Farsz do ryby po grecku

Opublikowano: 04.08.2022 r., 10:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz do ryby po grecku.
Farsz do ryby po grecku
Farsz do ryby po grecku to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do ryby. Ryba po grecku podana może być jako danie podczas imprezy ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
616 kcal
Kcal w porcji
700 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Por (100 g)
  • Masło klarowane (40 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka

Przepis na farsz do ryby po grecku krok po kroku

Marchew obierz i zetrzyj na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pora umyj dokładnie i posiekaj w półksiężyce.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj marchew i pora.

Wlej 250 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Duś pod przykryciem przez 10-15 minut.

Dodaj przecier pomidorowy, sól, paprykę słodką i ostrą.

Wymieszaj dokładnie i podduś jeszcze 2-3 minuty.

Na koniec dodaj pieprz i posiekaną natkę pietruszki.

Farszem przełóż usmażoną rybę.

Jak oceniasz przepis na farsz do ryby po grecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat farszu do ryby po grecku

Farsz do ryby po grecku to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do smażonej w panierce ryby. Przyprawy dominujące w farszu to liść laurowy i ziele angielskie. Zalewa do ryby z warzywami jest doskonała do różnego rodzaju ryb. W farszu podać można dorsza, mintaja, mirunę czy szczupaka. Przepis na farsz do ryby po grecku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia farszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: marchew, cebula, por, masło klarowane, liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, natka pietruszki.

Jak zrobić farsz do ryby po grecku? Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pora umyj dokładnie i posiekaj w półksiężyce. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj marchew i pora. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodaj przecier pomidorowy, sól, paprykę słodką i ostrą. Wymieszaj dokładnie i podduś jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Farszem przełóż usmażoną rybę.

Marchew jest warzywem korzeniowym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który odpowiada za odpowiednią perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżać poziom cholesterolu we krwi. Jest także doskonałym źródłem witaminy A oraz beta-karotenu, któremu zawdzięcza kolor. Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania.

Podsumowując smaczna ryba z dodatkiem warzywnego farszu sprawdzi się jako danie na zimno i na ciepło. Najlepszy farsz to świeże tarte warzywa z dodatkiem masła i przecieru pomidorowego. Farsz do ryby po grecku można przygotować w wersji bardziej lub mniej pikantnej. Zalewa do ryby jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Rybę z zalewą można także zawekować i przechowywać w lodówce przez około miesiąc.

Alergeny w farszu do ryby po grecku

Lista alergenów dla farszu do ryby po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze farszu do ryby po grecku

na 100g gotowej potrawy

Farsz do ryby po grecku to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Świetnie sprawdzi się jako źródło witamin i składników mineralnych dla osób na diecie redukcyjnej. Warzywa zawierają małą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kcal)
88.05
616.37
Białko (g)
1.15
8.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany (g)
9.45
66.16
Węglowodany przyswajalne (g)
7.33
51.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
14.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz (g)
5.47
38.30
Tłuszcze nasycone (g)
3.63
25.44
Tłuszcze nienasycone (g)
1.84
12.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.54
10.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
2.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.79
110.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A (µg (mcg))
399.24
2794.66
Witamina B6 (mg)
0.14
0.96
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.75
75.25
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.79
5.55
Retinol (µg (mcg))
43.37
303.58
Tiamina (mg)
0.05
0.38
Ryboflawina (mg)
0.05
0.34
Niacyna (mg)
0.70
4.89
Foliany (µg (mcg))
26.37
184.58
Beta karoten (µg (mcg))
3585.55
25098.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód (mg)
36.18
253.29
Potas (mg)
261.03
1827.18
Wapń (mg)
33.05
231.37
Fosfor (mg)
33.00
231.00
Magnez (mg)
12.37
86.58
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
5.93
Cynk (mg)
0.23
1.62
Miedź (mg)
0.09
0.62
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do ryby po grecku 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do ryby po grecku

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
27.50