Przepis na curd krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, trzepaczka do jajek

Cytryny sparz wrzątkiem.

Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.

Sok i skórkę z cytryny umieść w garnku, dodaj masło, jajka i cukier.

Zmiksuj do połączenia składników.

Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.

Masa powinna zgęstnieć.

Masę przełóż do słoiczka.

Curd przechowuj w lodówce.

Curd cytrynowy podany w słoiczku.
Curd
Koszt przygotowania dania
14.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1437 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
59

Curd - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o curd

Curd to bardzo dobry pomysł na pyszny owocowy krem na bazie jajek i masła. Najbardziej popularnym kremem curd jest ten przygotowany z cytryn. Tradycyjny curd można dodać do lodów lub jako krem do ciasta. Ciekawym pomysłem będzie curd pomarańczowy lub malinowy. Przepis na curd jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cytryny, jajka, cukier, masło.

Jak zrobić curd? Cytryny sparz wrzątkiem. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Umieść w garnku, dodaj masło, jajka i cukier. Zmiksuj do połączenia składników. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Jeśli podgrzejesz ją zbyt szybko, zrobi się z niej jajecznica. Masę przełóż do słoiczka. Przechowuj go w lodówce.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując domowy krem świetnie sprawdzi się do deserów. Cytrynowy deser przygotować można z dodatkiem serka mascarpone. Wystarczy wymieszać krem cytrynowy z mascarpone i połączyć z biszkoptami. Twaróg owocowy jest idealny jako krem do tortu. Pasta deserowa jest bardzo łatwa do zrobienia. Do jej przygotowania można użyć innych owoców cytrusowych lub jagodowych.

Wartości odżywcze curd

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
239.57 kcal
1437.43 kcal
Białko
3.41 g
20.44 g

Węglowodany w curd

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
24.30 g
145.81 g
Węglowodany przyswajalne
23.16 g
138.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
6.86 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
15.56 g
93.38 g
Tłuszcze nasycone
9.96 g
59.76 g
Tłuszcze nienasycone
5.60 g
33.62 g
Tłuszcze jednonasycone
4.65 g
27.88 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.96 g
5.74 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
118.61 mg
711.67 mg

Witaminy w przepisie na curd

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A
148.00 µg (mcg)
888.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.42 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
1.37 µg (mcg)
Witamina C
21.63 mg
129.80 mg
Witamina D
0.45 µg (mcg)
2.69 µg (mcg)
Witamina E
0.68 mg
4.05 mg
Retinol
145.47 µg (mcg)
872.82 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.72 mg
Niacyna
0.07 mg
0.39 mg
Foliany
15.53 µg (mcg)
93.18 µg (mcg)
Beta karoten
27.02 µg (mcg)
162.12 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na curd

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
34.69 mg
208.16 mg
Potas
91.63 mg
549.80 mg
Wapń
27.31 mg
163.84 mg
Fosfor
54.90 mg
329.39 mg
Magnez
6.29 mg
37.71 mg
Żelazo
0.43 mg
2.58 mg
Cynk
0.33 mg
1.98 mg
Miedź
0.04 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny curd 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w curd

Lista alergenów dla curd przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania curd

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
500 g
3 duże sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
3.61
Za 500 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
17.40
Jak oceniasz przepis na curd
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób