Pierś z indyka

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierś z indyka podana na szarym talerzu.
Pierś z indyka
Pierś z indyka pieczona z warzywami to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe. Potrawę możemy przygotować na niedzielny obiad. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
301 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
  • Papryka czerwona 2 średnie sztuki (300 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Ziemniaki późne 5 sztuk (500 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Cukinia (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia

Przepis na pierś z indyka krok po kroku

Cukinię umyj i pokrój w grubą kostkę. Ziemniaki i cebulę obierz i również pokrój w grubą kostkę.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Filet z indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój go w grubą kostkę.

W miseczce wymieszaj olej rzepakowy oraz sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą oraz czosnek granulowany (przepraw użyj wedle uznania).

Mięso włóż do miski z marynatą i dobrze je wymieszaj.

Wszystkie składniki umieść w rękawie do pieczenia. Rękaw zamknij z obu stron i składniki wymieszaj delikatnie obracając workiem.

Rękaw do pieczenia włóż do naczynia żaroodpornego i zrób w nim dwie dziurki przy pomocy wykałaczki.

Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pierś z indyka z warzywami piecz przez około 60 minut.

Jeśli chcesz aby warzywa były bardziej chrupiące, to worek rozetnij na 10 minut przed końcem pieczenia.

Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na pierś z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat piersi z indyka

Pierś z indyka z warzywami pieczona w rękawie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysta pierś z indyka z piekarnika świetnie smakuje z dodatkiem upieczonych razem ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych warzyw, jednak danie możemy również podać z dodatkiem przetworów. Przepis na pierś z indyka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, papryka czerwona, cebula, ziemniaki, olej rzepakowy, cukinia, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra oraz czosnek granulowany.

Jak zrobić pierś z indyka? Cukinię umyj i pokrój w grubą kostkę. Ziemniaki i cebulę obierz i również pokrój w grubą kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Filet z indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój go w grubą kostkę. W miseczce wymieszaj olej rzepakowy oraz sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą oraz czosnek granulowany (przepraw użyj wedle uznania). Mięso włóż do miski z marynatą i dobrze je wymieszaj. Wszystkie składniki umieść w rękawie do pieczenia. Rękaw zamknij z obu stron i składniki wymieszaj delikatnie, obracając workiem. Rękaw do pieczenia włóż do naczynia żaroodpornego i zrób w nim dwie dziurki przy pomocy wykałaczki. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i pierś z indyka z warzywami piecz przez około 60 minut. Jeśli chcesz aby warzywa były bardziej chrupiące, to worek rozetnij na 10 minut przed końcem pieczenia. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Papryka to produkt, który zawiera spore ilości witaminy C. Witamina ta wspomaga układ odpornościowy, dlatego jej odpowiednia podaż jest wskazana szczególnie w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując pyszna pierś z indyka to wspaniały pomysł na smaczne danie obiadowe. Pierś pieczona z warzywami jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Jako dodatek do potrawy warto wykorzystać przetwory lub surówki na bazie świeżych warzyw.

Alergeny w piersi z indyka

Lista alergenów dla piersi z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z indyka

Wartości odżywcze piersi z indyka

na 100g gotowej potrawy

Pierś z indyka pieczona z warzywami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stanowi ona doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
83.66
301.18
Białko (g)
8.61
31.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
7.13
25.67
Węglowodany przyswajalne (g)
5.92
21.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
4.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
2.52
9.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
3.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.27
4.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
2.53
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
17.38
62.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
28.47
102.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
1.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
1.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.08
104.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.24
Witamina E (mg)
0.31
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.64
5.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.89
14.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.63
67.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
279.73
1007.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
27.87
100.33
Potas (mg)
282.73
1017.84
Wapń (mg)
11.64
41.90
Fosfor (mg)
87.81
316.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.16
72.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
2.18
Cynk (mg)
0.56
2.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z indyka 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z indyka

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Papryka czerwona
300 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki późne
500 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cukinia
200 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Koszt składników
47.00