Farszynki
- Ziemniaki ugotowane (1000 g)
- Mąka ziemniaczana (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mięso mielone wieprzowe (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na farszynki krok po kroku
Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni na oliwie. Dodaj mięso, przyprawy i wymieszaj. Podsmażaj, aż mięso będzie całkowicie ścięte.
Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć przez praskę lub zmiel w maszynce. Dodaj mąkę, jajka i sól. Wyrabiaj, do otrzymania jednolitego, gładkiego ciasta.
Z ciasta uformuj wałek, pokrój na mniejsze kawałki i każdy lekko rozpłaszcz.
Na każdej porcji ciasta układaj porcje farszu i szczelnie zawiń.
Smaż na patelni na oliwie z każdej strony do zarumienienia.
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
-
Kotlety z ziemniaków
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Placki ziemniaczane na grubych oczkach
-
Farszynki mazurskie
-
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
-
Placki ziemniaczane z marchewką
-
Placki ziemniaczane bez mąki
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Knedle ziemniaczane
-
Krokiety ziemniaczane z serem
-
Kotlety ziemniaczane
Więcej informacji na temat farszynek
Farszynki mazurskie z mięsem to staropolskie, tradycyjne danie kuchni polskiej. To kotleciki ziemniaczane, które wypełnia farsz mięsno-jajeczny, smażone na oleju, najczęściej w panierce z bułki tartej. Farszynki ziemniaczane to świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny, zwłaszcza dla wszystkich miłośników kuchni staropolskiej. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farszynki na obiad koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na farszynki jest bardzo prosty, nie wymaga ani specjalnego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a składniki niezbędne do jego przygotowania bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Potrzebne Ci będą ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka, mielone mięso (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe), cebula, olej do smażenia oraz przyprawy. Do przygotowania nadzienia do farszynek tradycyjnie dodaje się też jajka ugotowane na twardo, a kotlety obsmaża się w panierce. Wypróbuj jednak naszą wersję, bez tych dodatków, która sprawi, że farszynki będą lżejsze, mniej kaloryczne i lepiej strawne, a przy tym równie smaczne. Farszynki ziemniaczane to świetny sposób na to, jak wykorzystać mięso z rosołu, dzięki czemu możesz potraktować je jako danie zero waste. Ich przygotowanie nie powinno zając się więcej niż 30-40 minut. Koniecznie czytaj dalej, poznać nasz najlepszy przepis na domowe farszynki ziemniaczane z mięsnym farszem.
Alergeny w farszynkach
Lista alergenów dla farszynek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze farszynek
Tradycyjnie farszynki smażone są w panierce z bułki tartej, jednak pominięcie tego kroku pozwala na zredukowanie kaloryczności posiłku.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.