Przepis na jabłka prażone krok po kroku
- Jabłko 360 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) 40 g
- Sok z cytryny 20 ml
- Masło 30 g
- Cynamon 5 g
Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i włóż do miseczki.
Skrop owoce sokiem z cytryny.
Na patelnię dodaj masło, poczekaj, aż się rozgrzeje.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone jabłka, cynamon i ksylitol.
Całość smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Gotowe jabłka prażone przełóż do miseczki.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Szarlotka
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Placki z jabłkami
-
Racuchy
-
Ryż z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Placki z dyni
-
Surówka z selera
-
Tarta z jabłkiem
-
Sałatka z selera naciowego
-
Szarlotka z kruszonką
-
Kaczka pieczona
-
Tarta z jabłkami
-
Kompot z suszu
-
Ryż na mleku
-
Szarlotka z bezą
-
Dania z jabłkami

(liczba kalorii)
Jabłka prażone - cechy przepisu
Więcej o Jabłkach prażonych
Pyszne jabłka prażone z cynamonem to prosty przepis na zdrowy deser dla dzieci jak i dla dorosłych. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym jako dodatek do ciasta, naleśników lub owsianek. Najlepsze i najsmaczniejsze są jabłka prażone podawane na ciepło. Przygotowanie deserku jest bardzo łatwe i szybkie, a składniki, które potrzebujesz to: jabłka, cynamon, masło, sok z cytryny i ulubione słodzidło np. miód, ksylitol lub erytrytol. Dzisiejsza propozycja jabłek prażonych będzie z użyciem ksylitolu.
Jak zrobić jabłka prażone? Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i włóż do miseczki. Skrop owoce sokiem z cytryny. Na patelnię dodaj masło, poczekaj aż się rozgrzeje. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone jabłka, cynamon i ksylitol. Całość smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Gotowe jabłka prażone przełóż do miseczki. Podawaj w formie deseru z dodatkiem skyru naturalnego lub jako dodatek np. do naleśników.
Jabłka należą do bardzo popularnych owoców, są bogate w witaminę A i C, składniki mineralne takie jak: potas, magnez czy wapń oraz są źródłem przeciwutleniaczy. Jedno średnie jabłko (180 g) zawiera 90 kcal, 0.7 g białka, 0.7 g tłuszczy, 18.2 g węglowodanów i 3.6 g błonnika pokarmowego. Jabłka zawierają niski indeks glikemiczny (IG), zawierają wysoką zawartość wody i są sycące. Regularne spożywanie jabłek ma korzystny wpływ m.in na zmniejszenie występowania chorób serca lub cukrzycy typu 2. Zawarte w owocu pektyny są naturalnym prebiotykiem, przez co wspomagają pracę przewodu pokarmowego i sprzyjają poprawie perystaltyki jelit.
Cynamon to skarbnica samych prozdrowotnych właściwości m.in wykazuje działanie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwutleniające. W okresie zimowym jest często spożywany, ponieważ jest dodawany do wielu ciast, pierników, alkoholi na ciepło lub herbat. Zdecydowanie najlepsze w cynamonie jest to, że jest aromatyczny, ma wyjątkowy smak i zapach.
Przepis na jabłka prażone to dobre rozwiązanie na coś zdrowego i słodkiego. Jeśli jesteś miłośnikiem cynamonu to z pewnością pokochasz jabłka w cynamonie!
Wartości odżywcze Jabłek prażonych
Energia i białka
(228g)
Węglowodany w jabłkach prażonych
(228g)
Tłuszcze
(228g)
Witaminy w przepisie na jabłka prażone
(228g)
Składniki mineralne w przepisie na jabłka prażone
(228g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Jabłkach prażonych
Lista alergenów dla Jabłek prażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło