Przepis na naleśniki z farszem ruskim krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do ziemniaków

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.

Ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę i połącz je razem. Dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj cebulę. Przesmażaj do przyrumienienia. Odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj do ziemniaków.

Do miski dodaj mąkę, jajko, mleko i odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż na nim naleśniki.

Na gotowe naleśniki nałóż farsz i dobrze zawiń.

Naleśniki z farszem ruskim podane na białym talerzu.
naleśniki z farszem ruskim
Koszt przygotowania dania
9.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
504 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Naleśniki z farszem ruskim - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o naleśnikach z farszem ruskim

Naleśniki z farszem ruskim to doskonała opcja dla wszystkich miłośników wersji w pierogach. Jednak jeśli lepienie pierogów jest zbyt pracochłonne, wybierz naleśniki.

Przepis na naleśniki z farszem ruskim będzie świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny. Cały przepis można podzielić na dwa kroki. Pierwszy to zrobienie ciasta. Naleśniki to idealny pomysł na szybki obiad na słono. Wychodzą naprawdę wspaniałe, a w tej wersji są również znacznie zdrowsze. Mają mniejszy indeks glikemiczny i więcej błonnika, dlatego będą lepszym wyborem dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z farszem ruskim, które będą pyszne, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Farsz z białym serem i gotowanymi ziemniakami jest smaczny i niezwykle sycący. To najlepszy wybór na co dzień. Najważniejszym składnikiem są oczywiście ziemniaki. W tej opcji wspaniale sprawdzą się te, które dobrze się sklejają. Zbyt sypkie sprawią, że konsystencja klusek nie będzie zbyt stabilna, przez co będą się one rozpadać podczas gotowania. Farsz robi się z ugotowanych ziemniaków, dlatego należy wcześniej pamiętać o ich obróbce. Świetnie sprawdzą się tutaj resztki z obiadu, które nie zostały zjedzone, dzięki temu można ograniczyć marnowanie żywności i cieszyć się naprawdę smacznym daniem. Kolejnym składnikiem, który jest niezbędny do stworzenia farszu, jest twaróg. Najlepiej sprawdzi się ten drobno zmielony lub taki o kremowej konsystencji. Można użyć do tego dania sera dedykowanego do wypieku ciast, gdyż jest on odpowiednio słodki i drobny. Dobrze sprawdzą się też kremowe serki, takie jak mascarpone. W przypadku twarogu najlepiej użyć praski do ziemniaków lub maszynki do mielenia, by był drobniejszy. Dobrze jest kierować się również smakiem sera, im słodszy, tym bardziej odpowiedni do klusek. Nie sprawdzi się za to bardzo kwaśny ser, który wpłynie negatywnie na smak klusek. Dobrze sięgnąć po twaróg chudy lub półtłusty, gdyż zawiera on znacznie mniej tłuszczu nasyconego, którego nadmiar jest niebezpieczny dla układu krwionośnego.

Wartości odżywcze naleśników z farszem ruskim

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(326g)
Energia (kalorie)
154.72 kcal
504.40 kcal
Białko
5.84 g
19.03 g

Węglowodany w naleśnikach z farszem ruskim

Na 100g
Na porcję
(326g)
Węglowodany
16.16 g
52.69 g
Węglowodany przyswajalne
15.24 g
49.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.92 g
3.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(326g)
Tłuszcz
7.48 g
24.37 g
Tłuszcze nasycone
1.59 g
5.19 g
Tłuszcze nienasycone
5.88 g
19.18 g
Tłuszcze jednonasycone
4.46 g
14.53 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.43 g
4.65 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
47.65 mg
155.34 mg
Brak danych dla: ser twarogowy chudy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki z farszem ruskim

Na 100g
Na porcję
(326g)
Witamina A
33.20 µg (mcg)
108.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.85 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.05 mg
26.25 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.41 µg (mcg)
1.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.47 mg
1.53 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
33.20 µg (mcg)
108.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.15 mg
3.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
30.03 µg (mcg)
97.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.23 µg (mcg)
4.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z farszem ruskim

Na 100g
Na porcję
(326g)
Sód
72.44 mg
236.15 mg
Potas
235.45 mg
767.56 mg
Wapń
40.39 mg
131.68 mg
Fosfor
91.74 mg
299.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.07 mg
55.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.16 mg
3.78 mg
Cynk
0.51 mg
1.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z farszem ruskim 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z farszem ruskim

Lista alergenów dla naleśników z farszem ruskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania naleśników z farszem ruskim

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Ser twarogowy chudy
150 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 2%
190 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 190 ml
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na naleśniki z farszem ruskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób