Farsz do tortilli z kurczakiem

Opublikowano: 04.08.2022 r., 10:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz do tortilli z kurczakiem zawinięty w tortillę.
Farsz do tortilli z kurczakiem
Farsz do tortilli z kurczakiem to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do pszennego placka. Tortilla z kurczakiem jest bardzo smaczna i idealnie sprawdzi się na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 15 min
312 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Sałata lodowa (50 g)
  • Pomidor 1 mała sztuka (100 g)
  • Ogórek 2 średnie sztuki (200 g)
  • Majonez (50 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sriracha
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na farsz do tortilli z kurczakiem krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Dopraw przyprawą do kurczaka.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż pierś.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

Pomidora pokrój w plastry.

Ogórek obierz i posiekaj w kostkę.

Sałatę lodową podziel na mniejsze kawałki.

Wymieszaj majonez i sos sriracha.

Warzywa wymieszaj z sosem majonezowym i dopraw solą oraz pieprzem.

Placek tortilli nafaszeruj kurczakiem i warzywami w sosie majonezowym.

Jak oceniasz przepis na farsz do tortilli z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat farszu do tortilli z kurczakiem

Farsz do tortilli z kurczakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso z kurczaka przyprawić można dzień przed przygotowaniem dania. Przyprawy dobrać można indywidualnie według preferencji smakowych. Przepis na farsz do tortilli z kurczakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, sałata lodowa, pomidor, ogórek, majonez, sos sriracha, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, olej rzepakowy.

Jak zrobić farsz do tortilli z kurczakiem? Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż pierś. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Pomidora pokrój w plastry. Ogórek obierz i posiekaj w kostkę. Sałatę lodową podziel na mniejsze kawałki. Wymieszaj majonez i sos sriracha. Warzywa wymieszaj z sosem majonezowym i dopraw solą oraz pieprzem. Placek tortilli nafaszeruj kurczakiem i warzywami w sosie majonezowym.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Ogórek to warzywo zawierające bardzo małą ilość kalorii. Ogórki w ponad 70% składają się z wody. Zawierają także dużą ilość błonnika pokarmowego.

Podsumowując pyszny farsz do tortilli z kurczakiem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Mięso z kurczaka można przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Farsz do tortilli można przygotować także w wersji na ostro. Wystarczy dodać do niego więcej sosu sriracha lub papryczki chilli. Farsz przygotować można także z dodatkiem innych ulubionych warzyw.

Alergeny w farszu do tortilli z kurczakiem

Lista alergenów dla farszu do tortilli z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

W przepisie na farsz do tortilli z kurczakiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos sriracha
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze farszu do tortilli z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Farsz do tortilli z kurczakiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Farsz zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Zawiera niską ilość kalorii i sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
125.19
312.97
Białko (g)
13.85
34.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
1.67
4.18
Węglowodany przyswajalne (g)
1.34
3.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.69
16.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.59
3.98
Tłuszcze nienasycone (g)
5.10
12.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.54
6.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.56
6.39
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: sałata lodowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.49
113.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
10.86
27.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.51
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.11
5.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.51
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.98
14.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.85
14.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.30
25.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
53.72
134.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
52.29
130.73
Potas (mg)
257.86
644.64
Wapń (mg)
8.87
22.18
Fosfor (mg)
137.26
343.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.68
51.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.81
Cynk (mg)
0.48
1.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do tortilli z kurczakiem 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do tortilli z kurczakiem

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Sałata lodowa
50 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 50 g
Pomidor
100 g
1 mała sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Ogórek
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
56.00