Farsz do gołąbków z ryżem
- Ryż biały - 1 woreczek (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
Przepis na farsz do gołąbków z ryżem krok po kroku
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Mięso przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj.
Dodaj ugotowany ryż i połącz wszystkie składniki.
Uformuj niewielkie podłużne pulpety i zawiń w kapustę.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat farszu do gołąbków z ryżem
Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na farsz do gołąbków z ryżem. Gołąbki z nim sprawdzą się idealnie na obiad, ale nie tylko.
Jak zrobić farsz do gołąbków z ryżem krok po kroku tłumaczę nieco niżej.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko ryż, cebulę oraz mięso mielone.
Jeśli chcesz przygotowywać od razu gołąbki, zaopatrz się w liście kapusty włoskiej, w zależności ile gołąbków chcesz przygotować.
Ryż, szczególnie brązowy – nieoczyszczony jest bogactwem witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Ryż brązowy dostarcza nam między innymi lizynę i tryptofan, a także witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Jeśli zdecydujesz się na ryż brązowy lub basmati będzie on należał do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie ryż nie zawiera glutenu, co jest istotne dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.
Warto także dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.
W moim przepisie użyłam mięso mielone wieprzowe, które jest niezbyt tłuste i idealnie nadaje się do gołąbków.
Jeśli zależy Ci na urozmaiceniu naszych gołąbków, dodaj do farszu grzyby, nie ma znaczenia czy będą to grzyby suszone czy świeże. Ich dodatek na pewno doda większego aromatu całej naszej potrawie.
Mój farsz do gołąbków z ryżem i mięsem mielonym jest niezwykle pyszny i prosty w przygotowaniu. Przygotuj z nim domowe, tradycyjne gołąbki i przekonaj się, jakie są pyszne.
Gotowe gołąbki możesz przygotowywać z puree ziemniaczanym lub kaszą, postaw na te gruboziarniste.
Alergeny w farszu do gołąbków z ryżem
Lista alergenów dla farszu do gołąbków z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do gołąbków z ryżem
Wartości odżywcze farszu do gołąbków z ryżem
Gołąbki możesz przygotować też w wersji bez mięsnej. Wystarczy, że zamienisz je na rozgniecione tofu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.