Przepis na cukinię z mozzarellą krok po kroku
- Cukinia 300 g 1 sztuka
- Mięso mielone z indyka 200 g
- Ser Mozzarella 125 g 1/2 kuli
- Koncentrat pomidorowy 20 g 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
- Pomidor 120 g 2 sztuki
Na oleju rzepakowym podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj mięso mielone i dopraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj wcześniej sparzone pomidory i duś do momentu, aż się rozpadną. Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła.
Cukinię przekrój na pół, wydrąż środek i doda do mięsa.
Faszeruj cukinię przygotowanym mięsem i dodaj plastry mozzarelli.
Zapiecz cukinię w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.
Często zadawane pytania
-
Pasztet z cukinii
-
Leczo z cukinii
-
Zupa krem z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Zapiekanka z cukinii
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Bigos z cukinii
-
Kotlety z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Spaghetti z cukinii
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Cukinia z piekarnika
-
Leczo z kurczakiem
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Frytki z cukinii
-
Pieczona cukinia
-
Obiad z cukinii

(liczba kalorii)
Cukinia z mozzarellą - cechy przepisu
Więcej o cukinii z mozzarellą
Cukinia z mozzarellą jako szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.
Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mały coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po
gotowe lub wysoko przetworzonych potraw. Znając przepis na cukinię z mozzarellą masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja ,którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej – bez mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Ci tą pierwszą wersję, czyli tradycyjną. Na cebuli i czosnku podsmażyłam mięso mielone, zazwyczaj wybieram to z indyka o małej zawartości tłuszczu. Doprawiłam aromatycznymi ziołami, bez tego oczywiście ani rusz, dodałam wcześniej sparzone i pozbawione skóry pomidory. Całość zagęściłam odrobiną koncentratu pomidorowego i dodałam ugotowany ryż oraz farsz z wydrążonych cukinii. Jeśli jednak masz ochotę przygotować wersję wegetariańską, nic prostszego. Postaw na warzywa. I to będzie świetny pomysł na wegańską kolację czy obiad. Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować co znajdzie się w farszu nadziewanej cukinii. Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami. Możesz dodać pokrojone tofu lub ciecierzycę. Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać ze cukinia jest dość delikatna w smaku, dlatego jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Cukinia może być zapiekana lub z grilla. Na czas pieczenia połóż plastry mozzarelli. Faszerowana cukinia idealnie będzie smakować, także z domowym sosem pomidorowym. Faszerowana cukinia idealnie sprawdzi się jako pomysł na rodzinny obiad czy na kolację ze znajomymi. Faszerowane cukinie to idealny pomysł, który możesz wykorzystać gdy w lodówce zalega Ci dużo zaczętych produktów, połącz je ze sobą i faszeruj cukinię. Unikniesz marnowania produktów i będziesz mieć przepyszny obiad.
Zatem jak zrobić cukinię z mozzarellą? Poznaj przepis na cukinię z mozzarellą.
Wartości odżywcze cukinii z mozzarellą
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w cukinii z mozzarellą
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na cukinię z mozzarellą
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na cukinię z mozzarellą
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cukinii z mozzarellą
Lista alergenów dla cukinii z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella