Eton mess

Opublikowano: 10.05.2022 r., 7:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Eton mess podane w pucharkach stojących na drewnianej desce do krojenia.
Eton mess
Eton mess to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Deser nieco przypomina bezę pavlova, gdyż składa się z podobnych składników. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
798 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Białko jajka (8 szt.)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Truskawki (400 g)
  • Mascarpone (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Liście mięty (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, rękaw cukierniczy, blacha

Przepis na eton mess krok po kroku

Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj, aż będą szkliste.

Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.

Przełóż masę do rękawa cukierniczego.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj z rękawa małe bezy.

Piecz w nagrzanym do 150 st. C piekarniku przez 10 minut.

Zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze 30 minut.

Bezy wystudź.

Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone i ubij na sztywną pianę.

Truskawki pokrój w kostkę.

W pucharku umieszczaj na przemian pokruszone bezy, śmietanę i truskawki.

Wierzch udekoruj liśćmi mięty.

Deser schłodź w lodówce przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na eton mess
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat eton mess

Eton mess to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tradycyjny deser oznacza bałagan w pucharku. Do przygotowania deseru na szybko użyć można gotowych bez. Smaczny deser możesz przygotować z wybranymi owocami. Przepis na eton mess jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, mąka ziemniaczana, serek mascarpone, śmietana kremówka, truskawki, liście mięty.

Jak zrobić eton mess? Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj, aż będą szkliste. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj z rękawa małe bezy. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 30 minut. Bezy wystudź. Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone i ubij na sztywną pianę. Truskawki pokrój w kostkę. W pucharku umieszczaj na przemian pokruszone bezy, śmietanę i truskawki. Wierzch udekoruj liśćmi mięty. Deser schłodź w lodówce przez 60 minut.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu, odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy. Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując deser z truskawkami jest doskonały na każdą okazję. Słodki deser z serkiem mascarpone bezą zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom. Deser jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez maksymalnie jeden dzień. Deser można przygotować także z innymi owocami, takimi jak porzeczki, maliny czy mango.

Alergeny w eton mess

Lista alergenów dla eton mess przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze eton mess

na 100g gotowej potrawy

Eton mess to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej oraz chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
228.27
798.95
Białko (g)
3.27
11.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
22.91
80.17
Węglowodany przyswajalne (g)
22.24
77.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
2.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
13.76
48.16
Tłuszcze nasycone (g)
13.70
47.95
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.20
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.89
101.11
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina C (mg)
14.96
52.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
38.34
134.18
Wapń (mg)
41.99
146.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.20
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny eton mess 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania eton mess

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Liście mięty
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
51.50