Przepis na frappuccino krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
blender, szklanki

Do szklanego naczynia wlej mleko, wsyp kawę, lody.

Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przelej kawę do szklanek.

Dodaj kostki lodu i polej sosem karmelowym.

frappuccino
Frappuccino
Koszt przygotowania dania
2.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
148 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Frappuccino - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o frappuccino

Frappuccino to nic innego jak mrożona kawa z dodatkiem lodów, bitej śmietany i słodkiego sosu, u mnie to sos karmelowy. Kawa ta zyskuje na popularności i nie ma się co dziwić, jest pyszna i bardzo efektowna, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na frappuccino.

Do jej przygotowania potrzebne będą Ci podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je w każdym sklepie.

Zaopatrz się w: kawę rozpuszczalną, mleko, lód, lody – najlepiej waniliowe lub śmietankowe, bita śmietana i sos karmelowy.

Zatem, jak zrobić frappuccino?

Poznaj mój prosty przepis, wystarczy, że kawę rozpuszczalną, lody, mleko wlejesz do wysokiego szklanego naczynia, a następnie zmiksujesz całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Przelej całość do szklanek, dodaj kostki lodu, na wierzch dodaj bitą śmietanę, a całość polej sosem karmelowym. Domowe frappuccino jest pyszne i dobre do spożycia

Skoro już wiesz, jak powstaje najlepsza kawa mrożona, wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj ja w swoim domu. Jestem pewna, że kawa rozpuszczalna w takiej wersji zasmakuje każdemu domownikowi.

Będzie to świetny pomysł na przerwę w pracy lub domowy deser, pamiętaj jednak, że kofeina w nadmiarze korzystnie nie wpływa na nasz organizm.

Bezpieczna, dzienna dawka kofeiny dla każdej osoby dorosłej wynosi nie więcej niż 300 mg. W przypadku przekroczenia tej dawki dochodzi do przedawkowania, co może spowodować zatrucie.

Zaleca się nie przekraczać 2-3 filiżanek kawy dziennie. Przy jej prawidłowym spożyciu kawa ma działanie pobudzające i korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu, dzięki czemu jesteśmy w stanie odzyskać siły i znów usprawnić proces myślenia. Dlatego tak często po nią sięgamy, w czasach, gdy wielu z nas jest zmęczona, nie dosypia, kofeina przychodzi z pomocą.

Kofeinę znajdziemy nie tylko w kawie, ale w coraz większej ilości napoi, szczególnie tych przeznaczonych dla sportowców. Poprzez działanie pobudzające znalazła swoje zastosowanie również w tej grupie ludzi. Dodatkowo kofeina wpływa na nasze pozytywne samopoczucie, ponieważ stymuluje wydzielanie neuroprzekaźników w mózgu, takich jak serotonina, dopamina czy noradrenalina.

Wartości odżywcze frappuccino

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
74.19 kcal
148.37 kcal
Białko
2.83 g
5.65 g

Węglowodany w frappuccino

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
9.77 g
19.53 g
Węglowodany przyswajalne
9.67 g
19.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.09 g
0.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.76 g
5.53 g
Tłuszcze nasycone
1.99 g
3.99 g
Tłuszcze nienasycone
0.77 g
1.54 g
Tłuszcze jednonasycone
0.67 g
1.34 g
Tłuszcze wielonasycone
0.10 g
0.20 g
Cholesterol
11.32 mg
22.64 mg

Witaminy w przepisie na frappuccino

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
72.86 µg (mcg)
145.71 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12
0.43 µg (mcg)
0.87 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C
0.24 mg
0.49 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina D
0.77 µg (mcg)
1.54 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina E
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol
72.59 µg (mcg)
145.18 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.25 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna
0.17 mg
0.33 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany
2.13 µg (mcg)
4.26 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Beta karoten
4.58 µg (mcg)
9.16 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na frappuccino

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
55.54 mg
111.09 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas
122.80 mg
245.61 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń
105.18 mg
210.36 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor
86.48 mg
172.95 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez
11.12 mg
22.25 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo
0.02 mg
0.05 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk
0.38 mg
0.77 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź
0.01 mg
0.01 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny frappuccino 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w frappuccino

Lista alergenów dla frappuccino przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Lody waniliowe
    • Polewa karmelowa

Cena przygotowania frappuccino

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kawa rozpuszczalna
1 g
20.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 1 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Lód
50 g
kilka kostek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Lody waniliowe
50 ml
1 gałka
15.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 ml
Polewa karmelowa
20 g
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 20 g
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na frappuccino
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób