Dewolaje ze szpinakiem

Opublikowano: 18.06.2023 r., 21:14 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dewolaje ze szpinakiem
Dewolaje ze szpinakiem
Dewolaje to danie, które zna chyba każdy z nas, ponieważ jest podawane na wszystkich uroczystościach rodzinnych. Dzisiaj przedstawię ci nieco zmieniona wersja dewolaja ze szpinakiem.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
278 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 filety (400 g)
  • Szpinak - 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Czosnek - 1 żabki (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na dewolaje ze szpinakiem krok po kroku

Na odrobinie oleju podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak.

Mięso pokrój w plastry i rozłóż na stole.

Na środek każdego kawałka mięsa dodaj odrobinę szpinaku.

Zawiń mięso w rulon tak aby szpinak nie znalazł ujścia.

W jednej misce wyłóż mąkę, w drugiej bułkę tartą, a w kolejnej wybij jajka i roztrzep z solą i pieprzem.

Obtocz mięso w mące, jajku i bułce tartej.

Usmaż całość na rozgrzanym oleju.

Jak oceniasz przepis na dewolaje ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat dewolaji ze szpinakiem

Dewolaje ze szpinakiem to danie, które zapewne większość z nas zna i lubi, występuje ono na większości przyjęć rodzinnych i uroczystości. Wcale nie ma się co dziwić, ponieważ jest to bardzo pyszne i pożywne danie.

Dlatego dzisiaj koniecznie poznaj mój przepis na dewolaje ze szpinakiem, do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko: piersi z kurczaka, jajka, bułka tarta, szpinak, olej rzepakowy.

W moim przypadku mięso to piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Zatem, jak zrobić dewolaje ze szpinakiem z piersi kurczaka?

Na odrobinie oleju podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Mięso pokrój w plastry i rozłóż na stole. Na środek każdego kawałka mięsa dodaj odrobinę szpinaku. Zawiń mięso w rulon tak aby szpinak nie znalazł ujścia. W jednej misce wyłóż mąkę, w drugiej bułkę tartą, a w kolejnej wybij jajka i roztrzep z solą i pieprzem. Obtocz mięso w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż całość na rozgrzanym oleju.

Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu są dewolaje z mojego przepisu. Dlatego koniecznie przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku. Będą najlepsze nie tylko na obiad, ale też na przyjęcie z Twoimi znajomymi czy rodziną.

Smażone dewolaje będą dobre dla całej rodziny. Skoro już wiesz, jak dewolaje pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie dobrym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność, co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Sam zadecyduj o dodatkach i postaw na smaczny obiad.

Alergeny w dewolajach ze szpinakiem

Lista alergenów dla dewolaji ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze dewolaji ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Dewolaje możesz przygotować z dowolnym farszem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
185.97
278.95
Białko (g)
14.04
21.06
Fenyloalanina (mg)
0.49
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
19.41
29.11
Węglowodany przyswajalne (g)
18.27
27.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
1.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
5.60
8.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
2.38
Tłuszcze nienasycone (g)
4.01
6.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.61
3.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
2.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.16
75.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
130.96
196.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.42
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.25
10.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.53
18.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.73
8.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
87.07
130.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1421.74
2132.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
138.91
208.36
Potas (mg)
326.33
489.50
Wapń (mg)
56.55
84.83
Fosfor (mg)
146.70
220.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.02
63.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.25
3.38
Cynk (mg)
0.80
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.45
0.68
Brak danych dla: jajko, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dewolaji ze szpinakiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dewolaji ze szpinakiem

Koszt składników
47.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 filety
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Szpinak
250 g
1 szklanka
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Czosnek
5 g
1 żabki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
47.80