Deser z kiwi
- Serek homogenizowany (200 g)
- Cukier puder - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Kiwi - 3 sztuki (210 g)
Przepis na deser z kiwi krok po kroku
Serek homogenizowany przełóż do miseczki, dodaj do niego połowę cukru pudru i ubij przy pomocy miksera.
Kiwi obierz, 2 sztuki pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj z dodatkiem pozostałego cukru pudru przy pomocy blendera na mus. Pozostałe kiwi pokrój w na mniejsze kawałki.
Do pucharków ułóż warstwowo mus z kiwi oraz ubity serek homogenizowany.
Wierzch deseru ozdób pokrojonym w kawałki kiwi.
Deser schłodź w lodówce przez 15 minut.
Gotowy deser podawaj na zimno.
Więcej informacji na temat deseru z kiwi
Deser z kiwi to doskonały pomysł na pyszny, dietetyczny deser dla dzieci i dorosłych. Fit deser z dodatkiem kiwi warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na deser z kiwi jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deserów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: serek homogenizowany, cukier puder oraz kiwi. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić deser z kiwi? Serek homogenizowany przełóż do miseczki, dodaj do niego połowę cukru pudru i ubij przy pomocy miksera. Kiwi obierz, 2 sztuki pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj z dodatkiem pozostałego cukru pudru przy pomocy blendera na mus. Pozostałe kiwi pokrój w na mniejsze kawałki. Do pucharków ułóż warstwowo mus z kiwi oraz ubity serek homogenizowany. Wierzch deseru ozdób pokrojonym w kawałki kiwi. Deser schłodź w lodówce przez 15 minut. Gotowy deser podawaj na zimno.
Kiwi jest to owoc, który wywodzi się z Chin. Jest to doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminę C oraz składniki mineralne takie jak: magnez, fosfor, cynk, żelazo oraz potas. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, ponieważ witamina ta odpowiada za wspomaganie naszej odporności.
Cukier puder posiada takie same właściwości jak zwykły cukier. Cukier puder w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.
Podsumowując smaczny deser z kiwi stanowi doskonałą propozycję na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Deser jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na deser jest dość prosty, dlatego warto wykorzystać go w kuchni.
Alergeny w deserze z kiwi
Lista alergenów dla deseru z kiwi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany
Wartości odżywcze deseru z kiwi
Deser z kiwi to doskonała propozycja na orzeźwiającą przekąskę. Kiwi stanowi bogactwo składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznych dań.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.