Cukinia po meksykańsku

Opublikowano: 21.01.2022 r., 16:56 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cukinia po meksykańsku podczas kroku z ułożeniem cukinii w słoiku
Cukinia po meksykańsku
Cukinia po meksykańsku to idealne rozwiązanie na zimę. Jeśli chcesz by na Twoim talerzu pojawił się słodko-pikantny dodatek to ta cukinia w słoiku będzie najlepszym wyborem.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 30 min
198 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Cukinia (2000 g)
  • Czosnek 1 główka (45 g)
  • Sól 1 łyżka (10 g)
  • Pomidor 2 sztuki (360 g)
  • Cukier (250 g)
  • Ocet spirytusowy (190 ml)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek (50 ml)
  • Papryczka chili czerwona świeża (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, papryczka chilli świeża, ocet spirytusowy, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, słoik 400 ml

Przepis na cukinię po meksykańsku krok po kroku

Cukinię umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube paski.

Czosnek obierz. Każdy ząbek pokrój na 3 części.

Papryczki chilli umyj, usuń gniazda nasienne i posiekaj.

W dużej misce wymieszaj cukinię, czosnek i chilli. Dopraw łyżką słodkiej papryki i solą. Ponownie wymieszaj i zostaw na 2 godziny.

Pomidora sparz i obierz ze skórki. Zblenduj i wlej do garnka z octem i cukrem. Zagotuj.

W tym czasie dokładnie umyj i wyparz słoiki.

Kawałki cukinii ułóż pionowo w słoiku.

Zalej cukinię ciepłym płynem z pomidorów, octu i cukru.

Do każdego słoika wlej po łyżce oleju.

Zakręć słoik i pasteryzuj przez 10-15 minut.

Jak oceniasz przepis na cukinię po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat cukinii po meksykańsku

Cukinia po meksykańsku to idealne rozwiązanie na zimę. Jeśli chcesz by na Twoim talerzu pojawił się słodko-pikantny dodatek to ta cukinia w słoiku będzie najlepszym wyborem.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowany we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.

Choć jej smak jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia dla dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Przepis na cukinię po meksykańsku nie wymaga wiele pracy. Wystarczy na początku pokroić cukinię i wymieszać ją z czosnkiem, chilli i solą. Odstaw wszystko na 2 godziny, by cukinia puściła sok i złapała ostrego aromatu. W tym czasie dokładnie umyj i wyparz słoiki, a z pomidorów, octu i cukru przygotuj zalewę. Ułóż cukinię w słoiku, zalej zalewą i pasteryzuj przez 10 minut. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić cukinię po meksykańsku i wypróbujesz nasz przepis.

Domowe przetwory to idealne rozwiązanie na smakowanie lata nawet zimą.

Alergeny w cukinii po meksykańsku

Lista alergenów dla cukinii po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cukinię po meksykańsku

Wartości odżywcze cukinii po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia dla dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
66.03
198.10
Białko (g)
1.04
3.12
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: pomidor.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
11.71
35.13
Węglowodany przyswajalne (g)
10.84
32.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
2.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.00
6.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.31
0.94
Tłuszcze nienasycone (g)
1.69
5.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.15
3.44
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
1.62
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
12.10
36.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.55
43.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.15
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
1.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.43
55.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
138.47
415.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
140.13
420.38
Potas (mg)
215.64
646.92
Wapń (mg)
15.62
46.86
Fosfor (mg)
31.77
95.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.21
42.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.97
Cynk (mg)
0.26
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii po meksykańsku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii po meksykańsku

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
2000 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 2000 g
Czosnek
45 g
1 główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 45 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Pomidor
360 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.80
Za 360 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Ocet spirytusowy
190 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.14
Za 190 ml
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Papryczka chili czerwona świeża
1 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 1 g
Koszt składników
39.50