Przepis na eton mess krok po kroku
- Białko jajka 8 szt.
- Cukier 300 g 1,5 szklanki
- Mąka ziemniaczana 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Truskawki 400 g
- Mascarpone 400 g
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
- Liście mięty 20 g
Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj, aż będą szkliste.
Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj z rękawa małe bezy.
Piecz w nagrzanym do 150 st. C piekarniku przez 10 minut.
Zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze 30 minut.
Bezy wystudź.
Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone i ubij na sztywną pianę.
Truskawki pokrój w kostkę.
W pucharku umieszczaj na przemian pokruszone bezy, śmietanę i truskawki.
Wierzch udekoruj liśćmi mięty.
Deser schłodź w lodówce przez 60 minut.
-
Ciasto z truskawkami
-
Pączki
-
Tarta z owocami
-
Sangria
-
Placek z truskawkami
-
Tort pavlova
-
Tarta z truskawkami
-
Dżem truskawkowy
-
Lody domowe
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Koktajl bananowy
-
Pierogi z truskawkami
-
Drożdżówki z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Dania z truskawkami

(liczba kalorii)
Eton mess - cechy przepisu
Więcej o eton mess
Eton mess to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tradycyjny deser oznacza bałagan w pucharku. Do przygotowania deseru na szybko użyć można gotowych bez. Smaczny deser możesz przygotować z wybranymi owocami. Przepis na eton mess jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, mąka ziemniaczana, serek mascarpone, śmietana kremówka, truskawki, liście mięty.
Jak zrobić eton mess? Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj, aż będą szkliste. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj z rękawa małe bezy. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 30 minut. Bezy wystudź. Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone i ubij na sztywną pianę. Truskawki pokrój w kostkę. W pucharku umieszczaj na przemian pokruszone bezy, śmietanę i truskawki. Wierzch udekoruj liśćmi mięty. Deser schłodź w lodówce przez 60 minut.
Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu, odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy. Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.
Podsumowując deser z truskawkami jest doskonały na każdą okazję. Słodki deser z serkiem mascarpone bezą zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom. Deser jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez maksymalnie jeden dzień. Deser można przygotować także z innymi owocami, takimi jak porzeczki, maliny czy mango.
Wartości odżywcze eton mess
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w eton mess
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na eton mess
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na eton mess
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w eton mess
Lista alergenów dla eton mess przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%