Przepis na cukinię z mozzarellą krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, patelnia mała

Na oleju rzepakowym podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso mielone i dopraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

Dodaj wcześniej sparzone pomidory i duś do momentu, aż się rozpadną. Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła.

Cukinię przekrój na pół, wydrąż środek i doda do mięsa.

Faszeruj cukinię przygotowanym mięsem i dodaj plastry mozzarelli.

Zapiecz cukinię w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.

Często zadawane pytania

cukinia zapiekana z serem mozzarella na desce
Cukinia z mozzarellą
Koszt przygotowania dania
14.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
400 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Cukinia z mozzarellą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cukinii z mozzarellą

Cukinia z mozzarellą jako szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.

Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mały coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po

gotowe lub wysoko przetworzonych potraw. Znając przepis na cukinię z mozzarellą masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja ,którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej – bez mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Ci tą pierwszą wersję, czyli tradycyjną. Na cebuli i czosnku podsmażyłam mięso mielone, zazwyczaj wybieram to z indyka o małej zawartości tłuszczu. Doprawiłam aromatycznymi ziołami, bez tego oczywiście ani rusz, dodałam wcześniej sparzone i pozbawione skóry pomidory. Całość zagęściłam odrobiną koncentratu pomidorowego i dodałam ugotowany ryż oraz farsz z wydrążonych cukinii. Jeśli jednak masz ochotę przygotować wersję wegetariańską, nic prostszego. Postaw na warzywa. I to będzie świetny pomysł na wegańską kolację czy obiad. Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować co znajdzie się w farszu nadziewanej cukinii. Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami. Możesz dodać pokrojone tofu lub ciecierzycę. Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać ze cukinia jest dość delikatna w smaku, dlatego jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Cukinia może być zapiekana lub z grilla. Na czas pieczenia połóż plastry mozzarelli. Faszerowana cukinia idealnie będzie smakować, także z domowym sosem pomidorowym. Faszerowana cukinia idealnie sprawdzi się jako pomysł na rodzinny obiad czy na kolację ze znajomymi. Faszerowane cukinie to idealny pomysł, który możesz wykorzystać gdy w lodówce zalega Ci dużo zaczętych produktów, połącz je ze sobą i faszeruj cukinię. Unikniesz marnowania produktów i będziesz mieć przepyszny obiad.

Zatem jak zrobić cukinię z mozzarellą? Poznaj przepis na cukinię z mozzarellą.

Wartości odżywcze cukinii z mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
114.47 kcal
400.66 kcal
Białko
10.05 g
35.16 g

Węglowodany w cukinii z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
4.10 g
14.37 g
Węglowodany przyswajalne
3.28 g
11.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.82 g
2.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
6.68 g
23.38 g
Tłuszcze nasycone
3.14 g
10.99 g
Tłuszcze nienasycone
3.54 g
12.39 g
Tłuszcze jednonasycone
2.43 g
8.51 g
Tłuszcze wielonasycone
1.11 g
3.88 g
Cholesterol
31.59 mg
110.57 mg

Witaminy w przepisie na cukinię z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
41.04 µg (mcg)
143.66 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
0.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.62 µg (mcg)
2.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
9.85 mg
34.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
29.66 µg (mcg)
103.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.28 mg
7.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.06 µg (mcg)
52.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
128.74 µg (mcg)
450.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cukinię z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
162.76 mg
569.66 mg
Potas
242.97 mg
850.40 mg
Wapń
90.91 mg
318.19 mg
Fosfor
130.22 mg
455.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.62 mg
68.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.69 mg
2.41 mg
Cynk
1.29 mg
4.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii z mozzarellą 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii z mozzarellą

Lista alergenów dla cukinii z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania cukinii z mozzarellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Mięso mielone z indyka
200 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
125 g
1/2 kuli
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomidor
120 g
2 sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na cukinię z mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób