Curd
- Cytryna - 3 duże sztuki (500 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (250 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na curd krok po kroku
Cytryny sparz wrzątkiem.
Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
Sok i skórkę z cytryny umieść w garnku, dodaj masło, jajka i cukier.
Zmiksuj do połączenia składników.
Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.
Masa powinna zgęstnieć.
Masę przełóż do słoiczka.
Curd przechowuj w lodówce.
Więcej informacji na temat curd
Curd to bardzo dobry pomysł na pyszny owocowy krem na bazie jajek i masła. Najbardziej popularnym kremem curd jest ten przygotowany z cytryn. Tradycyjny curd można dodać do lodów lub jako krem do ciasta. Ciekawym pomysłem będzie curd pomarańczowy lub malinowy. Przepis na curd jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cytryny, jajka, cukier, masło.
Jak zrobić curd? Cytryny sparz wrzątkiem. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Umieść w garnku, dodaj masło, jajka i cukier. Zmiksuj do połączenia składników. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Jeśli podgrzejesz ją zbyt szybko, zrobi się z niej jajecznica. Masę przełóż do słoiczka. Przechowuj go w lodówce.
Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując domowy krem świetnie sprawdzi się do deserów. Cytrynowy deser przygotować można z dodatkiem serka mascarpone. Wystarczy wymieszać krem cytrynowy z mascarpone i połączyć z biszkoptami. Twaróg owocowy jest idealny jako krem do tortu. Pasta deserowa jest bardzo łatwa do zrobienia. Do jej przygotowania można użyć innych owoców cytrusowych lub jagodowych.
Alergeny w curd
Lista alergenów dla curd przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze curd
Curd to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru, który gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.