Lekkostrawny obiad z cukinią

lekkostrawny obiad z cukinią

Lekkostrawny obiad z cukinią - przepis na obiad z cukinią, który jest niskokaloryczny, a także będzie pozbawiony dużej zawartości tłuszczu. Takie lekkostrawne potrawy z cukinią cieszą się dużą popularnością wśród osób przebywających na diecie odchudzającej, przeciwzapalnej, czy też dedykowanej diabetykom. Przepis na lekkostrawny obiad z cukinią zawiera w sobie najczęściej różne warzywa, kaszę gryczaną lub jęczmienną, pełnoziarniste makarony, dodatki w postaci ryb, bądź grzybów, a także aromatyczne przyprawy.

Lekkostrawny obiad z cukinią - sprawdź nasze proste przepisy

Coraz częściej zaczynamy świadomie podchodzić do naszego sposobu odżywiania. W ten sposób uczymy się tego, jak zrobić lekkie danie z małą zawartością kalorii. Doskonale w takim przypadku sprawdzi się przepis na lekkostrawny obiad z cukinią. Warto zatem sprawdzić, jak go ugotować, a także, jakie pozostałe składniki będą do niego najlepiej pasować.

Jak ugotować lekkostrawny obiad z cukinią?

Jeżeli interesują nas potrawy z cukinią, które nie będą zbyt kaloryczne, ale jednocześnie mają wyróżniać się pełnowartościowymi składnikami odżywczymi, to dobrze jest sprawdzić, jakich składników nie powinniśmy do nich dodawać. W innym przypadku nasze danie może zrobić się wysokokaloryczne, ciężkostrawne, oraz małowartościowe pod względem witamin i minerałów.

Do takich składników, jakie należy unikać, zaliczają się m.in.:

  • Żółty ser - w 100 g żółtego sera, zawarte jest nawet 400 kcal. Najczęściej potrawy z cukinią podawane są z tym składnikiem, które zapieka się w piekarniku.
  • Mąka pszenna - kolejnym składnikiem, jaki należy unikać, jeżeli chcemy ugotować lekkostrawny obiad z cukinią, jest mąka pszenna. W 100 g mąki pszennej znajduje się ok. 360 kcal. Ponadto ten składnik nie jest dobry dla cukrzyków oraz osób na diecie niskowęglowodanowej. Ponieważ 100 g mąki pszennej zawiera 76 g węglowodanów.
  • Śmietana kremówka - zastanawiając się, jak zrobić danie z dużą cukinią, bardzo często w przepisach znajdziemy dodatek w postaci śmietany kremówki 30% lub 36%. Okazuje się jednak, że również ten składnik jest wysokokaloryczny, ponieważ w 100 g śmietany znajdziemy od 300 do 350 kcal. Ponadto znajdziemy w niej 30 lub 36 g tłuszczu.

Przepis na lekkostrawny obiad z cukinią - pomysł na faszerowaną cukinię

Chcąc ugotować lekkie danie z dużą cukinią, warto postawić na połączenie z innymi warzywami. Wyśmienicie będzie smakować faszerowana cukinia, jednak bez dodatku sera żółtego. Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 woreczek ryżu lub kaszy jaglanej
  • 2 czerwone papryki
  • 3 nieduże marchewki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka świeżej pietruszki do smaku
  • Sól, pieprz

Zastanawiając się nad tym, jak zrobić lekkostrawny obiad z cukinią, z pewnością faszerowane kabaczki przypadną każdemu do gustu. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Przygotowanie tego dania zaczynamy od:

  1. Ugotowania ryżu lub kaszy jaglanej
  2. Cukinie przekrawamy na pół, a następnie wydrążamy z niej miąższ. Jeżeli w cukiniach znajdują się już duże pestki, to je usuwamy. Natomiast pozostały miąższ kroimy w drobną kostkę i odkładamy do naczynia.
  3. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę
  4. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Następnie warzywa również kroimy w drobną kostkę.
  5. Cebulę siekamy na drobno, a następnie podsmażamy na oleju lub oliwie z oliwek.
  6. Do zeszklonej już cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Następnie na patelnię dodajemy paprykę i marchewkę. Całość podsmażamy przez ok. 2-3 minuty.
  8. Do warzyw na patelni dodajemy cukinię. Wszystko dokładnie mieszamy. Po 2-3 minutach odkładamy patelnię z palnika.
  9. Lekkie danie z dużą cukinią jest już prawie gotowe. Teraz wystarczy kabaczki napełnić przygotowanym farszem i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Następnie tak przygotowane cukinie wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Czas zapiekania jest uzależniony od wielkości cukinii. Dlatego musimy obserwować nasze danie. Będzie ono gotowe, gdy cukinie ładnie się zarumienią.

Spaghetti z cukinii

Potrawy z cukinią, które są niskokaloryczne, wcale nie muszą być nudne. Jednocześnie z powodzeniem mogą stać się alternatywą dla tradycyjnej włoskiej potrawy. Jak zrobić takie spaghetti z cukinii? Okazuje się, że jest ono bardzo proste. W tym celu potrzebujemy zetrzeć cukinię na cieniutkie paseczki przypominające makaron spaghetti. Świetnie do tego celu sprawdzą się specjalne temperówki do warzyw. Dzięki temu nie tylko bardzo szybko przygotujemy warzywny makaron, ale jednocześnie zyska on ciekawy, zakręcony kształt.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie sosu. Oczywiście możemy skorzystać z tradycyjnego przepisu. Wtedy najlepiej jest wybrać dojrzałe pomidory, które wcześniej sparzymy i obierzemy ze skórki. Następnie pokroimy na mniejsze cząstki, aby móc je podsmażyć na przeciśniętym przez praskę czosnku. Taki lekkostrawny obiad z cukinią wystarczy już tylko doprawić solą, pieprzem oraz świeżą bazylią. Co ciekawe makaron z cukinii zajadamy na surowo, dlatego nie będzie on wymagać gotowania.

Lekkie danie, w którym główną rolę odgrywa makaron z cukinii, możemy wykonać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest również serwowanie takiego makaronu z pesto lub innymi dowolnymi sosami. Każdy z nas na pewno posiada swoje ulubione smaki, dzięki czemu możemy zajadać się takim makaronem bez obaw o zbędne kalorie.

Kaszotto z dużą cukinią

Kaszotto jest doskonałą propozycją na lekkostrawny obiad z cukinią. Przygotowanie tego posiłku jest bardzo proste. Chociaż nazwa kaszotto jest bardzo zbliżona do włoskiego dania risotto, to jednak te dwie potrawy się nieco między sobą różnią. W końcu risotto wykonujemy na bazie ryżu, który gotujemy w bulionie. Natomiast do przygotowania kaszotto będziemy potrzebować kaszę gryczaną, którą gotujemy, a następnie podsmażamy z wybranymi warzywami. Oczywiście również możemy wykorzystać taki pomysł na bardziej oryginalne kaszotto, które także możemy gotować na bulionie lub białym winie.

Jeżeli jednak interesuje nas przepis na lekkostrawny obiad z cukinią, który jednocześnie będzie bardzo prosty, to do niego będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 1 cukinię
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 średnią cebulę
  • Suszone pomidory
  • 1 awokado
  • 100 g łososia
  • Natkę pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku

W pierwszej kolejności chcąc się dowiedzieć, jak ugotować lekkie danie na bazie kaszy gryczanej z dużą cukinią, zaczynamy od ugotowania samej kaszy. W tym czasie przechodzimy do krojenia wszystkich warzyw oraz łososia. Jeżeli cukinia jest bardzo duża, to wydrążamy z niej pestki, które wyrzucamy. Resztę warzywa kroimy na drobną kosteczkę. W przypadku młodej cukinii, taki zabieg nie jest już wcale konieczny.

Pomysł na przepis na lekkostrawny obiad z cukinią w formie kaszotto przewiduje, aby drobno pokroić awokado bez skórki, suszone pomidory, cebulę oraz łososia. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażamy cebulę, tak aby się ładnie zeszkliła. Kolejnym krokiem jest dodanie do niej łososia, i suszonych pomidorów. Na sam koniec dodajemy cukinię oraz awokado. Wszystko dokładnie mieszamy. Do warzyw i ryby dodajemy ugotowaną już kaszę gryczaną. Całość doprawiamy solą, pieprzem, a także posiekaną natką pietruszki.

Pomysł na potrawy z cukinią - podsumowanie

Jak widzimy, każdy pomysł na niskokaloryczne danie z dużą cukinią nie będzie wymagać od nas zbyt dużego zaangażowania. Sami możemy eksperymentować z dodawaniem swoich ulubionych warzyw oraz innych składników. Do nich zaliczymy m.in. groszek, ciecierzycę, szpinak, fasolkę szparagową, szparagi, bakłażan, kurki, czy też boczniaki. Mając już podstawowe przepisy, będziemy dokładnie wiedzieli jak zrobić prosty i zdrowy posiłek na obiad.

Lekkostrawny obiad z cukinią. Zobacz, jaki przepis na lekkostrawny obiad z cukinią będzie najlepszy, a także jak zrobić potrawy z dużą cukinią oraz innymi warzywami.

Lekkostrawny obiad z cukinią - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto