Farsz do krokietów
- Świeże leśne grzyby - 1 szklanka (250 g)
- Kapusta kiszona (600 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Masło klarowane - 3 łyżki (30 g)
Przepis na farsz do krokietów krok po kroku
Kapustę wypłucz pod wodą i poszatkuj drobno.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Wrzuć posiekaną cebulkę i delikatnie podsmaż do zeszklenia.
W garnku rozgrzej odrobinę masła klarowanego, dodaj posiekaną kapustę.
Dodaj 1/2 szklanki wody i duś do miękkości, na końcu dodaj cebulkę i drobno pokrojone grzyby.
Gotuj jeszcze 20 minut.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Farsz na krokiety z mięsem
-
Krokiety
Więcej informacji na temat farszu do krokietów
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do krokietów. Będzie on nie tylko dobrym rozwiązaniem obiadowy w ciągu roku, ale też idealnie sprawdzi się na Święta, gdzie krokiety zawsze goszczą na naszym stole.
U mnie co roku farsz do krokietów z kapustą i grzybami jest pyszny i domowy używam go nie tylko do domowych krokietów ale także do pierogów. Farsz jest uniwersalny i możecie go wykorzystać do wielu potraw na święta.
Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, grzyby suszone lub świeże, jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać także. Mrożonych grzybów, jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.
Wystarczy, że kapustę poszatkujesz drobno. Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
Masło klarowane rozpuść w garnku, dodaj kapustę i delikatnie podsmażaj, dodaj odrobinę wody i duś na niewielkim ogniu.
Ugotuj ją aby była miękka. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, koniecznie namocz je przed dodaniem do kapusty. One także muszą być miękkie.
Kapustę ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim te przyprawy nadadzą dodatkowego aromatu Twojej potrawie.
W tym czasie na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym lub masłem klarowanym podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do warzyw dodaj ugotowaną kapustę, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez moment aby wszystkie składniki się połączyły. Idealny farsz, który sprawi, że wszystkie Twoje potrawy będą pyszne, jest gotowy.
Możesz przygotować z nim domowe krokiety lub tradycyjne pierogi. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważną funkcję w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Skoro jak zrobić farsz do krokietów, spróbuj sam i przekonaj się, jaki jest smaczny i dobry dla całej rodziny.
Alergeny w farszu do krokietów
Lista alergenów dla farszu do krokietów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
W przepisie na farsz do krokietów nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze farszu do krokietów
Zamiast grzybów świeżych możesz użyć suszoną wersję, pamiętaj jednak, aby je wymoczyć dokładnie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.