Cukinia faszerowana surowym mięsem mielonym

Opublikowano: 20.06.2023 r., 14:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
cukinia faszerowana surowym mięsem mielonym
Cukinia faszerowana surowym mięsem mielonym
Wbrew pozorom cukinia faszerowana surowym mięsem mielonym to szybki i prosty przepis na obiad. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
176 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia - 2 sztuki (600 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ser Mozzarella - 4 plastry (120 g)
  • Passata pomidorowa - 1/2 szklanki (125 g)
  • Natka pietruszki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na cukinię faszerowana surowym mięsem mielonym krok po kroku

Przygotuj cukinie: Oczyść cukinie, przeciąć je wzdłuż na pół i wydrąż nasionka, tworząc łódeczki z cukinii.

W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, papryczkę chili (jeśli używasz), jajko, tarty ser, posiekaną natkę pietruszki, oregano, bazylię, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Napełnij cukinie przygotowanym farszem mięsnym, równomiernie rozprowadzając go po każdej połówce cukinii.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż cienką warstwę sosu pomidorowego lub passaty.

Ułóż cukinie faszerowane na warstwie sosu pomidorowego. Skrop je lekko oliwą z oliwek.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut lub aż mięso mielone będzie dobrze ugotowane, a cukinie będą miękkie.

Jak oceniasz przepis na cukinię faszerowana surowym mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej surowym mięsem mielonym

Cukinia faszerowana surowym mięsem mielonym jako szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.

Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mały coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po

gotowe lub wysoko przetworzonych potraw. Znając przepis na cukinię faszerowaną surowym mięsem mielonym, masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej – bez mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Ci tę pierwszą wersję, czyli tradycyjną. Na cebuli i czosnku podsmażyłam mięso mielone, zazwyczaj wybieram to z indyka o małej zawartości tłuszczu. Doprawiłam aromatycznymi ziołami, bez tego oczywiście ani rusz, dodałam wcześniej sparzone i pozbawione skóry pomidory. Całość zagęściłam odrobiną koncentratu pomidorowego i dodałam ugotowany ryż oraz farsz z wydrążonych cukinii. Jeśli jednak masz ochotę przygotować wersję wegetariańską, nic prostszego. Postaw na warzywa. I to będzie świetny pomysł na wegańską kolację czy obiad. Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej cukinii. Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami. Możesz dodać pokrojone tofu lub ciecierzycę. Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilli oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że cukinia jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Cukinia może być zapiekana lub z grilla. Na czas pieczenia połóż plastry mozzarelli. Faszerowana cukinia idealnie będzie smakować, także z domowym sosem pomidorowym. Faszerowana cukinia idealnie sprawdzi się jako pomysł na rodzinny obiad czy na kolację ze znajomymi. Faszerowane cukinie to idealny pomysł, który możesz wykorzystać, gdy w lodówce zalega Ci dużo zaczętych produktów, połącz je ze sobą i faszeruj cukinię. Unikniesz marnowania produktów i będziesz mieć przepyszny obiad.

Zatem, jak zrobić faszerowaną cukinię? Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszna jest pieczona cukinia w piekarniku. Będzie to dobry pomysł nie tylko na obiad, będzie dobra na przyjęcie ze znajomymi.

Alergeny w cukinii faszerowanej surowym mięsem mielonym

Lista alergenów dla cukinii faszerowanej surowym mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze cukinii faszerowanej surowym mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Faszerowaną cukinię możesz przygotować też w wersji wegetariańskiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
117.81
176.71
Białko (g)
7.02
10.52
Fenyloalanina (mg)
0.26
0.39
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
3.33
5.00
Węglowodany przyswajalne (g)
2.48
3.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.62
12.93
Tłuszcze nasycone (g)
3.84
5.76
Tłuszcze nienasycone (g)
4.78
7.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.77
5.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
1.51
Cholesterol (mg)
37.62
56.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
44.66
66.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.35
21.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.17
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.44
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.10
33.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.35
2.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.04
33.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
271.38
407.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
84.80
127.20
Potas (mg)
260.28
390.42
Wapń (mg)
64.91
97.37
Fosfor (mg)
101.80
152.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.93
28.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
1.30
Cynk (mg)
1.01
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii faszerowanej surowym mięsem mielonym 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii faszerowanej surowym mięsem mielonym

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser Mozzarella
120 g
4 plastry
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Passata pomidorowa
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Natka pietruszki
50 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 50 g
Koszt składników
41.50