Frittata z cukinią

Opublikowano: 03.11.2021 r., 19:48 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fritatta z cukinią i pomidorkami podana na czarnej patelni, przystrojona bazylią
Fritatta z cukinią
Frittata z cukinią to świetny pomysł na ciepłe śniadanie, obiad lub kolację. To proste rozwiązanie na pewno Ci zasmakuje i zagości w Twojej kuchni na dłużej.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
323 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia 1 sztuka (250 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (90 g)
  • Ser Feta (50 g)
  • Pomidory koktajlowe 10 sztuk (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, rózga, miska, łopatka drewniana

Przepis na frittatę z cukinią krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Cukinię umyj i pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w kostkę.

Rozgrzej oliwę na patelni (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika), podsmaż cebulę po czym dodaj cukinię dodając szczyptę soli.

Pomidorki umyj i przekrój na pół wzdłuż.

Jajka wbij do miski, dodaj pokruszoną fetę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą, by masa zwiększyła odrobinę swoją objętość.

Następnie dodaj do jajek cebulę z cukinią oraz pomidorki, dokładnie wymieszaj.

Przelej znów na patelnię i smaż chwilę na dużym ogniu, wymieszaj.

Wstaw patelnie do piekarnika i piecz 20 minut, aż wierzch się zetnie i ładnie zarumieni.

Podawaj posypaną świeżymi ziołami.

Jak oceniasz przepis na frittatę z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat frittata z cukinią

Frittata z cukinią to świetny pomysł na ciepłe śniadanie lub na obiad. To proste rozwiązanie zagości w Twojej kuchni na dłużej. Frittata z cukinią, pomidorami koktajlowymi i serem feta na pewno Ci zasmakuje.

Fritatta to danie wywodzące się z Włoch. Jest to dobrze znany wszystkim omlet, dodatkowo zapiekany w piekarniku i wzbogacany o sery oraz warzywa. My dziś prezentujemy jak zrobić frittatę z cukinią.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowana we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

Choć jej smak jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Podstawowym składnikiem fritatty są jajka, które nie tylko są smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Dlatego warto wzbogacać dietę w potrawy z jajek, takich jak ta pyszna fritatta.

Jeśli dodacie warzywa takie jak cukinia i pomidory koktajlowe to danie to będzie jeszcze bogatsze w witaminy. Będzie to dobra alternatywa na śniadanie, obiad lub kolację.

Koniecznie wypróbujcie nasz prosty przepis i podzielcie się swoją opinią! Mamy nadzieję, że ta domowa fritatta zagości na Waszych stołach na dłużej.

Alergeny w frittacie z cukinią

Lista alergenów dla frittata z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze frittata z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Choć smak cukinii jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
92.32
323.13
Białko (g)
5.36
18.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
3.15
11.03
Węglowodany przyswajalne (g)
2.42
8.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
2.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
6.58
23.01
Tłuszcze nasycone (g)
2.61
9.12
Tłuszcze nienasycone (g)
3.97
13.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.06
10.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
3.18
Cholesterol (mg)
120.62
422.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
69.10
241.84
Witamina B6 (mg)
0.15
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.97
Witamina C (mg)
8.91
31.17
Witamina D (µg (mcg))
0.63
2.21
Witamina E (mg)
0.71
2.49
Retinol (µg (mcg))
56.78
198.73
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Ryboflawina (mg)
0.22
0.78
Niacyna (mg)
0.35
1.24
Foliany (µg (mcg))
28.51
99.80
Beta karoten (µg (mcg))
135.64
474.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
112.37
393.31
Potas (mg)
188.54
659.90
Wapń (mg)
54.40
190.38
Fosfor (mg)
99.67
348.85
Magnez (mg)
13.39
46.86
Żelazo (mg)
0.78
2.73
Cynk (mg)
0.71
2.48
Miedź (mg)
0.06
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny frittata z cukinią 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frittata z cukinią

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
250 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Ser Feta
50 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Pomidory koktajlowe
200 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
48.00