57 mg
263.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.91 mg
23.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.99 mg
1.98 mg
Cynk
0.92 mg
1.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny frittaty z pomidorami 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w frittatacie z pomidorami

Lista alergenów dla frittaty z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania frittaty z pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomidory koktajlowe
200 g
1 szklanka
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ser Feta
40 g
2 kawałki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na frittata z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób