Farsz do ryby po grecku
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Por (100 g)
- Masło klarowane (40 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na farsz do ryby po grecku krok po kroku
Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pora umyj dokładnie i posiekaj w półksiężyce.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Dodaj marchew i pora.
Wlej 250 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Duś pod przykryciem przez 10-15 minut.
Dodaj przecier pomidorowy, sól, paprykę słodką i ostrą.
Wymieszaj dokładnie i podduś jeszcze 2-3 minuty.
Na koniec dodaj pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
Farszem przełóż usmażoną rybę.
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Uszka z pieczarkami
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Farsz do gołąbków
-
Baozi
-
Farsz do naleśników
-
Farszynki
-
Farsz do jajek
-
Farsz na gołąbki
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do tortilli z kurczakiem
-
Calzone z kurczakiem
-
Farsz na krokiety z mięsem
-
Farsze
Więcej informacji na temat farszu do ryby po grecku
Farsz do ryby po grecku to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do smażonej w panierce ryby. Przyprawy dominujące w farszu to liść laurowy i ziele angielskie. Zalewa do ryby z warzywami jest doskonała do różnego rodzaju ryb. W farszu podać można dorsza, mintaja, mirunę czy szczupaka. Przepis na farsz do ryby po grecku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia farszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: marchew, cebula, por, masło klarowane, liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, natka pietruszki.
Jak zrobić farsz do ryby po grecku? Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pora umyj dokładnie i posiekaj w półksiężyce. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj marchew i pora. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodaj przecier pomidorowy, sól, paprykę słodką i ostrą. Wymieszaj dokładnie i podduś jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Farszem przełóż usmażoną rybę.
Marchew jest warzywem korzeniowym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który odpowiada za odpowiednią perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżać poziom cholesterolu we krwi. Jest także doskonałym źródłem witaminy A oraz beta-karotenu, któremu zawdzięcza kolor. Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania.
Podsumowując smaczna ryba z dodatkiem warzywnego farszu sprawdzi się jako danie na zimno i na ciepło. Najlepszy farsz to świeże tarte warzywa z dodatkiem masła i przecieru pomidorowego. Farsz do ryby po grecku można przygotować w wersji bardziej lub mniej pikantnej. Zalewa do ryby jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Rybę z zalewą można także zawekować i przechowywać w lodówce przez około miesiąc.
Alergeny w farszu do ryby po grecku
Lista alergenów dla farszu do ryby po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze farszu do ryby po grecku
Farsz do ryby po grecku to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Świetnie sprawdzi się jako źródło witamin i składników mineralnych dla osób na diecie redukcyjnej. Warzywa zawierają małą ilość kalorii.
Energia i białka
(700g)
Węglowodany
(700g)
Tłuszcze
(700g)
Witaminy
(700g)
Składniki mineralne
(700g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.