Fasolka szparagowa w słoiku

Opublikowano: 29.11.2021 r., 16:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fasolka szparagowa w słoiku podana na blacie.
Fasolka szparagowa w słoiku
Fasolka szparagowa w słoiku to wspaniała propozycja dla wszystkich, którzy kochają domowe przetwory jest prosta w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 15 min
34 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Fasolka szparagowa (1000 g)
  • Cukier (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, gorczyca
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na fasolkę szparagową w słoiku krok po kroku

Fasolkę oczyść, włóż do garnka i gotuj w osolonym wrzątku przez 7 minut.

Fasolkę ułóż w słoikach ciasno.

W garnku zagotuj 1 l wody, dodaj cukier i sól.

Następnie wlej do słoików z fasolką.

Słoiki zamknij i ostudź.

Pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na fasolkę szparagową w słoiku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat fasolki szparagowej w słoiku

Fasolka szparagowa w słoiku jest niezwykle ciekawym pomysłem na przedłużenie ważności tego pysznego warzywa. Sezon na nią przypada latem, jednak wraz z nastaniem jesieni wcale nie trzeba się z nią żegnać. Wystarczy wsadzić ją do słoików, by móc zjadać ją przez cały rok w wielu różnych potrawach. Taka fasolka będzie idealna zwłaszcza na zimę.

Przepis na fasolkę szparagową w słoiku pozwala stworzyć ciekawy i pełen smaku dodatek, który smakuje obłędnie. Fasolka jest warzywem bardzo zdrowym, dlatego dobrze jest korzystać z jej właściwości możliwie jak najczęściej i jak najdłużej. Jest to możliwe głównie dzięki odpowiedniej metodzie konserwacji. Choć zalewa zawiera sporo soli, to jednak wystarczy całość odrobinę opłukać bieżącą wodą, by całkowicie się jej pozbyć, to pozwala dodatkowo zadbać o układ krwionośny. Fasola szparagowa to warzywo, które bardzo dobrze rośnie w Polsce, wiele osób posiada choć jedną jej odmianę w swoim własnym przydomowym ogródku. Zjedzenie jej "na raz" w czasie letniego sezonu jest jednak trudne i może powodować całkowite znudzenie tym warzywem. Można, tego uniknąć poddając ją lekkiej obróbce, dzięki czemu plony nie zmarnują się, a bardzo często uratują życie zimą, kiedy przyjdzie ochota na jej zjedzenie. Fasolka zawiera dość sporo błonnika, który bardzo korzystnie wpływa na układ pokarmowy i poprawia trawienie. Zmniejsza również stężenie cukru i złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Można w niej znaleźć witaminy z grupy B, ale także witaminy A, E i K. Fasolka jest więc niezwykle wartościową częścią codziennego menu i powinna gościć na talerzach jak najczęściej.

Ten prosty przepis to idealny pomysł na zimę. Pozwala przygotować wartościowe i smaczne przetwory. Całość zajmuje naprawdę mało czasu, wiec będzie idealnym wyborem zwłaszcza dla zapracowanych osób. Do obróbki świetnie nada się zarówno żółta, jak I zielona fasolka. Fasolka najpierw jest gotowana, by była od razu gotowa do spożycia. Ta szparagówka to nie tylko łatwy, ale też bardzo sprytny pomysł na wykorzystanie świeżej fasolki.

Alergeny w fasolce szparagowej w słoiku

Lista alergenów dla fasolki szparagowej w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze fasolki szparagowej w słoiku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
34.75
34.75
Białko (g)
1.78
1.78
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
8.00
8.00
Węglowodany przyswajalne (g)
5.41
5.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.59
2.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.21
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.12
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
26.87
26.87
Witamina B6 (mg)
0.40
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.84
12.84
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.42
0.42
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.10
0.10
Ryboflawina (mg)
0.09
0.09
Niacyna (mg)
0.50
0.50
Foliany (µg (mcg))
14.93
14.93
Beta karoten (µg (mcg))
290.55
290.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
2.99
2.99
Potas (mg)
185.08
185.08
Wapń (mg)
41.80
41.80
Fosfor (mg)
31.84
31.84
Magnez (mg)
21.89
21.89
Żelazo (mg)
0.85
0.85
Cynk (mg)
0.26
0.26
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki szparagowej w słoiku 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fasolki szparagowej w słoiku

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
1000 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 1000 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
16.50