Deser z kiwi

Opublikowano: 15.06.2023 r., 23:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka pełna świeżych kiwi
Deser z kiwi
Deser z kiwi to doskonała propozycja na smaczną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Deser przed podaniem warto schłodzić. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
210 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Serek homogenizowany (200 g)
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Kiwi - 3 sztuki (210 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, miska, pojemnik blendera, pucharki

Przepis na deser z kiwi krok po kroku

Serek homogenizowany przełóż do miseczki, dodaj do niego połowę cukru pudru i ubij przy pomocy miksera.

Kiwi obierz, 2 sztuki pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj z dodatkiem pozostałego cukru pudru przy pomocy blendera na mus. Pozostałe kiwi pokrój w na mniejsze kawałki.

Do pucharków ułóż warstwowo mus z kiwi oraz ubity serek homogenizowany.

Wierzch deseru ozdób pokrojonym w kawałki kiwi.

Deser schłodź w lodówce przez 15 minut.

Gotowy deser podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na deser z kiwi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat deseru z kiwi

Deser z kiwi to doskonały pomysł na pyszny, dietetyczny deser dla dzieci i dorosłych. Fit deser z dodatkiem kiwi warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na deser z kiwi jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deserów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: serek homogenizowany, cukier puder oraz kiwi. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić deser z kiwi? Serek homogenizowany przełóż do miseczki, dodaj do niego połowę cukru pudru i ubij przy pomocy miksera. Kiwi obierz, 2 sztuki pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj z dodatkiem pozostałego cukru pudru przy pomocy blendera na mus. Pozostałe kiwi pokrój w na mniejsze kawałki. Do pucharków ułóż warstwowo mus z kiwi oraz ubity serek homogenizowany. Wierzch deseru ozdób pokrojonym w kawałki kiwi. Deser schłodź w lodówce przez 15 minut. Gotowy deser podawaj na zimno.

Kiwi jest to owoc, który wywodzi się z Chin. Jest to doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminę C oraz składniki mineralne takie jak: magnez, fosfor, cynk, żelazo oraz potas. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, ponieważ witamina ta odpowiada za wspomaganie naszej odporności.

Cukier puder posiada takie same właściwości jak zwykły cukier. Cukier puder w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.

Podsumowując smaczny deser z kiwi stanowi doskonałą propozycję na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Deser jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na deser jest dość prosty, dlatego warto wykorzystać go w kuchni.

Alergeny w deserze z kiwi

Lista alergenów dla deseru z kiwi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany

Wartości odżywcze deseru z kiwi

na 100g gotowej potrawy

Deser z kiwi to doskonała propozycja na orzeźwiającą przekąskę. Kiwi stanowi bogactwo składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznych dań.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
98.05
210.80
Białko (g)
4.24
9.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
13.34
28.68
Węglowodany przyswajalne (g)
11.87
25.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
3.47
7.46
Tłuszcze nasycone (g)
2.28
4.91
Tłuszcze nienasycone (g)
1.19
2.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
21.14
45.45
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z kiwi 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z kiwi

Koszt składników
15.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany
200 g
2.80
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.73
Za 200 g
Cukier puder
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Kiwi
210 g
3 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.36
Za 210 g
Koszt składników
15.60