Deser z granatem

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z granatem panna cotta podana w wysokiej szklance.
Deser z granatem
Deser z granatem to jedna z tych potraw, która nigdy się nie nudzi. Jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli kochasz ciekawe desery, to coś dla Ciebie!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
459 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (50 g)
  • Cukier (50 g)
  • Cukier waniliowy (16 g)
  • Żelatyna (10 g)
  • Granat (50 g)
  • Żelatyna - do granatu (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na deser z granatem krok po kroku

Śmietankę, mleko, cukier, wanilię podgrzej, nie dopuszczając, by się zagotowała.

Żelatynę wsyp do dwóch łyżek gorącej wody dobrze mieszając do rozpuszczenia, następnie przelej ją do gorącej śmietanki, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

Granat wydrąż, pozostawiając sok. Rozpuść kolejną łyżeczkę żelatyny w łyżce gorącej wodzie, dobrze wymieszaj do rozpuszczenia, następnie dodaj ją do soku i owocu granatu, wymieszaj i odstaw.

Pannę cottę przelej do kubeczków i chłódź przez pół godziny, następnie wyciągnij, przelej na wierzch galaretkę z owocem i ponownie chłódź tym razem około 2 godzin. Po tym czasie podawaj.

Jak oceniasz przepis na deser z granatem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,0% osób

Więcej informacji na temat deseru z granatem

Deser z granatem to jedna z tych potraw, która nigdy się nie nudzi. Jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli kochasz ciekawe desery, to coś dla Ciebie!

Przepis na deser z granatem to pomysł na fit słodkość, która sprawdzi się na co dzień. Ten dietetyczny deser na bazie owoców granatu ma też wspaniały smak. Owoc ten jest bogatym źródłem polifenoli. To bardzo silne antyutleniacze, które doskonale chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Granat zapobiega stanom zapalnym, zakażeniom infekcyjnym i pomaga zwalczać grzyby, bakterie i pasożyty. Ma pozytywny wpływ na układ trawienny. Dodatkowo korzystnie wpływają na serce, układ krążenia i spowalniają procesy starzenia się skóry. Zapobiega procesom starzenia się, a nawet ograniczaj postęp choroby Alzheimera. Dzięki dużej zawartości fitohormonów granat łagodzi objawy PMS.

Jeśli jak zrobić deser z granatem, by był smaczny, ale również ciekawy i łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Zrobisz go z owocem granatu, ale również każdym innym. Jeśli nie lubisz granatów, możesz sięgnąć po porzeczki, maliny, czy jagody. Ważne, by wszystkie składniki były świeże i dobrej jakości. To najlepszy sposób na włączenie tych owoców w prosty sposób do codziennej diety. Ten deser ze względu na dużą smakowitość i łagodność spokojnie nada się dla dzieci. Zwłaszcza że sparowany jest z owocowym musem, który dostarcza mnóstwa witamin. To świetna opcja na włączenie do diety dziecka więcej zdrowych owoców.

Ten deser inspirowany jest niezwykle popularnym przepisem na Panna Cottę. Delikatna śmietankowa pianka podawana z musem owocowym zachwyca swoją łagodnością i pysznym, słodkim smakiem. To deser wspaniały do kawy, ale sprawdzi się również na wszelkie uroczystości. Przepięknie się prezentuje, zwłaszcza z czerwonym musem. Przepis na deser panna cotta jest niezwykle prosty i pozwala stworzyć ten wspaniały deser w kilka chwil. Całość robi się w ekspresowym tempie, a jedyne, na co trzeba czekać, to osiągniecie odpowiedniej konsystencji, co dzieje się dość szybko. Do tego dania należy dodać żelatyny, by całość miała odpowiednią formę. Jogurtowa pianka z dodatkiem cukru jest bardzo delikatna, a przy tym pełna wspaniałego smaku.

Alergeny w deserze z granatem

Lista alergenów dla deseru z granatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Wartości odżywcze deseru z granatem

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
316.77
459.32
Białko (g)
4.41
6.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
19.68
28.54
Węglowodany przyswajalne (g)
19.34
28.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
25.66
37.21
Tłuszcze nasycone (g)
25.41
36.84
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z granatem 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z granatem

Koszt składników
29.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Mleko skondensowane (zagęszczone)
50 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
0.71
Za 50 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cukier waniliowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Żelatyna
10 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Granat
50 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Żelatyna
5 g
do granatu
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 5 g
Koszt składników
29.60