Frittata z ziemniakami

Opublikowano: 16.07.2022 r., 19:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
frittata z ziemniakami
Frittata z ziemniakami
Fritatta z ziemniakami i szpinakiem to świetny pomysł na obiad lub lunch w ciągu zabieganego dnia. Poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
118 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Szpinak 2 garści (120 g)
  • Mleko 3,2% (60 ml)
  • Natka pietruszki 1 garść (40 g)
  • Ser Mozzarella 1 kula (125 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, okrągła forma do pieczenia

Przepis na frittatę z ziemniakami krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Ostudź ziemniaki i pokrój je w plasterki.

Olej rozgrzej na patelni i zeszklij drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj szpinak i duś pod przykryciem do miękkości.

Ugotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj szpinak.

Jajka rozbij do miski i roztrzep za pomocą rózgi, dodaj mleko.

Zalej ziemniaki i szpinak, upiecz fritattę w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Pod koniec dodaj plastry mozzarelli.

Jak oceniasz przepis na frittatę z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,2% osób

Więcej informacji na temat frittaty z ziemniakami

Frittata z ziemniakami to szybki i prosty sposób na obiad lub ciepły posiłek w ciągu dnia.

Wybierz swoje ulubione warzywa i zainspiruj się moim dzisiejszym przepisem. Postawiłam na wersję wegetariańską, czyli taką, która w swoim składzie nie zawiera mięsa.

Aby przygotować mój dzisiejszy przepis na frittatę z ziemniakami będą potrzebne Ci podstawowe składniki, zaopatrz się w świeży szpinak, pomidorki koktajlowe, ser feta, odrobinę mleka, cebulkę dymkę, czosnek i nasz główny składnik jajka i ziemniaki.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Zatem, jak zrobić frittatę z ziemniakami?

W pierwszej kolejności obierz ziemniaki ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Odstaw do ostudzenia, a następnie pokrój w plastry. Ułóż ziemniaki na dnie żaroodpornego naczynia. Następnie rozbij jajka do miski, dopraw do smaku i dodaj odrobinę mleka, wymieszaj masę jajeczną za pomocą rózgi.

Olej rzepakowy lub oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Po chwili dodaj szpinak i duś całość pod przykryciem do momentu zwiędnięcia. Przełóż szpinak do naczynia żaroodpornego, dodaj pokruszony ser feta i pomidorki przekrojone na pół, całość zalej masą jajeczną i delikatnie wymieszaj.

Tak przygotowaną frittatę upiecz w piekarniku w 180 stopniach, w ciągu 20 minut powinna być dobra do spożycia. O farszu Twojej frittaty możesz zadecydować sam, idealnie nadadzą się też pieczarki, papryka czy nawet mięsne nadzienie w postaci drobiu, czy łososia, które będzie dodatkową porcją białka. Cały posiłek nie zawiera głównych źródeł węglowodanów, do których należy makaron, kasza czy ryż dlatego będzie to dobry pomysł na posiłek keto.

Śmiało możesz podawać ją na obiad, ale będzie to też dobry pomysł na kolację czy przekąskę w ciągu dnia.

Sam widzisz jak szybka i łatwa jest ona w przygotowaniu, postaw na fritattę z piekarnika i przekonaj się, że jest najlepsza i smaczna.

Alergeny w frittacie z ziemniakami

Lista alergenów dla frittaty z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze frittaty z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie unikasz mięsa, dodaj je do fritatty, postaw na drób (kurczak, indyk).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
118.04
118.04
Białko (g)
6.73
6.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
8.64
8.64
Węglowodany przyswajalne (g)
7.39
7.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.25
1.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.36
6.36
Tłuszcze nasycone (g)
2.71
2.71
Tłuszcze nienasycone (g)
3.65
3.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.63
2.63
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
1.02
Cholesterol (mg)
102.98
102.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
116.00
116.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.89
14.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
0.60
Witamina E (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
59.00
59.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.56
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.58
42.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
683.97
683.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
96.53
96.53
Potas (mg)
293.64
293.64
Wapń (mg)
88.56
88.56
Fosfor (mg)
119.88
119.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.06
24.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
1.26
Cynk (mg)
0.84
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny frittaty z ziemniakami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frittaty z ziemniakami

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Szpinak
120 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Mleko 3,2%
60 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Natka pietruszki
40 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
34.00