Przetwory z cukinii
-
Marynowana cukinia
Najlepsza marynowana cukinia z curry do słoików na zimę to idealna propozycja na pyszny dodatek do potraw. Skorzystaj z tego …
25 + 25 min łatwy 6 -
Sałatka z cukinii do słoików
Sałatka z cukinii do słoików to pomysł na przepyszne, domowe przetwory, idealne na zimę i jesień. Cukinia marynowana w zalewie …
30 min łatwy 10 33 kcal -
Sałatka z cukinii na zimę
Sałatka z cukinii na zimę w słoiku jest świetną formą utrwalenia letnich warzyw kiedy ich smak jest najbogatszy. Marynowanie warzyw, …
90 min - 5 305 kcal
Przetwory z cukinii - przepisy
-
Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii to idealna alternatywa dla tradycyjnych, wszystkim znanych ketchupów z pomidorów. Sezon na pomidory i robienie domowych pomidorowych …
40 min łatwy 10 31 kcal -
Pikle z cukinii
Pikle z cukinii to naprawdę wspaniała opcja na przetwory, które świetnie sprawdzą się na zimę. W takim wydaniu cukinia jest …
30 + 20 min łatwy 10 52 kcal -
Sos słodko kwaśny z cukinii
Sos słodko kwaśny z cukinii to świetna propozycja na domowy pyszny dodatek do mięsa lub pizzy. Przepis na sos słodko …
20 + 40 min łatwy 10 82 kcal -
Cukinia marynowana na słodko-kwaśno
Cukinia marynowana na słodko-kwaśno z pewnością należy do przetworów, które koniecznie trzeba zrobić na zimę do słoików. Zalewa charakteryzuje się …
30 + 12 min średni 6 147 kcal -
Cukinia w zalewie curry
Cukinia w zalewie curry to doskonała propozycja na zakonserwowanie cukinii na zimę. Pyszna cukinia świetnie sprawdzi się jako dodatek do …
15 + 20 min łatwy 5 44 kcal -
Cukinia kiszona
Z kiszonkami najczęściej kojarzą nam się kapusta i ogórki. Tymczasem do kiszenia świetnie nada się również cukinia. To bardzo oryginalny …
40 min łatwy 10 33 kcal
-
Cukinia z kurkumą
Cukinia z kurkumą jest wspaniałą i niezwykle smaczną przekąską. To świetny pomysł na zachowanie pysznych letnich warzyw na dłużej. W …
20 + 10 min łatwy 10 69 kcal -
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą to dobre, szybkie, tanie i bardzo proste do zrobienia przetwory na zimę do …
30 + 20 min łatwy 30 122 kcal -
Sałatka z cukinii i ogórka
Najlepsza, szybka, tania i prosta sałatka z cukinii i ogórka do słoików. Przepis na sałatkę z cukinii i ogórka to …
30 + 20 min łatwy 30 78 kcal -
Cukinia marynowana
Cukinia marynowana to świetna opcja na surówkę, czy ciekawy dodatek do potraw. Jest smaczna, aromatyczna, a przy tym prosta w …
30 + 5 min łatwy 20 60 kcal -
Cukinia z papryką w zalewie octowej
Cukinia z papryką w zalewie octowej to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do potraw. Warzywa w zalewie octowej to …
20 + 20 min łatwy 10 298 kcal
-
Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to danie łączące w sobie smaki klasycznego bigosu oraz letniego leczo. Z powodzeniem można wykonać w wersji …
30 + 15 min łatwy 12 67 kcal -
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 105 kcal -
Kiszony kabaczek
Kiszony kabaczek, to fantastyczna opcja dla wszystkich, którym znudził się już klasyczny ogórek czy kapusta w solonej zalewie. Kabaczek jest …
40 + 10 min łatwy 10 40 kcal -
Leczo z cukinii
Leczo z cukinii jest daniem bardzo popularnym, ze względu na wspaniały smak i aromat. Jest bardzo pożywne i dostarcza dużej …
20 + 25 min łatwy 7 315 kcal -
Sałatka z cukinii
Cukinia to jedno z najpopularniejszych letnich warzyw. Jest delikatna i łagodna w smaku, lekkostrawna, niskokaloryczna, a jednocześnie pełna witamin i …
20 min łatwy 0 -
Krem z cukinii
Zupa krem z cukinii to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przygotowanie cukinii. Nie dość, że jej przygotowanie zajmie …
30 min łatwy 4 136 kcal
-
Zupa z cukinii
Zupa z cukinii jest delikatna i smakuje nawet najmłodszym. Jest to idealny pomysł na szybki obiad. Do przygotowania tej zupy …
35 + 20 min łatwy 4 220 kcal -
Surówka z cukinii
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu to idealny pomysł na szybki i smaczny warzywny dodatek, który urozmaici i wzbogaci …
10 min łatwy 3 81 kcal -
Leczo z kiełbasą i cukinią
Leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i z pomidorami to idealna propozycja na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Będzie dobrym rozwiązaniem …
35 + 10 min średni 6 199 kcal -
Cukinia faszerowana warzywami
Cukinia faszerowana warzywami jest przepisem, który można zastosować w diecie wegetariańskiej. Świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad bogaty w wiele …
60 min łatwy 4 350 kcal -
Cukinia po meksykańsku
Cukinia po meksykańsku to idealne rozwiązanie na zimę. Jeśli chcesz by na Twoim talerzu pojawił się słodko-pikantny dodatek to ta …
20 + 30 min łatwy 5 198 kcal
Przetwory z cukinii - co to jest?
Cukinia oraz przetwory z cukinii są bardzo odżywcze – bogate są bowiem zarówno w beta-karoten, jak i cenne dla organizmu witaminy. Jakie są najbardziej popularne przepisy na cukinię do słoików oraz dlaczego warto robić marynaty na zimę?
Często zadawane pytania
Przetwory z cukinii
Sałatka z cukinii i papryki
Zalewa znajdująca się w owej sałatce jest wyjątkowo lekka i pyszna, a więc z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie! Przepis na weki jest bardzo prosty i łatwy w wykonaniu, a cukinia z papryką może skutecznie zastąpić tradycyjne ogórki kiszone czy ogórki małosolne! Cukinia na zimę jest łagodna i delikatna w smaku. Zatem… do dzieła!
Lista składników
- 1 kg cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- kilka gałązek zielonego kopru
- 2 łyżeczki gorczycy
- 4 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- składniki na zalewę: 8 szklanek wody, ½ szklanki octu 10%, 1 płaska łyżka soli, 1 szklanka cukru
Pamiętaj, że zanim zaczniesz realizować jakiekolwiek przepisy, koniecznie musisz umyć warzywa i oczyścić je z cząsteczek ziemi.
Sałatka z cukinią i papryką – sposób przygotowania
- Pokrój cukinię i paprykę w grubą kostkę, razem ze skórką. Zmieszaj warzywa.
- Obierz cebulę i pokrój ją na plastry. Mieszankę warzyw włóż do słoików i dodaj po trochę składników do każdego z nich.
- Zagotuj zalewę i jeszcze gorącą napełnij słoiki. Zakręć całość i pasteryzuj ok. 10 minut.
- Wyjmij przetwory z cukinii w zalewie z garnka, odwróć do góry dnem i daj im ostygnąć. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na cukinię na zimę.
Zaprawy z cukinii i ich wartość odżywcza
Cukinia zawiera w sobie żelazo, magnez, potas, a także sporo witamin: B1, C, K oraz PP. Ogromną zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej… metale ciężkie! Warzywo przygotowane na zimę do słoików pozytywnie wpływa na proces trawienia, a więc warto zajadać się przetworami zwłaszcza cierpiąc na… nadkwaśność żołądka. Te przetwory z dyni w zalewie warto wypróbować.
Przetwory z cukinii do słoików
Cukinia w marynacie
Jeżeli jesteś w trakcie odchudzania mamy dobrą wiadomość – przepisy na cukinię są bardzo polecane! Cukinię można jeść w sporych ilościach, ponieważ posiada ona niską wartość kaloryczną – w 100 g jest zaledwie… 21 kcal. Przyrządzane z nią marynaty skutecznie wspomogą proces odchudzania, a także dostarczą do organizmu cenne substancje odżywcze.
Lista składników
- 4 małe cukinie
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki miodu
- 0,5 szklanki octu białego
- 5 ząbków czosnku
- 1 kawałek chili
- 8 listków mięty
Aby cukinia w marynacie była dobrze nią nasiąknięta, koniecznie pokrój warzywo w paski – natomiast czosnek w talarki. Później możesz go drobno posiekać. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na leczo z cukinii?
Cukinia w oleju – sposób przygotowania
- Wymieszaj składniki marynaty i zalej nią cukinię z czosnkiem. Odstaw na noc w chłodne miejsce.
- Przelej całość do słoików (razem z zalewą) i gotuj ok. 10 minut.
- Pamiętaj, żeby na 4 cukinie dać ok. 1/3 chili. Cukinia nie może pływać w zalewie – jednak składniki marynaty powinny ją przykryć w całości, wraz z zalewą.
- Pilnuj czasu gotowania, żeby przetwory z cukinii były chrupiące i twarde.
Cukinia na zimę jako dodatek do obiadu
Przetwory z cukinii do słoików bardzo korzystnie umilą każdy niedzielny obiad. Cukinia w oleju z powodzeniem zastąpi ogórki małosolne bądź ogórki kiszone dodawane do ziemniaków, ale też stanie się przekąską zjadaną saute lub zakąską do… wódki! Podobnie może zostać przygotowana cukinia w pomidorach bądź cukinia z papryką. Pamiętaj, że przepis na weki nie istnieje wyłącznie jeden – możesz zatem dowolnie „manewrować” przy proporcjach i podmienić składniki na ulubione.
Zaprawy z cukinii
Przetwory z cukinii w curry
Jak już wiesz, przepisy na cukinię na zimę są naprawdę różne. Warzywo można smażyć, dusić, marynować, piec lub jeść na surowo. Mało tego, z cukinii da się zrobić zapiekankę, placki, ciasto czy jednogarnkowe dania! Jednak prawdziwym rarytasem okazuje się cukinia w marynacie z curry. Taka cukinia na zimę dostarczy organizmowi wiele witamin, ale i porządnie… rozgrzeje!
Lista składników
- 2,5 kg cukinii
- 8 szklanek wody
- 5 ząbków czosnku
- 2 szklanki octu
- 1,6 szklanka cukru
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki curry
- gorczyca (biała)
Pyszne przetwory z cukinii zamknięte do słoików na pewno urozmaicą każdy posiłek. Ten przepis na weki robi się prosto i szybko – smakuje on równie wspaniale, co cukinia w pomidorach bądź marynowana cukinia w oleju. Przepisy z curry nie wymagają długiego gotowania bądź siekania, także… do roboty!
Przetwory z cukinii do słoików w curry – sposób przygotowania
- Wlej do garnka wodę, ocet, a także dołóż ząbki czosnku, liście laurowe, cukier, sól i curry. Gotuj przez 1 minutę i odstaw.
- Dokładnie umyj cukinię i pokrój ją w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Za duże plasterki przekrój na pół.
- Wsyp parę ziaren gorczycy na dno wyparzonych słojów, następnie dorzuć cukinię.
- Całość zalej odcedzoną zalewą oraz zamknij słoje. Równie dobrze możesz nie pozbywać się wszystkich „dobroci” z zalewy i upchać ja wraz z cukinią.
- Zapasteryzuj słoje w piekarniku (30 minut w 130 stopniach). Smacznego!
A co z… kwiatami cukinii?
Ze względu na swoje walory smakowe kwiaty cukinii również nadają się do spożycia! Są one bardzo popularne wśród odchudzających się osób i stanowią doskonałą alternatywę dla wszelakich niezdrowych i wysokokalorycznych przekąsek – można z nich bowiem zrobić pyszne frytki w piekarniku bądź… „odchudzone” leczo!
Zimowa sałatka z cukinii
Miks warzyw zaklęty w słoikach
Oprócz sałatki z cukinii oraz papryki możesz zrobić zupełnie inną, która będzie doskonałym uzupełnieniem każdego obiadu podczas jesiennej bądź zimowej pory. Oprócz kolorowej papryki pojawia się w niej marchewka, która – podobnie jak cukinia – jest źródłem beta-karotenu. Jeżeli chcesz poprawić kondycję swojej skóry oraz przypomnieć sobie smak lata, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!
Lista składników
- 2 kg cukinii
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- 6 ząbków czosnku
- ½ kg papryki czerwonej
- 2 łyżki soli
- ziele angielskie, liście laurowe
- składniki na zalewę: 2 szklanki wody, 4 łyżki soli, ¾ szklanki octu, ½ szklanki cukru, ½ szklanki oleju
Pamiętaj, aby obrać cukinię i wyciąć z niej gniazda nasienne. Podobnie zrób z papryką. Marchewkę z kolei obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę skrój w talarki. Z tak przygotowanymi warzywami możesz zacząć tworzenie zimowej sałatki!
Cukinia w słoiku – sposób przygotowania
- Pokrój cukinię w plasterki, zasyp 2 łyżkami soli i odstaw. Gdy puści sok, odciśnij wszystkie warzywa i przełóż do garnka. Dodaj do pozostałe składniki.
- Gotuj ok. 10 minut, następnie przełóż gorącą sałatkę do wyparzonych słoików.
- Pasteryzuj przez ok. 20 minut, następnie ustaw słoje do góry dnem.
Ze względu na niski indeks glikemiczny taką sałatkę mogą jeść również osoby, które zmagają się z cukrzycą! Warzywo mogą również zajadać kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji – właśnie taka lekkostrawna sałatka będzie dla nich najlepsza – a już na pewno zdecydowanie lepsza, niż np. smażona cukinia!
Cukinia z kurkumą
Smaczny powrót do lata
Możesz wykorzystać do jej stworzenia duże oraz już przerośnięte egzemplarze cukinii. Sałatkę robi się szybko i naprawdę łatwo, a jej smak z całą pewnością przypomni o ubiegłym lecie! Dlatego warto spróbować samodzielnie przyrządzić ten znakomity przepis.
Lista składników
- 2 kg cukinii
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kurkumy
- składniki na zalewę: 5 szklanek wody, 1 niepełna szklanka octu, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek cukru, chrzan, liść laurowy, 2 szczypty gorczycy, pół łyżeczki kurkumy
Pamiętaj, żeby umyć cukinię i pozbawić ją gniazd nasiennych!
Sałatka z kurkumą – sposób przygotowania
- Cukinię pokrój w plastry, posyp solą i zostaw na kilka godzin.
- Odcedź, posyp kurkumą i zagotuj zalewę. Wrzącą substancją zalej cukinię.
- Włóż do słoików i pasteryzuj ok. 15 minut. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Jak przechowywać cukinię?
Najlepiej w suchym i chłodnym miejscu (do 10 st. C). Lepiej nie trzymać jej w lodówce, gdyż… straci swój smak! Pamiętaj również o tym, że położenie warzywa obok jabłek czy awokado może przyspieszyć psucie się cukinii.