Fasolka szparagowa w słoiku
- Fasolka szparagowa (1000 g)
- Cukier (5 g)
Przepis na fasolkę szparagową w słoiku krok po kroku
Fasolkę oczyść, włóż do garnka i gotuj w osolonym wrzątku przez 7 minut.
Fasolkę ułóż w słoikach ciasno.
W garnku zagotuj 1 l wody, dodaj cukier i sól.
Następnie wlej do słoików z fasolką.
Słoiki zamknij i ostudź.
Pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 10 minut.
Więcej informacji na temat fasolki szparagowej w słoiku
Fasolka szparagowa w słoiku jest niezwykle ciekawym pomysłem na przedłużenie ważności tego pysznego warzywa. Sezon na nią przypada latem, jednak wraz z nastaniem jesieni wcale nie trzeba się z nią żegnać. Wystarczy wsadzić ją do słoików, by móc zjadać ją przez cały rok w wielu różnych potrawach. Taka fasolka będzie idealna zwłaszcza na zimę.
Przepis na fasolkę szparagową w słoiku pozwala stworzyć ciekawy i pełen smaku dodatek, który smakuje obłędnie. Fasolka jest warzywem bardzo zdrowym, dlatego dobrze jest korzystać z jej właściwości możliwie jak najczęściej i jak najdłużej. Jest to możliwe głównie dzięki odpowiedniej metodzie konserwacji. Choć zalewa zawiera sporo soli, to jednak wystarczy całość odrobinę opłukać bieżącą wodą, by całkowicie się jej pozbyć, to pozwala dodatkowo zadbać o układ krwionośny. Fasola szparagowa to warzywo, które bardzo dobrze rośnie w Polsce, wiele osób posiada choć jedną jej odmianę w swoim własnym przydomowym ogródku. Zjedzenie jej "na raz" w czasie letniego sezonu jest jednak trudne i może powodować całkowite znudzenie tym warzywem. Można, tego uniknąć poddając ją lekkiej obróbce, dzięki czemu plony nie zmarnują się, a bardzo często uratują życie zimą, kiedy przyjdzie ochota na jej zjedzenie. Fasolka zawiera dość sporo błonnika, który bardzo korzystnie wpływa na układ pokarmowy i poprawia trawienie. Zmniejsza również stężenie cukru i złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Można w niej znaleźć witaminy z grupy B, ale także witaminy A, E i K. Fasolka jest więc niezwykle wartościową częścią codziennego menu i powinna gościć na talerzach jak najczęściej.
Ten prosty przepis to idealny pomysł na zimę. Pozwala przygotować wartościowe i smaczne przetwory. Całość zajmuje naprawdę mało czasu, wiec będzie idealnym wyborem zwłaszcza dla zapracowanych osób. Do obróbki świetnie nada się zarówno żółta, jak I zielona fasolka. Fasolka najpierw jest gotowana, by była od razu gotowa do spożycia. Ta szparagówka to nie tylko łatwy, ale też bardzo sprytny pomysł na wykorzystanie świeżej fasolki.
Alergeny w fasolce szparagowej w słoiku
Lista alergenów dla fasolki szparagowej w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze fasolki szparagowej w słoiku
To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.