Przepis na farsz na gołąbki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, miska

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź.

Mięso mielone włóż do miski.

Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce do miski z mięsem.

Następnie do miski dodaj ugotowany ryż.

Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Gotowy farsz wykorzystaj do przygotowania gołąbków.

Farsz na gołąbki podany w miseczce. Obok leży główka kapusty.
Farsz na gołąbki
Koszt przygotowania dania
8.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
131 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
62

Farsz na gołąbki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu na gołąbki

Farsz na gołąbki to doskonały pomysł na tradycyjny, domowy farsz z mięsem mielonym i ryżem. Smaczny farsz możemy wykorzystać na różne sposoby, np. możemy przygotować z nich tradycyjne gołąbki lub gołąbki bez zawijania (w tym przypadku wystarczy do farszu dodać posiekaną kapustę, uformować kotlety i upiec je w piekarniku). Gołąbki stanowią doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis na farsz na gołąbki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania farszu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, ryż biały, cebulą oraz przyprawy (sól i pieprz). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić farsz na gołąbki? Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź. Mięso mielone włóż do miski. Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce do miski z mięsem. Następnie do miski dodaj ugotowany ryż. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz wykorzystaj do przygotowania gołąbków.

Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera dużą ilość żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego organizmu. Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowej gospodarki elektrolitowej. Ma także bardzo duży wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Ryż biały jest zbożem bezglutenowym. Może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię. Ryż stanowi doskonałe źródło węglowodanów łatwoprzyswajalnych.

Podsumowując najlepszy farsz na gołąbki składa się z mięsa mielonego oraz ryżu. Gołąbki stanowią dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny, doskonale smakują z dodatkiem sosu pomidorowego na bazie jogurtu lub śmietany oraz z ugotowanymi ziemniakami. Farsz na gołąbki możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów, świetnie sprawdzi się do przygotowania gołąbków bez zawijania – są one dużo szybsze do przygotowania niż tradycyjne gołąbki.

Wartości odżywcze farszu na gołąbki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
201.77 kcal
131.15 kcal
Białko
11.27 g
7.33 g

Węglowodany w farszu na gołąbki

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
9.01 g
5.86 g
Węglowodany przyswajalne
8.45 g
5.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.56 g
0.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
13.18 g
8.56 g
Tłuszcze nienasycone
6.99 g
4.55 g

Witaminy w przepisie na farsz na gołąbki

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina B6
0.27 mg
0.18 mg
Tiamina
0.47 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.10 mg
Niacyna
2.80 mg
1.82 mg
Foliany
10.15 µg (mcg)
6.60 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na farsz na gołąbki

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
36.08 mg
23.45 mg
Potas
227.31 mg
147.75 mg
Wapń
16.15 mg
10.50 mg
Fosfor
123.85 mg
80.50 mg
Magnez
16.53 mg
10.74 mg
Żelazo
0.62 mg
0.41 mg
Cynk
1.50 mg
0.97 mg
Miedź
0.06 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na gołąbki 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu na gołąbki

Lista alergenów dla farszu na gołąbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz na gołąbki

Cena przygotowania farszu na gołąbki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Ryż biały
50 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
14.00
Jak oceniasz przepis na farsz na gołąbki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób