Przepis na frittata z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska

Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki przekrój na pół.

Jajka wbij do miski i roztrzep, dopraw do smaku.

Do jajek dodaj pokrojone warzywa.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i wlej masę jajeczną, po chwili dodaj szpinak i smaż na niewielkim ogniu.

Gdy jajka się zetną, dodaj parmezan.

frittata z pieczarkami
Frittata z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
16.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
123 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Frittata z pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o frittatacie z pieczarkami

Frittata z pieczarkami to szybki i prosty sposób na obiad lub ciepły posiłek w ciągu dnia.

Wybierz swoje ulubione warzywa i zainspiruj się moim dzisiejszym przepisem. Postawiłam na wersję wegetariańską, czyli taką, która w swoim składzie nie zawiera mięsa.

Aby przygotować mój dzisiejszy przepis na frittatę z pieczarkami będą potrzebne Ci podstawowe składniki, zaopatrz się w świeży szpinak, świeże pieczarki, parmezan, jajka, odrobinę oleju rzepakowego. Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Zatem, jak zrobić frittatę z pieczarkami?

W pierwszej kolejności rozbij jajka do miski, dopraw do smaku i wymieszaj masę jajeczną za pomocą rózgi. Paprykę i pieczarki pokrój w kostkę i wymieszaj z masą jajeczną.

Olej rzepakowy lub oliwę z oliwek rozgrzej na patelni i wlej masę jajeczną z warzywami.

Gdy jajka delikatnie się zetną, dodaj szpinak i duś pod przykryciem. Na koniec posyp całość parmezanem.

W ciągu 20 minut powinna być dobra do spożycia. O farszu Twojej frittaty możesz zadecydować sam, idealnie nadadzą się też pieczarki, papryka czy nawet mięsne nadzienie w postaci drobiu, czy łososia, które będzie dodatkową porcją białka. Cały posiłek nie zawiera głównych źródeł węglowodanów, do których należy makaron, kasza czy ryż dlatego będzie to dobry pomysł na posiłek keto.

Śmiało możesz podawać ją na obiad, ale będzie to też dobry pomysł na kolację czy pyszne przekąski w ciągu dnia.

Sam widzisz jak szybka i łatwa jest ona w przygotowaniu. Czy jest pyszna? Przekonaj się sam, wykorzystując mój przepis.

Wartości odżywcze frittaty z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
102.63 kcal
123.16 kcal
Białko
7.98 g
9.58 g

Węglowodany w frittatacie z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
2.92 g
3.50 g
Węglowodany przyswajalne
1.91 g
2.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.01 g
1.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
6.69 g
8.03 g
Tłuszcze nasycone
2.66 g
3.19 g
Tłuszcze nienasycone
4.03 g
4.84 g
Tłuszcze jednonasycone
2.81 g
3.37 g
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
1.47 g
Cholesterol
134.22 mg
161.07 mg

Witaminy w przepisie na frittata z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
188.25 µg (mcg)
225.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
30.08 mg
36.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.73 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Witamina E
0.68 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
68.63 µg (mcg)
82.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.31 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.06 mg
1.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
65.81 µg (mcg)
78.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1385.90 µg (mcg)
1663.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na frittata z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
141.27 mg
169.52 mg
Potas
261.08 mg
313.30 mg
Wapń
115.04 mg
138.05 mg
Fosfor
143.87 mg
172.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.03 mg
31.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.36 mg
1.63 mg
Cynk
0.87 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny frittaty z pieczarkami 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w frittatacie z pieczarkami

Lista alergenów dla frittaty z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania frittaty z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
120 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Szpinak
120 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Ser parmezan
40 g
4 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na frittata z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób