Farsz do krokietów

Opublikowano: 25.06.2022 r., 9:33 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszny farsz do krokietów
Farsz do krokietów
Kapusta w połączeniu z grzybami to doskonały farsz do krokietów, ale nie tylko, świetnie sprawdzi się też do naleśników czy pierogów.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
37 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Świeże leśne grzyby - 1 szklanka (250 g)
  • Kapusta kiszona (600 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Masło klarowane - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na farsz do krokietów krok po kroku

Kapustę wypłucz pod wodą i poszatkuj drobno.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Wrzuć posiekaną cebulkę i delikatnie podsmaż do zeszklenia.

W garnku rozgrzej odrobinę masła klarowanego, dodaj posiekaną kapustę.

Dodaj 1/2 szklanki wody i duś do miękkości, na końcu dodaj cebulkę i drobno pokrojone grzyby.

Gotuj jeszcze 20 minut.

Jak oceniasz przepis na farsz do krokietów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat farszu do krokietów

Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do krokietów. Będzie on nie tylko dobrym rozwiązaniem obiadowy w ciągu roku, ale też idealnie sprawdzi się na Święta, gdzie krokiety zawsze goszczą na naszym stole.

U mnie co roku farsz do krokietów z kapustą i grzybami jest pyszny i domowy używam go nie tylko do domowych krokietów ale także do pierogów. Farsz jest uniwersalny i możecie go wykorzystać do wielu potraw na święta.

Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, grzyby suszone lub świeże, jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać także. Mrożonych grzybów, jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.

Wystarczy, że kapustę poszatkujesz drobno. Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą.

Masło klarowane rozpuść w garnku, dodaj kapustę i delikatnie podsmażaj, dodaj odrobinę wody i duś na niewielkim ogniu.

Ugotuj ją aby była miękka. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, koniecznie namocz je przed dodaniem do kapusty. One także muszą być miękkie.

Kapustę ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim te przyprawy nadadzą dodatkowego aromatu Twojej potrawie.

W tym czasie na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym lub masłem klarowanym podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do warzyw dodaj ugotowaną kapustę, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez moment aby wszystkie składniki się połączyły. Idealny farsz, który sprawi, że wszystkie Twoje potrawy będą pyszne, jest gotowy.

Możesz przygotować z nim domowe krokiety lub tradycyjne pierogi. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważną funkcję w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Skoro jak zrobić farsz do krokietów, spróbuj sam i przekonaj się, jaki jest smaczny i dobry dla całej rodziny.

Alergeny w farszu do krokietów

Lista alergenów dla farszu do krokietów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

W przepisie na farsz do krokietów nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze farszu do krokietów

na 100g gotowej potrawy

Zamiast grzybów świeżych możesz użyć suszoną wersję, pamiętaj jednak, aby je wymoczyć dokładnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
74.16
37.08
Białko (g)
1.41
0.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
4.27
2.14
Węglowodany przyswajalne (g)
2.14
1.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.14
1.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
6.12
3.06
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
1.14
Tłuszcze nienasycone (g)
3.83
1.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.83
1.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
0.50
Cholesterol (mg)
8.91
4.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
25.54
12.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.99
4.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.02
Witamina E (mg)
0.09
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.48
12.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.99
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.35
10.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.58
5.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
394.37
197.18
Potas (mg)
194.31
97.15
Wapń (mg)
20.96
10.48
Fosfor (mg)
36.13
18.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.94
5.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
0.51
Cynk (mg)
0.26
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do krokietów 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do krokietów

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
250 g
1 szklanka
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 g
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło klarowane
30 g
3 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
51.00