Frappuccino
- Kawa rozpuszczalna (1 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Lód - kilka kostek (50 g)
- Lody waniliowe - 1 gałka (50 ml)
- Polewa karmelowa (20 g)
Przepis na frappuccino krok po kroku
Do szklanego naczynia wlej mleko, wsyp kawę, lody.
Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelej kawę do szklanek.
Dodaj kostki lodu i polej sosem karmelowym.
Więcej informacji na temat frappuccino
Frappuccino to nic innego jak mrożona kawa z dodatkiem lodów, bitej śmietany i słodkiego sosu, u mnie to sos karmelowy. Kawa ta zyskuje na popularności i nie ma się co dziwić, jest pyszna i bardzo efektowna, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na frappuccino.
Do jej przygotowania potrzebne będą Ci podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je w każdym sklepie.
Zaopatrz się w: kawę rozpuszczalną, mleko, lód, lody – najlepiej waniliowe lub śmietankowe, bita śmietana i sos karmelowy.
Zatem, jak zrobić frappuccino?
Poznaj mój prosty przepis, wystarczy, że kawę rozpuszczalną, lody, mleko wlejesz do wysokiego szklanego naczynia, a następnie zmiksujesz całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelej całość do szklanek, dodaj kostki lodu, na wierzch dodaj bitą śmietanę, a całość polej sosem karmelowym. Domowe frappuccino jest pyszne i dobre do spożycia
Skoro już wiesz, jak powstaje najlepsza kawa mrożona, wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj ja w swoim domu. Jestem pewna, że kawa rozpuszczalna w takiej wersji zasmakuje każdemu domownikowi.
Będzie to świetny pomysł na przerwę w pracy lub domowy deser, pamiętaj jednak, że kofeina w nadmiarze korzystnie nie wpływa na nasz organizm.
Bezpieczna, dzienna dawka kofeiny dla każdej osoby dorosłej wynosi nie więcej niż 300 mg. W przypadku przekroczenia tej dawki dochodzi do przedawkowania, co może spowodować zatrucie.
Zaleca się nie przekraczać 2-3 filiżanek kawy dziennie. Przy jej prawidłowym spożyciu kawa ma działanie pobudzające i korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu, dzięki czemu jesteśmy w stanie odzyskać siły i znów usprawnić proces myślenia. Dlatego tak często po nią sięgamy, w czasach, gdy wielu z nas jest zmęczona, nie dosypia, kofeina przychodzi z pomocą.
Kofeinę znajdziemy nie tylko w kawie, ale w coraz większej ilości napoi, szczególnie tych przeznaczonych dla sportowców. Poprzez działanie pobudzające znalazła swoje zastosowanie również w tej grupie ludzi. Dodatkowo kofeina wpływa na nasze pozytywne samopoczucie, ponieważ stymuluje wydzielanie neuroprzekaźników w mózgu, takich jak serotonina, dopamina czy noradrenalina.
Alergeny w frappuccino
Lista alergenów dla frappuccino przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Lody waniliowe
- Polewa karmelowa
Wartości odżywcze frappuccino
Mleko krowie możesz zamówić na dowolny napój roślinny.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.