Filet z kurczaka w sosie koperkowym

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Filet z kurczaka w sosie koperkowym podany na patelni.
Filet z kurczaka w sosie koperkowym
Filet z kurczaka w sosie koperkowym to bardzo delikatne i smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na diecie lekkostrawnej. Idealnie komponuje się z ugotowanym ryżem.
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia 25 min
457 kcal
Kcal w porcji
311 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Bulion drobiowy (125 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
  • Koperek (90 g)
  • Czosnek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na filet z kurczaka w sosie koperkowym krok po kroku

Kurczaka podziel na mniejsze plastry i natrzyj solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek.

Dodaj powoli plastry mięsa na patelnie. Podsmaż je przez 4 minuty.

Mięso zalej bulionem i dodaj posiekany koperek. Całość duś przez 20 minut.

Do sosu wlej delikatnie śmietankę i wymieszaj. Doprowadź do zagotowania.

Jak oceniasz przepis na filet z kurczaka w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat fileta z kurczaka w sosie koperkowym

Filet z kurczaka w sosie koperkowym to bardzo delikatne i smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na diecie lekkostrawnej. Idealnie komponuje się z ugotowanym ryżem. To doskonały wybór również dla najmłodszych, gdyż danie nie jest pikantne. Mięso podane z aromatycznym sosem na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych polskich dań.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z kurczaka w sosie koperkowym, który skradnie serca wszystkich domowników swoją delikatnością miękkością i pysznym smakiem, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna i prosta. W dodatku nie potrzeba do jej stworzenia żadnego specjalnego sprzętu. Wystarczy tylko garnek z grubym dnem. Dlaczego grubym? Po to, by w trakcie długiego duszenia nic nie przywierało do dna. To jeden z najłatwiejszych sposobów na stworzenie prostego, ale również zdrowego obiadu. Dzięki specjalnej recepturze kurczak tak przyrządzony nie jest mdły i nieciekawy, a naprawdę aromatyczny i po prostu pyszny. Będzie doskonałą opcją dla wszystkich na diecie redukcyjnej, ale również lekkostrawnej.

Przepis na filet z kurczaka w sosie koperkowym to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To dlatego, że jego przygotowanie jest po prostu bardzo łatwe. Mięso można dusić w sosie w zależności od potrzeb w jednym kawałku albo dzieląc je na mniejsze cząstki. Ten drugi sposób jest nieco szybszy i sprawdzi się lepiej dla najmłodszych. Pierś z kurczaka, której używa się w tym przepisie, jest mięsem naprawdę zdrowym. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość osiłku. Mięso z kurczaka w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. To doskonały pomysł na smaczne danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza na obiad. Ten pyszny kurczak, to również dobry sposób na obiad w kilka chwil, by go dobrze zbilansować wystarczy tylko dodać do niego źródło węglowodanów złożonych, np. ryż czy ziemniaki, a także świeże warzywa.

Alergeny w filecie z kurczaka w sosie koperkowym

Lista alergenów dla fileta z kurczaka w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze fileta z kurczaka w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

To danie zdrowe, które dostarcza sporo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(311g)
Energia (kcal)
146.95
457.02
Białko (g)
15.17
47.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(311g)
Węglowodany (g)
1.43
4.45
Węglowodany przyswajalne (g)
1.26
3.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(311g)
Tłuszcz (g)
8.78
27.30
Tłuszcze nasycone (g)
6.87
21.38
Tłuszcze nienasycone (g)
1.90
5.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.30
4.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
1.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.11
146.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(311g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(311g)
Sód (mg)
70.78
220.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
274.61
854.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.83
64.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
2.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z kurczaka w sosie koperkowym 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z kurczaka w sosie koperkowym

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Bulion drobiowy
125 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Koperek
90 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 90 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
69.00