Eskalopki z kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (100 g)
- Olej rzepakowy - 7 łyżek stołowych (70 ml)
Przepis na eskalopki z kurczaka krok po kroku
Pierś z kurczaka podziel na porcje.
Rozbij dość cienko tłuczkiem do mięsa.
Dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem.
W misce roztrzep widelcem jajko.
Kawałki mięsa maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kurczaka z obu stron przez 2-3 minuty.
Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mizerii.
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Kurczak hanoi
-
Burrito z kurczakiem
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Polędwiczki drobiowe
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Indyjskie curry
-
Potrawka z kurczaka
Więcej informacji na temat eskalopków z kurczaka
Eskalopki z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Filet z kurczaka w chrupiącej panierce to idealny pomysł na danie dla dzieci. Eskalopki są bardzo soczyste i można je podawać w sosie. Przepis na eskalopki z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek granulowany.
Jak zrobić eskalopki z kurczaka? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Rozbij dość cienko tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem. W misce roztrzep widelcem jajko. Kawałki mięsa maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kurczaka z obu stron przez 2-3 minuty. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mizerii.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne eskalopki z piersi z kurczaka to doskonała propozycja na obiad. Eskalopki można inaczej nazwać panierowanym kotletem z piersi kurczaka. Jest on uwielbiany przez dzieci. Dlatego warto podać go niejadkom w atrakcyjnej formie. Eskalopki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu.
Alergeny w eskalopkach z kurczaka
Lista alergenów dla eskalopków z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze eskalopków z kurczaka
Eskalopki z kurczaka to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Zawierają one także sporą ilość składników mineralnych i witamin. Eskalopki są dość kaloryczne i nie powinny w dużych ilościach spożywać ich osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.