Przepis na frittatę z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, naczynie ceramiczne do zapiekania

Ziemniaki pokrój w plasterki.

Kiełbasę chorizo pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na suchej patelni.

Formę do pieczenia nasmaruj olejem.

Do natłuszczonej formy do pieczenia wyłóż plastry ziemniaki oraz plastry kiełbasy.

Jajka wybij do miski, dopraw solą i pieprzem oraz roztrzep.

Zawartość naczynia do wypiekania zalej jajkami.

Frittatę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 – 25 minut.

Gotową frittatę wyciągnij z piekarnika, pokrój na kawałki i podawaj na ciepło.

Frittata z piekarnika podana na drewnianej desce do krojenia.
Frittata z piekarnika
Koszt przygotowania dania
17.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
704 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
82

Frittata z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o frittacie z piekarnika

Frittata z piekarnika to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu i pyszna frittata z ziemniakami świetnie sprawdzi się również jako posiłek zabrany do pracy, wymaga jedynie podgrzania. Przepis na frittatę z piekarnika jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania frittaty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ugotowane ziemniaki, kiełbasa chorizo, jajka, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

Jak zrobić frittatę z piekarnika? Ziemniaki pokrój w plasterki. Kiełbasę chorizo pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na suchej patelni. Formę do pieczenia nasmaruj olejem. Do natłuszczonej formy do pieczenia wyłóż plastry ziemniaki oraz plastry kiełbasy. Jajka wybij do miski, dopraw solą i pieprzem oraz roztrzep. Zawartość naczynia do wypiekania zalej jajkami. Frittatę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 – 25 minut. Gotową frittatę wyciągnij z piekarnika, pokrój na kawałki i podawaj na ciepło.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując prosty przepis na frittatę z piekarnika warto wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu dla rodziny. Składniki do wykonania frittaty dostępne są w większości sklepów spożywczych. Łatwa frittata z piekarnika najlepiej smakuje podana bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Wartości odżywcze frittaty z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
156.58 kcal
704.62 kcal
Białko
8.55 g
38.46 g

Węglowodany w frittacie z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
8.98 g
40.41 g
Węglowodany przyswajalne
8.15 g
36.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.83 g
3.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
9.41 g
42.35 g
Tłuszcze nasycone
3.19 g
14.36 g
Tłuszcze nienasycone
6.22 g
27.99 g
Tłuszcze jednonasycone
4.27 g
19.22 g
Tłuszcze wielonasycone
1.95 g
8.77 g
Cholesterol
181.65 mg
817.41 mg

Witaminy w przepisie na frittatę z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
73.33 µg (mcg)
330.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
1.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.53 µg (mcg)
2.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.42 mg
24.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.07 µg (mcg)
4.83 µg (mcg)
Witamina E
0.64 mg
2.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
73.33 µg (mcg)
330.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
1.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.37 mg
6.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
26.75 µg (mcg)
120.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.83 µg (mcg)
3.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na frittatę z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
267.48 mg
1203.66 mg
Potas
266.48 mg
1199.16 mg
Wapń
31.60 mg
142.22 mg
Fosfor
130.65 mg
587.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.79 mg
80.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
5.29 mg
Cynk
0.94 mg
4.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny frittaty z piekarnika 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w frittacie z piekarnika

Lista alergenów dla frittaty z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania frittaty z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
400 g
w całości
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Kiełbasa chorizo
100 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na frittatę z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób