Farsz do kaczki
- Wątróbka drobiowa (100 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Pieczarki (400 g)
- Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
- Musztarda - 2 łyżki (40 g)
Przepis na farsz do kaczki krok po kroku
Pieczarki umyj i obierz. Natkę drobno posiekaj.
Wątróbkę zmiel w maszynce razem z pieczarkami.
Mięso, wątróbkę z pieczarkami i natkę razem wymieszaj.
Dodaj musztardę i bułkę tartą i ręcznie wyrób farsz.
Więcej informacji na temat farszu do kaczki
Pieczona kaczka z aromatycznym nadzieniem to pomysł na smaczny, wykwintny, domowy obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na różne uroczystości, na przykład świąteczny obiad lub kolację. Bardzo ważnym elementem całego dania jest farsz do kaczki. Istnieje wiele możliwości jego przygotowania, przez co każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz do kaczki pieczonej, aby był smaczny i uniwersalny koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy, tradycyjny przepis. Farsz do kaczki jest dość prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Do nadzienia do kaczki faszerowanej potrzebujesz wątróbki, mielonego mięsa (drobiowego, wieprzowego, wołowego lub wieprzowo-wołowego), natki pietruszki, pieczarek oraz bułki tartej. Pamiętaj, że choć wątróbka to tradycyjny składnik, z którego przygotowuje się farsz do kaczki, nie jest ona polecana między innymi kobietom w ciąży – w takiej sytuacji lepiej pominąć jej dodatek. Aby przygotować farsz do kaczki wystarczy dokładnie zmielić wszystkie składniki, czyli wątróbkę, umyte, obrane pieczarki, mięso, natkę pietruszki i bułkę tartą. Konieczne jest też odpowiednie doprawienie farszu. W tym celu bardzo dobrze sprawdza się musztarda, na przykład sarepska, pieprz, majeranek oraz słodka papryka. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis na farsz do kaczki i dowiedzieć się jak przygotować go krok po kroku, aby był idealnym dopełnieniem kaczki faszerowanej.
Alergeny w farszu do kaczki
Lista alergenów dla farszu do kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze farszu do kaczki
Wątróbka, ze względu na wysoką zawartość witaminy A w formie retinolu, nie jest polecana kobietom w ciąży.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.