Eskalopki z indyka
- Polędwica z indyka (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 (35 g)
- Olej rzepakowy (45 ml)
- Bulion drobiowy (200 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (25 g)
Przepis na eskalopki z indyka krok po kroku
Mięso podziel na cienkie plastry. Oprósz je solą pieprzem i obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso z obu stron.
Wlej bulion i duś przez 25 minut.
Mąkę rozmieszaj z odrobiną bulionu z patelni i przyprawami.
Wlej całość na patelnię i mieszaj do zgęstnienia.
-
Zupa ogórkowa
-
Gulasz z indyka
-
Faszerowana papryka
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pasztet drobiowy
-
Pulpety z indyka
-
Udziec z indyka
-
Pierś z indyka
-
Sznycle z indyka
-
Filet z indyka
-
Rolady z indyka
-
Golonka z indyka
-
Polędwica z indyka
-
Roladki z indyka
-
Polędwiczki z indyka
-
Rolada z indyka
-
Udziec z indyka duszony
-
Indyk pieczony
-
Dania z indyka
Więcej informacji na temat eskalopków z indyka
Eskalopki z indyka to doskonała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują podane z sosem i ziemniakami. Tak przygotowany indyk jest doskonały.
Przepis na eskalopki z indyka to doskonały pomysł na mięsne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Ta receptura udowadnia, że może indyk wcale nie musi być nudny. Indyk duszony w delikatnym sosie został wzbogacony dodatkiem czosnku, który wspaniale podkreśla całe danie i sprawia, że nie można przestać o nim myśleć. Idealnie komponuje się z ziemniakami i kaszą, a także surówką z marchewki. Będzie świetnym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej czy lekkostrawnej. Całe danie jest bardzo delikatne i nie obciąża układu trawiennego. Dostarcza również niezbyt wiele kalorii, za to sporo białka. Indyk duszony w kremowym sosie jest pyszny, szczególnie po dodaniu sporej dawki koperku. To bardzo smaczny wybór na łatwy posiłek, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale dostarcza mnóstwa zdrowych składników. Indyk powinien gościć w menu zdecydowanie częściej, choć zwykle cieszy się mniejszą popularnością niż kurczak. Jednak warto, by znalazł miejsce w jadłospisie, a ten przepis jest świetnym na to sposobem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić eskalopki z indyka w sosie, by były pyszne i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Eskalopki drobiowe w sosie własnym są smaczne, delikatne i bardzo lekkostrawne. To idealny pomysł na bardzo sycący, a przy tym prosty i zdrowy posiłek. Ten przepis na filet z indyka w sosie pozwala stworzyć danie idealne, które świetnie sprawdzi się na co dzień. Zajmuje tylko kilka chwil, a jego smak zaskakuje intensywnością. Sprawdzi się na łatwy i szybki obiad. Indyk jest świetny wyborem w codziennej diecie. To mięso niezwykle chude, a przy tym dostarczające sporo pełnowartościowego białka. To świetne źródło witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a w szczególności układu nerwowego. Dodatkowo dostarcza również tryptofanu, który pomaga w lepszym zasypianiu.
Alergeny w eskalopkach z indyka
Lista alergenów dla eskalopków z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze eskalopków z indyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(176g)
Węglowodany
(176g)
Tłuszcze
(176g)
Witaminy
(176g)
Składniki mineralne
(176g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.