Farsz z pieczarek

Opublikowano: 09.06.2022 r., 9:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz z pieczarek podczas przygotowania.
Farsz z pieczarek
Farsz z pieczarek to doskonała opcja do wszystkich pierogów, naleśników, czy krokietów. Całość jest bardzo smaczna, a przy okazji niezwykle aromatyczna.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
236 kcal
Kcal w porcji
256 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki (700 g)
  • Cebula (200 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Ser parmezan (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na farsz z pieczarek krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli.

Farsz dopraw do smaku i połącz z tartym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na farsz z pieczarek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat farszu z pieczarek

Farsz z pieczarek to doskonała opcja do wszystkich pierogów, naleśników, czy krokietów. Całość jest bardzo smaczna, a przy okazji niezwykle aromatyczna.

Przepis na farsz z pieczarek to doskonała opcja, która sprawi, że każda potrawa z nim będzie smakować po prostu wyjątkowo. Przez to, że pieczarki nie są krojone drobno, ma bardzo mocny smak. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów. Do przyrządzenia tego dania wystarczy tylko kilka produktów, a całość smakuje fantastycznie. Cebula łączy się z pieczarkami, które, choć zwykle cenione tylko ze względu na pyszny smak, są również prawdziwą skarbnicą wartościowych składników. Dostarczają sporo witamin z grupy B, które oprócz tego, że dbają o układ nerwowy, są również niezwykle ważne do zachowania zdrowego układu hormonalnego. Grzyby dostarczają również selenu i cynku, pierwiastków, bez których ciężko jest mówić o zdrowym układzie immunologicznym. W tym wydaniu farsz smakuje naprawdę wybornie. To zasługa sporego udziału pieczarek, które pod wpływem obróbki termicznej stają się delikatne i chrupiące.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz z pieczarek, który będzie pyszny i łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Składają się na niego tylko smażone pieczarki z cebulą. A także mnóstwo ziół, dzięki temu jest tak smaczny. To dobry wybór dla osób na diecie roślinnej. Choć jest domowy, smakuje po prostu wyśmienicie. A całość jest tak łatwa, że z wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Ten farsz zawsze się udaje, dlatego będzie idealny dla osób, które chcą spróbować go po raz pierwszy. Świetnie pasuje też do wszelkiego rodzaju mącznych wyrobów. Dlatego to wspaniały dodatek do drugich dań, który nadaje całości zupełnie nowego, lepszego smaku. Pieczarki, choć bardzo łagodne, w dobrym towarzystwie są bardzo pyszne. Pieczarki zwykle wykorzystuje się ze względu na ich walory smakowe, jednak poza tym dostarczają one również sporo cennych składników odżywczych i mineralnych, dlatego włączyć je do codziennego menu.

Alergeny w farszu z pieczarek

Lista alergenów dla farszu z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze farszu z pieczarek

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(256g)
Energia (kcal)
92.23
236.12
Białko (g)
5.12
13.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(256g)
Węglowodany (g)
4.30
11.01
Węglowodany przyswajalne (g)
3.29
8.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
2.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(256g)
Tłuszcz (g)
6.59
16.88
Tłuszcze nasycone (g)
2.18
5.58
Tłuszcze nienasycone (g)
4.41
11.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.79
9.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
1.59
Cholesterol (mg)
5.31
13.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(256g)
Witamina A (µg (mcg))
16.16
41.36
Witamina B6 (mg)
0.10
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.31
Witamina C (mg)
2.88
7.37
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.13
Witamina E (mg)
0.66
1.69
Retinol (µg (mcg))
15.69
40.16
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Ryboflawina (mg)
0.30
0.78
Niacyna (mg)
2.51
6.43
Foliany (µg (mcg))
15.86
40.61
Beta karoten (µg (mcg))
5.35
13.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(256g)
Sód (mg)
96.38
246.73
Potas (mg)
252.88
647.38
Wapń (mg)
97.98
250.83
Fosfor (mg)
118.56
303.50
Magnez (mg)
11.53
29.52
Żelazo (mg)
0.47
1.21
Cynk (mg)
0.60
1.54
Miedź (mg)
0.23
0.59
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu z pieczarek 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu z pieczarek

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ser parmezan
80 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Koszt składników
46.00