Deser jogurtowy
- Jogurt naturalny (600 ml)
- Mango (250 g)
- Żelatyna (16 g)
- Cukier (10 g)
Przepis na deser jogurtowy krok po kroku
Żelatynę wymieszaj z dwoma łyżkami zimnej wody i poczekaj do napęcznienia.
Podgrzej w małym garnku i wymieszaj z jedną łyżką jogurtu oraz cukrem.
Mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj w blenderze na mus.
Płynną żelatynę wymieszaj z jogurtem i mango.
Deser przelej do szklanek, schładzaj w lodówce przez minimum 40 minut.
-
Sernik złota rosa
-
Smoothie
-
Chlebek bananowy fit
-
Legumina
-
Nutella ze śliwek
-
Ciastka czekoladowe
-
Pieczone jabłka
-
Deser z galaretki
-
Lody bananowe
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
-
Ciasto bananowe fit
-
Affogato
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Fit tiramisu
-
Brownie z buraka
-
Trufle czekoladowe
-
Dietetyczne desery
Więcej informacji na temat deseru jogurtowego
Deser jogurtowy to jeden z najprostszych przepisów na słodkości, które możesz przygotować samodzielnie w domu. Całość jest łatwa, a przy tym niezwykle smaczna.
Przepis na deser jogurtowy to doskonały pomysł na pyszny deser, który przypadnie do gustu miłośników naprawdę prostych rozwiązań kulinarnych. To deser wspaniały do kawy, ale sprawdzi się również na wszelkie uroczystości. Przepięknie się prezentuje, zwłaszcza z owocowym musem. Jest niezwykle prosty i pozwala stworzyć ten wspaniały deser w kilka chwil. Całość robi się w ekspresowym tempie, a jedyne, na co trzeba czekać, to osiągniecie odpowiedniej konsystencji, co dzieje się dość szybko. Do tego dania należy dodać żelatyny, by całość miała odpowiednią formę. Jogurtowa pianka z dodatkiem cukru jest bardzo delikatna, a przy tym pełna wspaniałego smaku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser jogurtowy, by był smaczny, a przy okazji dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie świetnym wyborem dla Ciebie. Robi się go z jogurtu naturalnego, jednak możesz sięgnąć również po inne opcje. Świetnie sprawdzi się również jogurt grecki, czy skyr. W zależności od tego, jaka gęstość najbardziej Ci odpowiada, ale również zawartość białka. Skorzystaj z opcji, którą lubisz i którą masz pod ręką, bez obaw, że deser się nie uda. Z tego przepisu dowiesz się, jak się robi ten prosty i szybki deser.
Ten deser robi się z dodatkiem mango, to owoc nieco egzotyczny, jednak naprawdę smaczny, a przy okazji bardzo słodki. Idealnie sprawdza się więc w domowych słodkościach. Jeśli jednak ten owoc nie jest Twoim ulubionym, możesz sięgnąć po inne: maliny, truskawki, czy jagody. Nie sprawdzi się jednak kiwi, czy ananas. To owoce, które zawierają enzymy trawiące białko, przez co żelatyna nie może w pełni zadziałać. W takim wypadku jogurt nie zetnie się i deser nie będzie wyglądał dobrze. Deser możesz udekorować kawałkami owoców, czy kawałków czekolady. To najlepszy sposób na włączenie tych owoców w prosty sposób do codziennej diety. Ten deser ze względu na dużą smakowitość i łagodność spokojnie nada się dla dzieci. Zwłaszcza że sparowany jest z owocowym musem, który dostarcza mnóstwa witamin. To świetna opcja na włączenie do diety dziecka więcej zdrowych owoców.
Alergeny w deserze jogurtowym
Lista alergenów dla deseru jogurtowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze deseru jogurtowego
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(438g)
Węglowodany
(438g)
Tłuszcze
(438g)
Witaminy
(438g)
Składniki mineralne
(438g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.