Faszerowane udka z kurczaka

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowane udka z kurczaka podane na półmisku.
Faszerowane udka z kurczaka
Faszerowane udka z kurczaka to pomysł na naprawdę ciekawe danie, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. Jest zdrowe, wypełnione dodatkami i aromatyczne.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 45 min
745 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
  • Limonka (90 g)
  • Kolendra świeża (80 g)
  • Czosnek (100 g)
  • Cukier (30 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, kurkuma
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na faszerowane udka z kurczaka krok po kroku

Sok z limonki, kolendrę, ząbki czosnku, cukier, kminek, kurkumę, oliwę, czarny pieprz i sól wrzuć do robota kuchennego i porządnie posiekaj.

Delikatnie odciągnij skórę z tyłu nogi kurczaka i włóż mieszankę pod skórę.

Ułóż nogi w naczyniu do pieczenia i piecz przez 45 do 50 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na faszerowane udka z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat faszerowanych udek z kurczaka

Faszerowane udka z kurczaka to pomysł na naprawdę ciekawe danie, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. Jest zdrowe, wypełnione dodatkami i aromatyczne. Całość nadaje się idealnie dla wszystkich osób, które nie przepadają za spędzaniem zbyt dużo czasu w kuchni. To idealny pomysł na smaczny obiad czy kolację. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć ten wspaniały posiłek, który nie tylko syci i dobrze smakuje, ale również jest zdrowy. Jego podstawą jest kurczak, który jest mięsem niezwykle chudym i odżywczym. To świetny wybór na co dzień, nie tylko na diecie redukcyjnej.

Przepis na faszerowane udka z kurczaka jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Nie potrzeba do niego dużej ilości składników, więc całość jest również tania. Całość robi się w kilka chwil, ale nie można zapomnieć o wcześniejszym marynowaniu, bez którego mięso nie jest tak kruche i delikatne. Z tego samego powodu nie należy też skracać czasu marynowania. To danie sprawdzi się wyjątkowo dobrze na obiad, zwłaszcza z dodatkiem ryżu i surówki, gdyż tworzy wtedy dobrze zbilansowany posiłek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić faszerowane udka z kurczaka, które będą pyszne, a przy okazji dobre nawet dla osób bez doświadczenia kulinarnego, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstają z niego najlepsze nadziewane udka. Można podawać je w sosie lub solo, gdyż ich smak jest zachwycający. Udka z kurczaka to świetne mięso, które nie tylko jest bardzo pożywne, ale również niezwykle zdrowe. Dobrze, by gościło w diecie naprawdę często. Jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również sporo magnezu, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Dlatego dobrze, by stanowiło istotną część diety. Mają również małą zawartość nasyconego tłuszczu i cholesterolu, co docenią wszyscy dbający o zdrowie układu sercowo naczyniowego. Pieczenie to bardzo dobry sposób obróbki termicznej, gdyż używa się do niej mało tłuszczu i nie powstają podczas niej szkodliwe substancje chemiczne. Dlatego to idealny sposób dla wszystkich dbających o zdrowe posiłki.

Alergeny w faszerowanych udkach z kurczaka

Lista alergenów dla faszerowanych udek z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na faszerowane udka z kurczaka

Wartości odżywcze faszerowanych udek z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
219.14
745.08
Białko (g)
12.70
43.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
5.67
19.27
Węglowodany przyswajalne (g)
5.16
17.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
1.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
16.26
55.30
Tłuszcze nasycone (g)
5.21
17.70
Tłuszcze nienasycone (g)
11.06
37.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.11
27.56
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.95
10.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.15
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.38
232.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
40.54
137.85
Witamina B6 (mg)
0.34
1.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.40
Witamina C (mg)
5.96
20.25
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.25
Witamina E (mg)
0.80
2.73
Retinol (µg (mcg))
20.59
70.00
Tiamina (mg)
0.07
0.25
Ryboflawina (mg)
0.12
0.42
Niacyna (mg)
3.61
12.27
Foliany (µg (mcg))
7.34
24.95
Beta karoten (µg (mcg))
233.53
794.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
65.96
224.28
Potas (mg)
216.24
735.20
Wapń (mg)
26.12
88.80
Fosfor (mg)
129.24
439.40
Magnez (mg)
17.74
60.30
Żelazo (mg)
0.80
2.73
Cynk (mg)
1.20
4.09
Miedź (mg)
0.08
0.26
Mangan (mg)
0.16
0.56
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny faszerowanych udek z kurczaka 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faszerowanych udek z kurczaka

Koszt składników
486.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Limonka
90 g
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 90 g
Kolendra świeża
80 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 80
440.00
Za 80 g
Czosnek
100 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 100 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
486.50