Dewolaje ze szpinakiem
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 filety (400 g)
- Szpinak - 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Czosnek - 1 żabki (5 g)
Przepis na dewolaje ze szpinakiem krok po kroku
Na odrobinie oleju podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak.
Mięso pokrój w plastry i rozłóż na stole.
Na środek każdego kawałka mięsa dodaj odrobinę szpinaku.
Zawiń mięso w rulon tak aby szpinak nie znalazł ujścia.
W jednej misce wyłóż mąkę, w drugiej bułkę tartą, a w kolejnej wybij jajka i roztrzep z solą i pieprzem.
Obtocz mięso w mące, jajku i bułce tartej.
Usmaż całość na rozgrzanym oleju.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat dewolaji ze szpinakiem
Dewolaje ze szpinakiem to danie, które zapewne większość z nas zna i lubi, występuje ono na większości przyjęć rodzinnych i uroczystości. Wcale nie ma się co dziwić, ponieważ jest to bardzo pyszne i pożywne danie.
Dlatego dzisiaj koniecznie poznaj mój przepis na dewolaje ze szpinakiem, do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko: piersi z kurczaka, jajka, bułka tarta, szpinak, olej rzepakowy.
W moim przypadku mięso to piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Zatem, jak zrobić dewolaje ze szpinakiem z piersi kurczaka?
Na odrobinie oleju podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Mięso pokrój w plastry i rozłóż na stole. Na środek każdego kawałka mięsa dodaj odrobinę szpinaku. Zawiń mięso w rulon tak aby szpinak nie znalazł ujścia. W jednej misce wyłóż mąkę, w drugiej bułkę tartą, a w kolejnej wybij jajka i roztrzep z solą i pieprzem. Obtocz mięso w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż całość na rozgrzanym oleju.
Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu są dewolaje z mojego przepisu. Dlatego koniecznie przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku. Będą najlepsze nie tylko na obiad, ale też na przyjęcie z Twoimi znajomymi czy rodziną.
Smażone dewolaje będą dobre dla całej rodziny. Skoro już wiesz, jak dewolaje pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie dobrym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność, co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.
Sam zadecyduj o dodatkach i postaw na smaczny obiad.
Alergeny w dewolajach ze szpinakiem
Lista alergenów dla dewolaji ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze dewolaji ze szpinakiem
Dewolaje możesz przygotować z dowolnym farszem.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.