Dżem porzeczkowy
- Porzeczki czerwone - lub czarne (1000 g)
- Cukier (300 g)
Przepis na dżem porzeczkowy krok po kroku
Porzeczki oddziel od gałązek i dokładnie umyj.
Wrzuć do garnka owoce i wsyp cukier.
Gotuj dżem na wolnym ogniu około godziny lub dwóch, zależnie jak gesty dżem chcesz uzyskać.
Pamiętaj, że po wystudzeniu dżem jeszcze zgęstnie.
Gorący dżem przelej do słoików, zakręć i zostaw dnem do góry, do wystudzenia.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu porzeczkowego
Dżem porzeczkowy charakteryzuje się intensywnym kolorem oraz słodko-kwaśnym smakiem. Z tego powodu świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, który przełamuje słodycz ciasta swoim kwaskowatym smakiem. Domowy dżem z porzeczek jest bardzo prosty w przygotowaniu i można go zrobić zarówno z czerwonej oraz białej porzeczki, jak i z czarnej porzeczki. Czarna porzeczka nada dżemowi znacznie ciemniejszego koloru, natomiast z czerwonej porzeczki uzyskamy intensywnie czerwony dżem. Przepis na dżem porzeczkowy jest również dość szybki jak na dżem. Same porzeczki są też bardzo zdrowym produktem, ponieważ zawierają dużo pektyn oraz witaminy C. Mimo że to cytrynę kojarzymy z witaminą C, to tak naprawdę w porównaniu z porzeczkami ma ona jej bardzo mało. Cytryna zawiera około 50 mg witaminy C w 100 g, natomiast czarna porzeczka zależnie od odmiany ma jej od 100 do 300 mg na 100 g, czyli od 2 do 6 razy więcej niż cytryna. Czarna porzeczka jest też najbogatszym źródłem polifenoli, błonnika i innych prozdrowotnych składników diety. Porzeczki mają między innymi udowodnione działanie: wspomagające odporność, przeciwzapalne, poprawiające trawienie, obniżające poziom cholesterolu, przeciwcukrzycowe, przeciwdrobnoustrojowe i wiele innych. Najlepiej dżem porzeczkowy robić niskosłodzony lub zupełnie bez cukru. Oczywiście będzie on wtedy kwaśniejszy, ale w połączeniu ze słodkim ciastem sprawdzi się idealnie.
Jak zrobić dżem z porzeczek?
Na początek należy oddzielić owoce od gałązek i dokładnie umyć. Porzeczki razem z cukrem wsypujemy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu około godziny lub dwóch, zależnie od tego, jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Należy pamiętać, że po wystudzeniu dżem porzeczkowy jeszcze zgęstnie, dzięki zawartym w porzeczkach pektyną. Taki gorący dżem przelewamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki należy postawić dnem do góry i zostawić do wystygnięcia. W ten sposób mamy już gotowy bardzo dobry, domowy dżem porzeczkowy, o słodko-kwaśnym smaku, intensywnym kolorze i pięknym aromacie porzeczek.
Alergeny w dżemie porzeczkowym
Lista alergenów dla dżemu porzeczkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem porzeczkowy
Wartości odżywcze dżemu porzeczkowego
Żeby dżem porzeczkowy miał niski indeks glikemiczny zastąp cukier słodzikiem.
Energia i białka
(83g)
Węglowodany
(83g)
Tłuszcze
(83g)
Witaminy
(83g)
Składniki mineralne
(83g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.