Przepis na udziec z indyka duszony krok po kroku
- Udziec z indyka 600 g 1 szt
- Marchewka 90 g 2 szt
- Seler korzeniowy 120 g 2 plastry
- Cebula 100 g 1 szt
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 50 ml 2 łyżki
Rozgrzej oliwę na patelni, następnie podsmaż na niej cebulę, by się przyrumieniła.
Seler i marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do cebuli i podsmaż przez 5 minut.
Warzywa przełóż do dużego garnka. Przełóż do niego mięso. Zalej całość bulionem i dodaj odrobinę soli, pieprzu, majeranku, tymianku, ziele angielskie i liść laurowy. Mięso duś przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając.
Odrobinę sosu przelej do szklanki i zmieszaj z jogurtem.
Całość wlej z powrotem do garnka i zagotuj.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Udziec z indyka duszony - cechy przepisu
Więcej o udźcu z indyka duszonym
Udziec z indyka duszony jest bardzo delikatną, ale niezwykle smaczną potrawą. Całość otula przepyszny sos, który pełen jest aromatycznych warzyw i przypraw. Tak przygotowane mięso jest soczyste, ale także łagodne, więc świetnie sprawdzi się dla całej rodziny. Spokojnie może gościć na stole na co dzień, ale i od święta, gdyż prezentuje się niezwykle dekoracyjnie. Zwłaszcza posypany pietruszką lub szczypiorkiem.
Przepis na udziec z indyka duszony jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Całość jest bardzo niekomplikowana, a przy tym niezbyt długotrwała. Choć mięso potrzebuje obróbki termicznej, która trwa około 60 minut, to jednak nie warto tego czasu skracać, gdyż to właśnie ona sprawia, że całość smakuje tak pysznie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić duszony udziec z indyka, by był naprawdę fantastyczny, ten przepis będzie doskonałą inspiracją. Całość jest bardzo lekka i łagodna w smaku, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla najmłodszych domowników. To danie niezwykle zdrowe. Do jego przygotowania używa się mięsa z indyka, które zawiera niewiele kalorii i tłuszczu, za to dostarcza sporo białka. To również świetne źródło wielu witamin i minerałów. Dostarcza też tryptofanu, który ułatwia zasypianie i poprawia humor. Indyk powinien gościć w menu zdecydowanie częściej, choć zwykle cieszy się mniejszą popularnością niż kurczak. Jednak warto, by znalazł miejsce w jadłospisie, a ten przepis jest świetnym na to sposobem.
W tym przepisie indyk duszony jest w sosie, który choć bardzo delikatny, jest również niezwykle smaczny i kremowy. To świetna opcja dla wszystkich na diecie. Sos nie jest zagęszczany mąką, więc spokojnie może pojawić się w menu osób z celiakią, gdyż nie zawiera glutenu. Za to dodatek jogurtu znacznie obniża ładunek glikemiczny i poprawia sytość całego dania. Warto wybierać gęsty jogurt, który konsystencją przypomina śmietanę.
To dobra opcja na obiad dla całej rodziny. Wystarczy dodać do niego kaszę lub ryż i warzywa, by powstał zbilansowany i bardzo odżywczy posiłek. To również świetny pomysł na pyszny posiłek na święta i imprezy, gdyż pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. To dobry wybór nawet na diecie lekkostrawnej. Udziec z tego przepisu jest soczysty i po prostu najlepszy.
Wartości odżywcze udźca z indyka duszonego
Energia i białka
(206g)
Węglowodany w udźcu z indyka duszonym
(206g)
Tłuszcze
(206g)
Witaminy w przepisie na udziec z indyka duszony
(206g)
Składniki mineralne w przepisie na udziec z indyka duszony
(206g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w udźcu z indyka duszonym
Lista alergenów dla udźca z indyka duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu