Przepis na frittatę fit krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Pomidora umyj i pokrój w kostkę (opcjonalnie możesz zdjąć skórkę).

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Jajka wybij do miski, dodaj sól oraz pieprz do smaku i roztrzep.

Natkę pietruszki posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pomidory oraz paprykę.

Podsmażone warzywa zalej roztrzepanymi jajkami, przykryj patelnię pokrywką i smaż całość, aż jajka na wierzchu całkowicie się zetną.

Gotową frittatę przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.

Frittata fit podana w żeliwnej patelni stojącej na ściereczce kuchennej ułożonej na blacie.
Frittata fit
Koszt przygotowania dania
11.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
290 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Frittata fit - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o frittacie fit

Frittata fit to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Frittatę z warzywami możesz podać również jako smaczne śniadanie. Domowa, dietetyczna frittata to lżejsza wersja omletów. Przepis na fit frittatę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania Frittaty niezbędne będą następujące produkty spożywcze: pomidor, papryka czerwona, jajka, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól i pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych przystępnych cenach.

Jak zrobić fit frittatę? Pomidora umyj i pokrój w kostkę (opcjonalnie możesz zdjąć skórkę). Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Jajka wybij do miski, dodaj sól oraz pieprz do smaku i roztrzep. Natkę pietruszki posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pomidory oraz paprykę. Podsmażone warzywa zalej roztrzepanymi jajkami, przykryj patelnię pokrywką i smaż całość, aż jajka na wierzchu całkowicie się zetną. Gotową frittatę przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.

Papryka zawiera składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, beta-karotenu, witaminy B1, B3, B6 oraz E. Zawiera także potas, wapń, żelazo, miedź i kobalt. Do właściwości zdrowotnych papryki zaliczymy pobudzanie wydzielania soku żołądkowego, poprawę apetytu, stymulacje krążenia krwi, poprawę funkcjonowania wątroby oraz układu trawiennego, pomoc w regulacji ciśnienia krwi. Papryka wpływa również na nasze samopoczucie oraz funkcjonowanie układu nerwowego.

Podsumowując najlepsza frittata stanowi doskonałą propozycję na smaczne danie, które możesz podać dla całej rodziny. Smaczna frittata z warzywami doskonale smakuje na ciepło, dlatego warto podać ją bezpośrednio po przygotowaniu. Składniki do wykonania frittaty dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Pyszna frittata jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Wartości odżywcze frittaty fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
96.76 kcal
290.28 kcal
Białko
4.06 g
12.17 g

Węglowodany w frittacie fit

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
3.67 g
11.00 g
Węglowodany przyswajalne
2.45 g
7.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.21 g
3.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
7.51 g
22.53 g
Tłuszcze nasycone
1.46 g
4.39 g
Tłuszcze nienasycone
6.04 g
18.13 g
Tłuszcze jednonasycone
4.16 g
12.48 g
Tłuszcze wielonasycone
1.88 g
5.65 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
98.21 mg
294.62 mg

Witaminy w przepisie na frittatę fit

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
126.13 µg (mcg)
378.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
51.63 mg
154.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.53 µg (mcg)
1.58 µg (mcg)
Witamina E
0.96 mg
2.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
42.24 µg (mcg)
126.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.59 mg
1.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
39.22 µg (mcg)
117.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
905.76 µg (mcg)
2717.28 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na frittatę fit

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
43.06 mg
129.17 mg
Potas
206.38 mg
619.15 mg
Wapń
26.85 mg
80.54 mg
Fosfor
71.06 mg
213.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.93 mg
38.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.98 mg
2.95 mg
Cynk
0.53 mg
1.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny frittaty fit 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w frittacie fit

Lista alergenów dla frittaty fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania frittaty fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
23.50
Jak oceniasz przepis na frittatę fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób