Przepis na farsz do ryby po grecku krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka

Marchew obierz i zetrzyj na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pora umyj dokładnie i posiekaj w półksiężyce.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj marchew i pora.

Wlej 250 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Duś pod przykryciem przez 10-15 minut.

Dodaj przecier pomidorowy, sól, paprykę słodką i ostrą.

Wymieszaj dokładnie i podduś jeszcze 2-3 minuty.

Na koniec dodaj pieprz i posiekaną natkę pietruszki.

Farszem przełóż usmażoną rybę.

Farsz do ryby po grecku podany z dodatkiem ryby na białym talerzu.
Farsz do ryby po grecku
Koszt przygotowania dania
6.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
616 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
32

Farsz do ryby po grecku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu do ryby po grecku

Farsz do ryby po grecku to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do smażonej w panierce ryby. Przyprawy dominujące w farszu to liść laurowy i ziele angielskie. Zalewa do ryby z warzywami jest doskonała do różnego rodzaju ryb. W farszu podać można dorsza, mintaja, mirunę czy szczupaka. Przepis na farsz do ryby po grecku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia farszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: marchew, cebula, por, masło klarowane, liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, natka pietruszki.

Jak zrobić farsz do ryby po grecku? Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pora umyj dokładnie i posiekaj w półksiężyce. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj marchew i pora. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodaj przecier pomidorowy, sól, paprykę słodką i ostrą. Wymieszaj dokładnie i podduś jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Farszem przełóż usmażoną rybę.

Marchew jest warzywem korzeniowym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który odpowiada za odpowiednią perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżać poziom cholesterolu we krwi. Jest także doskonałym źródłem witaminy A oraz beta-karotenu, któremu zawdzięcza kolor. Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania.

Podsumowując smaczna ryba z dodatkiem warzywnego farszu sprawdzi się jako danie na zimno i na ciepło. Najlepszy farsz to świeże tarte warzywa z dodatkiem masła i przecieru pomidorowego. Farsz do ryby po grecku można przygotować w wersji bardziej lub mniej pikantnej. Zalewa do ryby jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Rybę z zalewą można także zawekować i przechowywać w lodówce przez około miesiąc.

Wartości odżywcze farszu do ryby po grecku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kalorie)
88.05 kcal
616.37 kcal
Białko
1.15 g
8.04 g

Węglowodany w farszu do ryby po grecku

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany
9.45 g
66.16 g
Węglowodany przyswajalne
7.33 g
51.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.13 g
14.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz
5.47 g
38.30 g
Tłuszcze nasycone
3.63 g
25.44 g
Tłuszcze nienasycone
1.84 g
12.86 g
Tłuszcze jednonasycone
1.54 g
10.81 g
Tłuszcze wielonasycone
0.29 g
2.05 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol
15.79 mg
110.53 mg

Witaminy w przepisie na farsz do ryby po grecku

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A
399.24 µg (mcg)
2794.66 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.96 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
10.75 mg
75.25 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.79 mg
5.55 mg
Retinol
43.37 µg (mcg)
303.58 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.38 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.34 mg
Niacyna
0.70 mg
4.89 mg
Foliany
26.37 µg (mcg)
184.58 µg (mcg)
Beta karoten
3585.55 µg (mcg)
25098.87 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na farsz do ryby po grecku

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód
36.18 mg
253.29 mg
Potas
261.03 mg
1827.18 mg
Wapń
33.05 mg
231.37 mg
Fosfor
33.00 mg
231.00 mg
Magnez
12.37 mg
86.58 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.85 mg
5.93 mg
Cynk
0.23 mg
1.62 mg
Miedź
0.09 mg
0.62 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do ryby po grecku 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu do ryby po grecku

Lista alergenów dla farszu do ryby po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania farszu do ryby po grecku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na farsz do ryby po grecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób