Drożdżówka ze śliwkami

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża drożdżówka ze śliwkami
Drożdżówka ze śliwkami
Drożdżówka ze śliwkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Wypiek możesz zabrać również jako przekąskę do pracy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
389 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (540 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
  • Cukier (120 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło (130 g)
  • Śliwki (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, metalowe sito, szklanka

Przepis na drożdżówkę ze śliwkami krok po kroku

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestki.

Drożdże oraz jajka wyciągnij z lodówki i pozostaw do ogrzania do temperatury pokojowej.

Mleko wlej do garnuszka, podgrzej je delikatnie i zdejmij z ognia.

Następnie do mleka dodaj drożdże, łyżkę stołową mąki oraz łyżkę cukru. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Dwa jajka wybij do miski i ubij je z dodatkiem 90 gram cukru na puszystą masę.

100 gram masła roztop w garnuszku lub rondelku i pozostaw do wystygnięcia.

500 gram mąki przesiej do miski, dodaj do niej wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz ubite jajka. Ze składników zacznij wyrabiać ciasto drożdżowe (ciasto wyrabiaj przez około 10-15 minut).

Następnie do ciasta dodaj roztopione masło i ciasto wyrabiaj kolejne 5 minut.

Ciasto drożdżowe włóż do miski, zakryj je folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką, wygniataj je przez chwilę i rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm.

Szklanką wykrawaj kółka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Denkiem szklanki lub łyżką zrób wgłębienie w każdym kółku i ułóż w nim kawałki śliwek.

Pozostałe jajko wybij do miski, roztrzep je widelcem i posmaruj brzegi bułeczek.

Z pozostałego masła, cukru oraz mąki zagnieć kruszonkę i posyp nią bułeczki.

Drożdżówki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Upieczone drożdżówki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na drożdżówkę ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówka ze śliwkami to doskonała propozycja na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne, domowe drożdżówki ze śliwkami świetnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie lub przekąska do pracy. Prosty przepis na drożdżówkę ze śliwkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania drożdżowe potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, drożdże, cukier, jajka, masło oraz śliwki.

A jak zrobić drożdżówkę ze śliwkami? Do podgrzanego mleka dodaj drożdże, łyżkę stołową mąki oraz łyżkę cukru. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Dwa jajka wybij do miski i ubij je z dodatkiem 90 gram cukru na puszystą masę. 100 gram masła roztop w garnuszku lub rondelku i pozostaw do wystygnięcia. 500 gram mąki przesiej do miski, dodaj do niej wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz ubite jajka. Ze składników zacznij wyrabiać ciasto drożdżowe. Następnie do ciasta dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto. Ciasto drożdżowe włóż do miski, zakryj je folią spożywcza i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką, wygniataj je przez chwilę i rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm. Szklanką wykrawaj kółka i układaj je na blaszce do pieczenia, na każde kółko ułóż śliwki. Pozostałe jajko wybij do miski, roztrzep je widelcem i posmaruj brzegi bułeczek. Z pozostałego masła, cukru oraz mąki zagnieć kruszonkę i posyp nią bułeczki. Drożdżówki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Upieczone drożdżówki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Są również bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu.

Podsumowując: najlepsze drożdżówki ze śliwkami przygotowane w domu stanowią doskonały dodatek do kawy i herbaty. Drożdżówkę możesz zabrać również jako przekąskę do pracy lub w podróż. Produkty niezbędne do wykonania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w drożdżówce ze śliwkami

Lista alergenów dla drożdżówki ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze drożdżówki ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Drożdżówka ze śliwkami to doskonała propozycja na smaczny wypiek, który możesz podać jako deser lub zabrać jako posiłek do pracy. Śliwki wykorzystane do przygotowania drożdżówek stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
229.22
389.67
Białko (g)
6.55
11.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
33.71
57.31
Węglowodany przyswajalne (g)
33.08
56.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
8.02
13.64
Tłuszcze nasycone (g)
5.35
9.09
Tłuszcze nienasycone (g)
2.67
4.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Tiamina (mg)
0.37
0.62
Ryboflawina (mg)
0.24
0.41
Niacyna (mg)
2.51
4.27
Foliany (µg (mcg))
73.05
124.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
21.42
36.42
Potas (mg)
137.19
233.21
Wapń (mg)
32.73
55.64
Fosfor (mg)
87.07
148.01
Magnez (mg)
17.17
29.18
Żelazo (mg)
2.02
3.43
Cynk (mg)
0.83
1.40
Miedź (mg)
0.09
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżówki ze śliwkami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżówki ze śliwkami

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
540 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 540 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Śliwki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
25.00