Deser z czekolady
- Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (250 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżka (10 ml)
- Maliny - 1 szklanka (250 g)
Przepis na deser z czekolady krok po kroku
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, aż zacznie się gotować. Zdejmij rondel z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści.
Wlej rozpuszczoną czekoladę wciąż mieszając.
Dodaj ekstrakt i wymieszaj.
Przenieś masę czekoladową do pucharków i włóż lodówki na około 2 godziny.
Deser podawaj z owocami.
Więcej informacji na temat deseru z czekolady
Domowy deser z czekolady ciemnej to pyszna i szybka przekąska, którą możesz przygotować w swoim domu dla całej rodziny.
Będzie to zdecydowanie lepsza i zdrowsza propozycja niż ta kupna.
Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na deser z czekolady, będziesz potrzebować tylko takich składników jak: czekolada, możesz użyć mlecznej lub ciemnej jednak niech zawiera ona wysoką ilość kakao w swoim składzie.
Oprócz tego jeszcze masło, ekstrakt waniliowy, śmietanka kremówka i owoce. Ja użyłam maliny, idealnie sprawdzą się też truskawki czy borówki.
Zatem, jak zrobić deser z czekolady?
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, aż zacznie się gotować. Zdejmij rondel z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści. Wlej rozpuszczoną czekoladę, wciąż mieszając. Dodaj ekstrakt i wymieszaj. Przenieś masę czekoladową do pucharków i włóż lodówki na około 2 godziny. Deser podawaj z owocami.
Sam widzisz jak szybki i prosty w przygotowaniu jest ten domowy deser z gorzkiej czekolady.
To niezwykły deser, który możesz przygotować w swoim własnym domu. Gorzka, ciemna lub mleczna czekolada połączona z kremowym sosem to idealne połączenie dla każdego łasucha.
Dzięki możliwości wyboru rodzaju czekolady, od gorzkiej do mlecznej, możesz dostosować smak deseru do swoich upodobań.
Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj deser dla całej rodziny lub znajomych.
Podawaj ten wyjątkowy deser na talerzach lub w eleganckich pucharkach. Deser możesz podawać z lodami domowej roboty, idealnie sprawdzą się tutaj te o smaku waniliowym, nie zapominaj także o dużej porcji owoców. Taka wersja deseru jest z pewnością lepsza niż wersja kupna. Dlatego warto poświęcić chwile czasu i przygotować deser w domu.
Alergeny w deserze z czekolady
Lista alergenów dla deseru z czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
Wartości odżywcze deseru z czekolady
Do przygotowania deseru użyj czekolady o jak najwyższej zawartości kakao.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.