Przepis na eskalopki z indyka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mięso podziel na cienkie plastry. Oprósz je solą pieprzem i obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso z obu stron.

Wlej bulion i duś przez 25 minut.

Mąkę rozmieszaj z odrobiną bulionu z patelni i przyprawami.

Wlej całość na patelnię i mieszaj do zgęstnienia.

Eskalopki z indyka podane z sosem.
eskalopki z indyka
Koszt przygotowania dania
24.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
291 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Eskalopki z indyka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o eskalopkach z indyka

Eskalopki z indyka to doskonała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują podane z sosem i ziemniakami. Tak przygotowany indyk jest doskonały.

Przepis na eskalopki z indyka to doskonały pomysł na mięsne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Ta receptura udowadnia, że może indyk wcale nie musi być nudny. Indyk duszony w delikatnym sosie został wzbogacony dodatkiem czosnku, który wspaniale podkreśla całe danie i sprawia, że nie można przestać o nim myśleć. Idealnie komponuje się z ziemniakami i kaszą, a także surówką z marchewki. Będzie świetnym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej czy lekkostrawnej. Całe danie jest bardzo delikatne i nie obciąża układu trawiennego. Dostarcza również niezbyt wiele kalorii, za to sporo białka. Indyk duszony w kremowym sosie jest pyszny, szczególnie po dodaniu sporej dawki koperku. To bardzo smaczny wybór na łatwy posiłek, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale dostarcza mnóstwa zdrowych składników. Indyk powinien gościć w menu zdecydowanie częściej, choć zwykle cieszy się mniejszą popularnością niż kurczak. Jednak warto, by znalazł miejsce w jadłospisie, a ten przepis jest świetnym na to sposobem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić eskalopki z indyka w sosie, by były pyszne i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Eskalopki drobiowe w sosie własnym są smaczne, delikatne i bardzo lekkostrawne. To idealny pomysł na bardzo sycący, a przy tym prosty i zdrowy posiłek. Ten przepis na filet z indyka w sosie pozwala stworzyć danie idealne, które świetnie sprawdzi się na co dzień. Zajmuje tylko kilka chwil, a jego smak zaskakuje intensywnością. Sprawdzi się na łatwy i szybki obiad. Indyk jest świetny wyborem w codziennej diecie. To mięso niezwykle chude, a przy tym dostarczające sporo pełnowartościowego białka. To świetne źródło witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a w szczególności układu nerwowego. Dodatkowo dostarcza również tryptofanu, który pomaga w lepszym zasypianiu.

Wartości odżywcze eskalopków z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(176g)
Energia (kalorie)
165.86 kcal
291.91 kcal
Białko
12.26 g
21.57 g

Węglowodany w eskalopkach z indyka

Na 100g
Na porcję
(176g)
Węglowodany
7.21 g
12.70 g
Węglowodany przyswajalne
7.00 g
12.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.21 g
0.37 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(176g)
Tłuszcz
9.83 g
17.30 g
Tłuszcze nasycone
2.74 g
4.82 g
Tłuszcze nienasycone
7.09 g
12.48 g
Tłuszcze jednonasycone
4.71 g
8.28 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.38 g
4.20 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
38.58 mg
67.90 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na eskalopki z indyka

Na 100g
Na porcję
(176g)
Witamina B6
0.16 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.52 mg
4.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.49 µg (mcg)
20.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na eskalopki z indyka

Na 100g
Na porcję
(176g)
Sód
697.42 mg
1227.46 mg
Potas
216.52 mg
381.07 mg
Wapń
7.22 mg
12.71 mg
Fosfor
185.73 mg
326.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.72 mg
27.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.11 mg
1.95 mg
Cynk
1.43 mg
2.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny eskalopków z indyka 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w eskalopkach z indyka

Lista alergenów dla eskalopków z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania eskalopków z indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z indyka
400 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
35 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 35 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Bulion drobiowy
200 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na eskalopki z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób