Przepis na eton mess krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, rękaw cukierniczy, blacha

Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj, aż będą szkliste.

Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.

Przełóż masę do rękawa cukierniczego.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj z rękawa małe bezy.

Piecz w nagrzanym do 150 st. C piekarniku przez 10 minut.

Zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze 30 minut.

Bezy wystudź.

Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone i ubij na sztywną pianę.

Truskawki pokrój w kostkę.

W pucharku umieszczaj na przemian pokruszone bezy, śmietanę i truskawki.

Wierzch udekoruj liśćmi mięty.

Deser schłodź w lodówce przez 60 minut.

Eton mess podane w pucharkach stojących na drewnianej desce do krojenia.
Eton mess
Koszt przygotowania dania
31.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
798 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
64

Eton mess - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o eton mess

Eton mess to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tradycyjny deser oznacza bałagan w pucharku. Do przygotowania deseru na szybko użyć można gotowych bez. Smaczny deser możesz przygotować z wybranymi owocami. Przepis na eton mess jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, mąka ziemniaczana, serek mascarpone, śmietana kremówka, truskawki, liście mięty.

Jak zrobić eton mess? Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj, aż będą szkliste. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj z rękawa małe bezy. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 30 minut. Bezy wystudź. Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone i ubij na sztywną pianę. Truskawki pokrój w kostkę. W pucharku umieszczaj na przemian pokruszone bezy, śmietanę i truskawki. Wierzch udekoruj liśćmi mięty. Deser schłodź w lodówce przez 60 minut.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu, odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy. Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując deser z truskawkami jest doskonały na każdą okazję. Słodki deser z serkiem mascarpone bezą zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom. Deser jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez maksymalnie jeden dzień. Deser można przygotować także z innymi owocami, takimi jak porzeczki, maliny czy mango.

Wartości odżywcze eton mess

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
228.27 kcal
798.95 kcal
Białko
3.27 g
11.46 g

Węglowodany w eton mess

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
22.91 g
80.17 g
Węglowodany przyswajalne
22.24 g
77.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.67 g
2.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
13.76 g
48.16 g
Tłuszcze nasycone
13.67 g
47.85 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.06 g
0.20 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
28.89 mg
101.11 mg
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na eton mess

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina C
14.96 mg
52.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na eton mess

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
38.34 mg
134.18 mg
Wapń
41.99 mg
146.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.20 mg
0.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny eton mess 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w eton mess

Lista alergenów dla eton mess przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania eton mess

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Liście mięty
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na eton mess
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób