Indyk pieczony

Opublikowano: 07.06.2021 r., 16:25 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
marynowany w przyprawach, indyk pieczony
Indyk pieczony
Indyk pieczony, idealny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Soczyste i delikatne mięso, z pieczonymi warzywami sprawdzi się na każdą okazję.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 80 min
347 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry jedna porcja (220 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Cebula 1/2 sztuki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa

Przepis na indyka pieczonego krok po kroku

Mięso obtocz w oliwie i przyprawach.

Ułóż w naczyniu żaroopornym i przykryj plastrami cebuli.

Podlej niewielką ilością wody (2-3 łyżki).

Przykryj folią aluminiową i piecz w 180 stopniach ok. godziny.

Jak oceniasz przepis na indyka pieczonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat indyka pieczonego

Indyk pieczony w piekarniku świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie niskokaloryczne, a jednocześnie dostarczające białka oraz charakteryzujące się wysokim indeksem sytości. To danie dla każdego, również dla dzieci i osób odchudzających się. Indyk pieczony, w porównaniu do mięsa smażonego, czy panierowanego jest mniej kaloryczny i zawiera mniej tłuszczu, dlatego jest też łatwiej strawny. Indyk pieczony to danie odpowiednie dla osób z cukrzycą oraz chorobami serca, na przykład miażdżycą, nadciśnieniem, czy podwyższonym stężeniem cholesterolu, ponieważ ma niski indeks glikemiczny oraz charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych (w porównaniu z mięsem wieprzowym). Przepis na indyka pieczonego to bardzo prosty przepis z którym każdy poradzi sobie bez większego problemu. Smaczny i pyszny indyk z piekarnika jest w zasięgu możliwości każdego. Jak upiec indyka w piekarniku? Tak naprawdę przygotowanie trwa dosłownie kilka, maksymalnie kilkanaście minut. Reszta czasu to pieczenie podczas którego można zająć się czymś innym i tylko co jakiś czas zaglądać do piekarnika, aby sprawdzić czy mięso i ewentualne dodatki (na przykład warzywa) są odpowiednio wypieczone. Wybór warzyw, jako dodatków do mięsa, jest zależny od indywidualnych preferencji i nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń. Danie z pieczonym indykiem można przygotować w duchu wykorzystując te warzywa, które aktualnie zalegają w lodówce i niewykorzystane mogłyby się zepsuć. Indyk pieczony w całości w piekarniku świetnie komponuje się między innymi z marchewkami, brokułem, kalafiorem, cukinią i bakłażanem, ale również ziemniakami, batatami, czy burakami. Dobry indyk musi być odpowiednio przyprawiony. Najlepiej skorzystać ze świeżych lub suszonych ziół, na przykład rozmarynu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki, czy ziół prowansalskich, ewentualnie gotowych mieszanek przypraw do mięs. Koniecznie poznaj przepis na pieczonego w piekarniku indyka, to idealny pomysł na szybki, zdrowy, pyszny obiad dla całej rodziny.

Alergeny w indyku pieczonym

Lista alergenów dla indyka pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze indyka pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Nie ma większych ograniczeń w stosunku do tego posiłku. Danie jest odpowiednie dla dzieci, osób z cukrzycą, czy chorobami sercowo-naczyniowymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
138.88
347.20
Białko (g)
20.59
51.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
0.75
1.87
Węglowodany przyswajalne (g)
0.61
1.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.06
15.15
Tłuszcze nasycone (g)
2.72
6.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.41
8.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
2.46
Cholesterol (mg)
46.64
116.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
4.40
11.00
Witamina B6 (mg)
0.72
1.81
Witamina B12 (µg (mcg))
1.19
2.97
Witamina C (mg)
0.59
1.48
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.44
Witamina E (mg)
0.66
1.64
Retinol (µg (mcg))
4.40
11.00
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.15
0.38
Niacyna (mg)
9.07
22.68
Foliany (µg (mcg))
7.68
19.20
Beta karoten (µg (mcg))
0.08
0.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
65.52
163.80
Potas (mg)
246.68
616.70
Wapń (mg)
9.80
24.50
Fosfor (mg)
165.12
412.80
Magnez (mg)
24.56
61.40
Żelazo (mg)
0.71
1.77
Cynk (mg)
1.03
2.59
Miedź (mg)
0.05
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny indyka pieczonego 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania indyka pieczonego

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
220 g
jedna porcja
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.28
Za 220 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Cebula
20 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
35.00