Przepis na farsz do naleśników krok po kroku
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 sztuki
- Szpinak 500 g 2 szklanki
- Mascarpone 125 g 1/2 opakowania
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, krótko zeszklij.
Dodaj pokrojone w kostkę mięso z piersi z kurczaka i obsmaż z każdej strony.
Dodaj szpinak i duś pod przykryciem do jego zwiędnięcia.
Pod koniec dodaj serek mascarpone i wymieszaj, dopraw do smaku i podgrzewaj jeszcze 15 minut.
Tak przygotowany farsz zawiń w naleśniki.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Farsz do naleśników - cechy przepisu
Więcej o farszu do naleśników
Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak co z osobami na diecie? Czy naleśniki zawsze muszą być na słodko z dużą ilością dodatków? Oczywiście, że nie, poznaj mój przepis na farsz do naleśników, który będzie tak samo pyszny, jak wersja słodka.
Dzisiaj przedstawię Ci farsz z dużą ilością szpinaku i dodatkiem mięsa, a to wszystko połączone serkiem mascarpone, dzięki któremu nasz farsz będzie miał jednolitą konsystencję, a wszystko będzie się dobrze zawijać w pszenne naleśniki
Mój dzisiejszy farsz do naleśników powstanie ze szpinaku, chudego drobiu, czyli z piersi z kurczaka, dodatkowo będziesz potrzebować odrobinę oleju, cebulę, czosnek i serek mascarpone. Szpinak, możesz skorzystać z wersji świeżej lub mrożonej, nie ma to większego znaczenia.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Serek mascarpone, który użyłam tego wersja tradycyjna, która jest wysokoenergetyczną. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu. Sam widzisz, nadzienie do naleśników nie musi kojarzyć się tylko ze słodkim serkiem w towarzystwie owoców.
Dokładnie jak zrobić farsz do naleśników opisuję krok po kroku nieco niżej, koniecznie zajrzyj i przekonaj się, jaki jest to dobry pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny.
Sprawdzi się on nie tylko na obiad, ale też na pożywną kolację.
Wartości odżywcze farszu do naleśników
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w farszu do naleśników
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na farsz do naleśników
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na farsz do naleśników
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w farszu do naleśników
Lista alergenów dla farszu do naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone