Przepis na jabłka prażone krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
patelnia duża

Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i włóż do miseczki.

Skrop owoce sokiem z cytryny.

Na patelnię dodaj masło, poczekaj, aż się rozgrzeje.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone jabłka, cynamon i ksylitol.

Całość smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Gotowe jabłka prażone przełóż do miseczki.

Jabłka prażone podane w miseczce z dodatkiem cynamonu
Jabłka prażone
Koszt przygotowania dania
4.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
269 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Jabłka prażone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Jabłkach prażonych

Pyszne jabłka prażone z cynamonem to prosty przepis na zdrowy deser dla dzieci jak i dla dorosłych. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym jako dodatek do ciasta, naleśników lub owsianek. Najlepsze i najsmaczniejsze są jabłka prażone podawane na ciepło. Przygotowanie deserku jest bardzo łatwe i szybkie, a składniki, które potrzebujesz to: jabłka, cynamon, masło, sok z cytryny i ulubione słodzidło np. miód, ksylitol lub erytrytol. Dzisiejsza propozycja jabłek prażonych będzie z użyciem ksylitolu.

Jak zrobić jabłka prażone? Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i włóż do miseczki. Skrop owoce sokiem z cytryny. Na patelnię dodaj masło, poczekaj aż się rozgrzeje. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone jabłka, cynamon i ksylitol. Całość smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Gotowe jabłka prażone przełóż do miseczki. Podawaj w formie deseru z dodatkiem skyru naturalnego lub jako dodatek np. do naleśników.

Jabłka należą do bardzo popularnych owoców, są bogate w witaminę A i C, składniki mineralne takie jak: potas, magnez czy wapń oraz są źródłem przeciwutleniaczy. Jedno średnie jabłko (180 g) zawiera 90 kcal, 0.7 g białka, 0.7 g tłuszczy, 18.2 g węglowodanów i 3.6 g błonnika pokarmowego. Jabłka zawierają niski indeks glikemiczny (IG), zawierają wysoką zawartość wody i są sycące. Regularne spożywanie jabłek ma korzystny wpływ m.in na zmniejszenie występowania chorób serca lub cukrzycy typu 2. Zawarte w owocu pektyny są naturalnym prebiotykiem, przez co wspomagają pracę przewodu pokarmowego i sprzyjają poprawie perystaltyki jelit.

Cynamon to skarbnica samych prozdrowotnych właściwości m.in wykazuje działanie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwutleniające. W okresie zimowym jest często spożywany, ponieważ jest dodawany do wielu ciast, pierników, alkoholi na ciepło lub herbat. Zdecydowanie najlepsze w cynamonie jest to, że jest aromatyczny, ma wyjątkowy smak i zapach.

Przepis na jabłka prażone to dobre rozwiązanie na coś zdrowego i słodkiego. Jeśli jesteś miłośnikiem cynamonu to z pewnością pokochasz jabłka w cynamonie!

Wartości odżywcze Jabłek prażonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(228g)
Energia (kalorie)
118.03 kcal
269.12 kcal
Białko
0.34 g
0.77 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.03 mg
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany w jabłkach prażonych

Na 100g
Na porcję
(228g)
Węglowodany
20.74 g
47.30 g
Węglowodany przyswajalne
18.25 g
41.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.50 g
5.69 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(228g)
Tłuszcz
5.49 g
12.52 g
Tłuszcze nasycone
3.74 g
8.54 g
Tłuszcze nienasycone
1.75 g
3.98 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
14.18 mg
32.32 mg

Witaminy w przepisie na jabłka prażone

Na 100g
Na porcję
(228g)
Witamina A
47.64 µg (mcg)
108.61 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.32 mg
0.73 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
44.24 µg (mcg)
100.87 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.09 mg
0.21 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
3.52 µg (mcg)
8.02 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
31.47 µg (mcg)
71.76 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jabłka prażone

Na 100g
Na porcję
(228g)
Sód
2.46 mg
5.61 mg
Potas
89.97 mg
205.12 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
17.58 mg
40.09 mg
Fosfor
10.55 mg
24.05 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
5.01 mg
11.43 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
0.20 mg
0.45 mg
Cynk
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan
0.22 mg
0.51 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Jabłek prażonych 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Jabłkach prażonych

Lista alergenów dla Jabłek prażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania Jabłek prażonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
360 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15.0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Koszt składników
30.30
Jak oceniasz przepis na jabłka prażone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób