Farsz do naleśników z serem

Opublikowano: 05.10.2022 r., 11:23 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z kremowym serem
Farsz do naleśników z serem
Naleśniki z serem to ulubione danie wielu z nas. Sprawdź jak zrobić farsz do naleśników z serem. To mega prosty przepis na słodkie nadzienie.
Przygotowanie 5 min
562 kcal
Kcal w porcji
440 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Ser twarogowy chudy (250 g)
  • Śmietana 12% (140 g)
  • Cukier (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
blender, duża miska

Przepis na farsz do naleśników z serem krok po kroku

Ser, śmietanę, cukier z prawdziwą wanilią oraz cukier dokładni zblenduj.

Farszem smaruj usmażone naleśniki.

Jak oceniasz przepis na farsz do naleśników z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat farszu do naleśników z serem

Naleśniki z serem to ulubione danie wielu z nas. Sprawdź jak zrobić farsz do naleśników z serem. To mega prosty przepis na słodkie nadzienie. Farsz do naleśników jest bardzo smaczny. Ma fantastyczny, waniliowy aromat i jest idealnie słodki. Wykonanie go zajmie Ci dosłownie chwilę. Naleśniki posmarowane takim pysznym farszem to będzie super pomysł na deser dla całej rodziny. W takim prostym przepisie znajdują się jedynie cztery składniki. Przepis na farsz do naleśników z serem jest smaczny i na ciepło, i na zimno.

Kto nie lubi naleśników z serem? Na pewno mniejszość ludzi. Większość przepada za tą smaczną potrawą. Dobry farsz do naleśników z serem to podstawa. Potrzebujesz jedynie sera białego, śmietany, cukru oraz cukru z prawdziwą wanilią. Prosty farsz to najlepszy pomysł na to, by zrobić potrawę dobrą i uniwersalną. W końcu naleśniki z serem można jeść na każdy posiłek. Sam farsz do naleśników z serem jest pyszny jako samodzielny deser. Jak zrobisz farsz do naleśników z serem, możesz go zjeść z dodatkiem bakalii, owoców, orzechów lub dżemu. Wykorzystanie tego smacznego nadzienia do naleśników będzie odpowiednim pomysłem na słodkie danie.

Jak zrobić farsz do naleśników z serem? Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Tak, to wszystko. Taki prosty przepis, że żal nie skorzystać. Tak przygotowana baza na słodkie nadzienie jest odpowiednia, by dodać do niej różne dodatki. Z naleśnikami większość rzeczy smakuje wyśmienicie, więc warto próbować nowych połączeń smakowych. Jeżeli nie próbowałeś, posmaruj jednocześnie naleśnika tym oto farszem oraz frużeliną wiśniową. To jest tak pyszne, że się w tym zakochasz.

Pamiętaj, że farsz do naleśników z serem ma być pyszny i Tobie smakować. Zatem dostosuj ilość cukru oraz cukru z wanilią do swoich kubków smakowych. W przepisie na farsz do naleśników warto użyć blendera, jednak nie jest to warunek konieczny. Jeśli go nie posiadasz albo nie chcesz gładkiej konsystencji, wszystkie składniki można wymieszać widelcem. Zamiast cukru waniliowego dobry będzie aromat waniliowy.

Jeżeli chcesz odchudzić przepis na farsz do naleśników z serem, zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego. Cukier możesz wymienić na erytrytol. Zaoszczędzisz w ten sposób trochę kilokalorii. Żeby dodatkowo zwiększyć ilość białka, wybierz jogurt wysokobiałkowy. By farsz do naleśników z serem był dobry dla dzieci, erytrytol lepiej jest zastąpić syropem z agawy, klonowym lub daktylowym. Zmniejsz odrobinę ilość śmietany, żeby nadzienie nie było zbyt rzadkie.

Alergeny w farszu do naleśników z serem

Lista alergenów dla farszu do naleśników z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze farszu do naleśników z serem

na 100g gotowej potrawy

Farsz zawiera dodatek cukru, który zwiększa indeks glikemiczny. W przepisie znajduje się białko. Jest też śmietana, która dostarcza nasycone kwasy tłuszczowe (nadmiar szkodzi zwłaszcza osobom z problemami z układem krążenia).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kcal)
127.93
562.90
Białko (g)
8.16
35.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany (g)
15.12
66.54
Węglowodany przyswajalne (g)
15.12
66.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz (g)
3.99
17.55
Tłuszcze nasycone (g)
2.69
11.85
Tłuszcze nienasycone (g)
1.30
5.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A (µg (mcg))
34.89
153.50
Witamina B6 (mg)
0.05
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
2.16
Witamina C (mg)
0.29
1.26
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.28
Witamina E (mg)
0.10
0.44
Retinol (µg (mcg))
34.25
150.70
Tiamina (mg)
0.02
0.11
Ryboflawina (mg)
0.14
0.60
Niacyna (mg)
0.10
0.42
Foliany (µg (mcg))
10.32
45.40
Beta karoten (µg (mcg))
8.39
36.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód (mg)
257.20
1131.70
Potas (mg)
116.55
512.80
Wapń (mg)
79.64
350.40
Fosfor (mg)
98.73
434.40
Magnez (mg)
8.89
39.10
Żelazo (mg)
0.11
0.47
Cynk (mg)
0.38
1.66
Miedź (mg)
0.02
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do naleśników z serem 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do naleśników z serem

Koszt składników
8.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Śmietana 12%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
8.20