Farsz mięsny do krokietów

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:43 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz mięsny do krokietów na białym tle
Farsz mięsny do krokietów
Farsz mięsny do krokietów to pyszne nadzienie, które idealnie smakuje otoczone ciastem naleśnikowym i panierką. Taki farsz możesz wykorzystać również do innych dań obiadowych.
Przygotowanie 20 min
175 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Cebula (300 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Udko kurczaka bez skóry ugotowane (500 g)
  • Mostek wołowy bez kości ugotowane (250 g)
  • Łopatka wołowa ugotowane (250 g)
  • Marchewka ugotowane (300 g)
  • Pietruszka ugotowane (100 g)
  • Seler korzeniowy ugotowane (100 g)
  • Por (100 g)
  • Bulion wołowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, miska, maszynka do mięsa

Przepis na farsz mięsny do krokietów krok po kroku

Mięso oraz warzywa powinny najpierw zostać ugotowane w bulionie, ostudzone i oddzielone od ewentualnych kości.

Cebulę surową pokrój w drobną kostkę.

Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim cebulę na złoto.

W maszynce do mięsa zmiel ugotowane mięso, warzywa z bulionu oraz cebulę.

Masę chwilę wyrabiaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt sypka, dolej bulion, aż będzie miękka.

Gotową masę wykładaj na usmażone ciasto naleśnikowe na krokiety.

Jak oceniasz przepis na farsz mięsny do krokietów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat farszu mięsnemu do krokietów

Farsz mięsny do krokietów to pyszne nadzienie, które idealnie smakuje otoczone ciastem naleśnikowym i panierką. Taki farsz możesz wykorzystać również do innych dań obiadowych.

Ten prosty przepis na farsz mięsny do krokietów jest bardzo szybki w wykonaniu. Jest to idealnie rozwiązanie, jeśli nie wiesz, co zrobić z mięsem i warzywami pozostałymi po przygotowaniu rosołu.

Na początku surową cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim cebulę na złoto. Mięso oddziel od kości. W maszynce do mięsa zmiel ugotowane mięso, warzywa z bulionu oraz cebulę. Mięso mielone z warzywami chwilę wyrabiaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt sypka, dolej bulion, aż będzie miękka. Gotową masę wykładaj na usmażone ciasto naleśnikowe na krokiety.

Wiesz już jak zrobić farsz mięsny do krokietów. Ten smaczny farsz jest najlepszy z dodatkiem idealnego ciasta naleśnikowego.

Aby wykonać przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety potrzebujesz masła, mleka, mąki, wody i jajek. Te składniki na pewno znajdą się w Twojej kuchni, dlatego nie czekaj i przygotuj te dobre krokiety już teraz.

Na początku masło rozpuść w rondelku i chwilę przestudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, wlej mleko, szklankę wody i wbij jajka. Dodaj masło. Całość zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą. Odstaw na 30 minut, aż ciasto zgęstnieje. Nagrzej patelnię do naleśników. Ciasto ponownie szybko zmiksuj. Nabieraj ciasto łyżką wazową i wylewaj na nagrzaną patelnię. Smaż z obu stron.

Na naleśniki wykładaj farsz i zawijaj. Na początku złóż lekko boki ciasta do środka, a następnie od dołu zwijaj jak roladę. Takie krokiety możesz od razu smażyć lub dodatkowo obtoczyć w panierce. Na początku w mące, następnie w rozkłóconym jajku a na koniec w bułce tartej. Smaż na oleju, aż panierka zrobi się złota.

Taki dobry krokiet jeszcze lepiej smakuje podany z dodatkiem kubeczka barszczu czerwonego. Koniecznie wykonajcie ten przepis.

Alergeny w farszu mięsnym do krokietów

Lista alergenów dla farszu mięsnemu do krokietów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze farszu mięsnemu do krokietów

na 100g gotowej potrawy

Mięso to dobre źródło żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
109.72
175.56
Białko (g)
9.93
15.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
5.02
8.04
Węglowodany przyswajalne (g)
3.90
6.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
1.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
5.42
8.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.00
3.20
Tłuszcze nienasycone (g)
3.42
5.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.62
4.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
1.29
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.05
Brak danych dla: mostek wołowy bez kości, bulion wołowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.24
59.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
134.59
215.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.88
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.37
11.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mostek wołowy bez kości, łopatka wołowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, mostek wołowy bez kości.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.55
4.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.75
4.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.49
24.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1319.29
2110.86
Brak danych dla: olej rzepakowy, mostek wołowy bez kości.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
71.08
113.72
Potas (mg)
257.61
412.18
Wapń (mg)
19.79
31.66
Fosfor (mg)
107.62
172.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.91
28.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
1.48
Cynk (mg)
1.44
2.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu mięsnemu do krokietów 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu mięsnemu do krokietów

Koszt składników
119.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Udko kurczaka bez skóry
500 g
ugotowane
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Mostek wołowy bez kości
250 g
ugotowane
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
17.50
Za 250 g
Łopatka wołowa
250 g
ugotowane
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
17.50
Za 250 g
Marchewka
300 g
ugotowane
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
100 g
ugotowane
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
ugotowane
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Bulion wołowy
30 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.64
Za 30 ml
Koszt składników
119.00