Deser z czekolady

Opublikowano: 10.08.2023 r., 0:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowy przysmak z owocami
Deser z czekolady
Postaw na fit deser z czekolady, który możesz przygotować w swoim domu. Będzie to zdecydowanie lepsza opcja niż kupno gotowych łakoci.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 20 min
369 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (250 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Maliny - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:

Przepis na deser z czekolady krok po kroku

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, aż zacznie się gotować. Zdejmij rondel z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści.

Wlej rozpuszczoną czekoladę wciąż mieszając.

Dodaj ekstrakt i wymieszaj.

Przenieś masę czekoladową do pucharków i włóż lodówki na około 2 godziny.

Deser podawaj z owocami.

Jak oceniasz przepis na deser z czekolady
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,5% osób

Więcej informacji na temat deseru z czekolady

Domowy deser z czekolady ciemnej to pyszna i szybka przekąska, którą możesz przygotować w swoim domu dla całej rodziny.

Będzie to zdecydowanie lepsza i zdrowsza propozycja niż ta kupna.

Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na deser z czekolady, będziesz potrzebować tylko takich składników jak: czekolada, możesz użyć mlecznej lub ciemnej jednak niech zawiera ona wysoką ilość kakao w swoim składzie.

Oprócz tego jeszcze masło, ekstrakt waniliowy, śmietanka kremówka i owoce. Ja użyłam maliny, idealnie sprawdzą się też truskawki czy borówki.

Zatem, jak zrobić deser z czekolady?

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, aż zacznie się gotować. Zdejmij rondel z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści. Wlej rozpuszczoną czekoladę, wciąż mieszając. Dodaj ekstrakt i wymieszaj. Przenieś masę czekoladową do pucharków i włóż lodówki na około 2 godziny. Deser podawaj z owocami.

Sam widzisz jak szybki i prosty w przygotowaniu jest ten domowy deser z gorzkiej czekolady.

To niezwykły deser, który możesz przygotować w swoim własnym domu. Gorzka, ciemna lub mleczna czekolada połączona z kremowym sosem to idealne połączenie dla każdego łasucha.

Dzięki możliwości wyboru rodzaju czekolady, od gorzkiej do mlecznej, możesz dostosować smak deseru do swoich upodobań.

Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj deser dla całej rodziny lub znajomych.

Podawaj ten wyjątkowy deser na talerzach lub w eleganckich pucharkach. Deser możesz podawać z lodami domowej roboty, idealnie sprawdzą się tutaj te o smaku waniliowym, nie zapominaj także o dużej porcji owoców. Taka wersja deseru jest z pewnością lepsza niż wersja kupna. Dlatego warto poświęcić chwile czasu i przygotować deser w domu.

Alergeny w deserze z czekolady

Lista alergenów dla deseru z czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze deseru z czekolady

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania deseru użyj czekolady o jak najwyższej zawartości kakao.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
307.63
369.16
Białko (g)
2.86
3.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
19.56
23.48
Węglowodany przyswajalne (g)
15.15
18.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.42
5.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
24.50
29.39
Tłuszcze nasycone (g)
20.14
24.16
Tłuszcze nienasycone (g)
4.36
5.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
3.39
4.07
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z czekolady 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z czekolady

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ekstrakt waniliowy
10 ml
1 łyżka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Maliny
250 g
1 szklanka
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Koszt składników
40.50